Σε λίγες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα φτάνει έως τα 1.000 ευρώ και θα επεκτείνεται και σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν.

«Δεν θα υπάρχει παράταση στα τέλη κυκλοφορίας» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Οικονομικών

Υπενθυμίζεται ότι τα ετήσια εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα είναι εισόδημα έως 16.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 24.000 ευρώ για τους έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες. Για κάθε παιδί η προσαύξηση υπολογίζεται στα 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

«Σε λίγες μέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα, το επίδομα είναι από 100 – 1.000 ευρώ. Το ίδιο θα γίνει και για τον κόσμο που χρησιμοποιεί το ρεύμα. Η θέρμανση δεν είναι μόνο από το πετρέλαιο. Μπορούμε να θερμανθούμε με διάφορους τρόπους», σημείωσε μιλώντας στο MEGA ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας.

Για τα τέλη κυκλοφορίας

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην ψήφιση πριν από τρεις μήνες της αλλαγής της διαδικασίας όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία θα λάβουν οι κάτοχοι αυτοκινήτων σε λίγο καιρό μέσω του myCar της ΑΑΔΕ.

«Δεν θα υπάρχει παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και αυτό το λέω κατηγορηματικά» τόνισε ο κ. Δήμας και πρόσθεσε; «Μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024 θα πρέπει όλοι οι κάτοχοι αυτοκινήτων να αποπληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Εάν για οποιανδήποτε λόγο δεν το κάνουν αυτό, τον Ιανουάριο θα πρέπει να καταβάλουν το 25%, εάν δεν το κάνουν ούτε τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο θα αυξηθεί στο 50%. Δεν θα υπάρχουν αλλαγές στις τιμές των τελών».

Φορολογία

Για την θεαματική αύξηση του τζίρου σε κάποιους κλάδους μετά την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές, ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι «από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, το σύνολο των κυβερνήσεων, ανεξαρτήτως των πολιτικών μας προτιμήσεων, υπόσχονταν ότι θα καταπολεμήσουν την φοροδιαφυγή. Η κυβέρνηση της ΝΔ προσχώρησε στο να το κάνει πράξη. Έχουμε κάνει θεαματικά βήματα, δεν την καταπολεμήσαμε στο σύνολο. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη έχει φέρει πράγματι μεγάλη αύξηση. Κάνουμε ελέγχους και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ελέγχους».

Για το υπερπλεόνασμα και τις φορολογικές δηλώσεις, ο Χρίστος Δήμας σημείωσε ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων δεν οφείλεται σε υπερφορολόγηση, «αντιθέτως έχουμε μειώσει και καταργήσει πάνω από 60 φόρους τα τελευταία πέντε χρόνια και ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

«Στόχος μας είναι και τα επόμενα χρόνια της θητείας μας, να μειώσουμε επιπλέον φόρους, και ασφαλιστικές εισφορές ώστε να μπορέσουμε πράγματι να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών» συμπλήρωσε.

Αντίστοιχα με τα τέλη κυκλοφορίας, συνέχισε, «αλλάζουμε και τη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Η διαδικασία θα είναι από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου κάθε χρόνο. Αυτό που αλλάζουμε είναι ότι δημιουργούμε ένα μητρώο φορέων στο οποίο κάθε φορέας θα πρέπει μέχρι 15 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει κάνει εγγραφή ότι υπάρχει υποχρέωση τού να στείλουν τα στοιχεία των φορολογουμένων και επίσης θα καταγράφονται τα φυσικά πρόσωπα τα οποία φέρουν την ευθύνη, από τον γενικό διευθυντή μέχρι τον επικεφαλής της μισθοδοσίας σε κάθε δημόσιο φορέα».

Όπως διευκρίνισε ο λόγος που θέλουν να εντοπίζουν τα φυσικά πρόσωπα είναι ότι «πλέον όποιος φορέας είτε δεν στέλνει τα στοιχεία είτε τα στέλνει καθυστερημένα είτε τα στέλνει με πολλά λάθη, θα έχει πρόστιμο το φυσικό πρόσωπο και όχι το νομικό πρόσωπο».

Σχετικά με τα φιλοδωρήματα, ο κ. Δήμας τόνισε: «Μέχρι σήμερα, αν αφήσουμε φιλοδώρημα μέσω POS αυτό φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Η κυβέρνηση από 1η Νοεμβρίου 2024 θεσπίζει ένα μηναίο αφορολόγητο έως 300 ευρώ. Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, σε άλλα επαγγέλματα δεν υπάρχουν φιλοδωρήματα».