Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί οι άνθρωποι φορούν παντόφλες σπιτιού στους δρόμους της πόλης;

Γιατί οι άνθρωποι φορούν παντόφλες σπιτιού στους δρόμους της πόλης;

Οι παντόφλες, οι πολυτελείς εκδοχές των υποδημάτων εσωτερικού χώρου, φεύγουν από το σαλόνι, χωρίς να τους ενοχλεί η βρωμιά.

Το καλοκαίρι του 2018, ο Τζάστιν Μπίμπερ συνήθιζε να κυκλοφορεί στη Νέα Υόρκη με παντόφλες που έμοιαζαν με παντόφλες ξενοδοχείου. Τις είχε φορέσει και στο παρελθόν, αλλά μέχρι τότε πήγαινε φαινομενικά παντού με ένα βελούδινο λευκό ζευγάρι: Για να πιει έναν καφέ, σε μια εκκλησιαστική λειτουργία στο Hillsong, ακόμη και στην παραλία.

Η επιλογή αυτή μπέρδεψε τους θαυμαστές του. Γιατί ένας πολυεκατομμυριούχος φορούσε κάτι που πολλοί πελάτες ξενοδοχείων παίρνουν δωρεάν; Και μήπως δεν τον ένοιαζε η βρωμιά; Ο ίδιος παρέμεινε απτόητος. Αργότερα ενσωμάτωσε το αξεσουάρ στο streetwear brand του, Drew House, ανοίγοντας τελικά το δρόμο για αυτό που έγινε μια από τις μεγαλύτερες τάσεις της χρονιάς που πέρασε.

Αν τα μέλη του κόσμου της μόδας είχαν μπερδευτεί τότε με τις υπαίθριες παντόφλες, έκτοτε τις έχουν αγκαλιάσει ως απάντηση στη μετα-πανδημική μας λαχτάρα για σπιτικές ανέσεις.

Δείτε τον Μπίμπερ με τις παντόφλες ξενοδοχείου 

Παντόφλες για εξωτερική χρήση

Η pre-fall 2024 συλλογή τoυ brand The Row περιελάμβανε διάφορες εκδοχές: slip-ons με ανοιχτά και κλειστά παπούτσια από ασπρόμαυρο superfine μεταξωτό terry, μερικά από τα οποία φοριούνται με παλτό. Όπως και ο Τζάστιν Μπίμπερ, οι σχεδιάστριες της μάρκας, Mary-Kate και Ashley Olsen, προτιμούν το styling που μοιάζει αβίαστο και τα υποδήματα που μοιάζουν πιο κατάλληλα για βόλτες με Uber παρά για το πεζοδρόμιο.

Γι’ αυτές, τα παπούτσια έχουν νόημα. Αλλά δεν ήταν οι μόνες που έδειξαν εκτίμηση στην παντόφλα του σπιτιού. Η Miuccia Prada έστειλε στην πασαρέλα της Miu Miu για το φθινόπωρο του 2024 επώνυμες δερμάτινες εκδόσεις που έμοιαζαν με αυτές του Tony Soprano, και ο Matthieu Blazy σχεδίασε ένα ζευγάρι δερμάτινες κάλτσες παντόφλας για την Bottega Veneta την προηγούμενη σεζόν.

Η τάση προτείνει επί του παρόντος παντόφλες για εξωτερική χρήση και οι Prada, Wales Bonner, JW Anderson και Stòffa πωλούν δικά τους μοντέλα. Νέες ερμηνείες παντόφλας, δε, εμφανίστηκαν τον περασμένο μήνα στις πασαρέλες των Carven και Toteme.

«Τώρα που έχουμε κανονικοποιήσει τις σαγιονάρες ως είδη πολυτελείας», το επόμενο σύνορο είναι ένα ζευγάρι παπούτσια εσωτερικού χώρου που δεν πρέπει ποτέ να εμφανίζεται σε δημόσια θέα»

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @versaceuhh

Η casual πολυτέλεια στο απόλυτό της

«Αυτό που βλέπω να συμβαίνει είναι αυτός ο αγώνας μεταξύ των πολυτελών εμπορικών σημάτων για το ποιος μπορεί να είναι ο πιο κουλ και να φτάσει την casual πολυτέλεια στο απόλυτο τέλος της», λέει η Laura Reilly, συγγραφέας του ενημερωτικού δελτίου αγορών Magasin.

Αν το να φοράτε πανάκριβες παντόφλες σπιτιού έξω είναι πιθανό να δημιουργεί έκπληξη στους γύρω σας, η απήχηση στους υποψήφιους πελάτες είναι σαφής: Αυτά τα παπούτσια είναι μινιμαλιστικά και εκπληκτικά κομψά.

Ίσως, υπαινίσσονται ότι όντως μόλις βγήκατε από κάποιο μεγάλο ξενοδοχείο ή κάποιο spa. «Τώρα που έχουμε κανονικοποιήσει τις σαγιονάρες ως είδη πολυτελείας», λέει ο Reilly, «το επόμενο σύνορο είναι ένα ζευγάρι παπούτσια εσωτερικού χώρου που δεν πρέπει ποτέ να εμφανίζεται σε δημόσια θέα».

Οι παντόφλες Frances από The Row

«Εσωτερική-υπαίθρια χρήση»

Η Neelam Ahooja, μακροχρόνια πελάτισσα του brand Row που έχει αγοράσει στο παρελθόν σαγιονάρες της μάρκας, αγόρασε πρόσφατα ένα ζευγάρι παντόφλες Frances για 990 δολάρια και δεν φοβάται να τις φορέσει στο Τορόντο, όπου ζει.

«Νομίζω ότι είναι καταπληκτικά», λέει, περιγράφοντας τα flat υποδήματα ως άνετα και διαχρονικά. Κατασκευασμένες από μεταξωτό ζακάρ με δερμάτινη σόλα παρόμοια με εκείνες των άλλων flat της Row, προορίζονται για «εσωτερική-υπαίθρια χρήση», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

«Θα μπορούσαν να είναι σαν ένα Birkenstock», λέει η Ahooja. «Τα αντιμετωπίζω με τον ίδιο τρόπο, με τη διαφορά ότι χαρίζουν μια πιο αναβαθμισμένη εμφάνιση». Τώρα που ο καιρός είναι πιο δροσερός, τα στιλιζάρει με κάλτσες.

Marie Adam-Leenaerdt

Η αυτοπεποίθηση και οι παντόφλες

«Μπορείτε να τις φορέσετε για κάθε περίσταση, από την καθαριότητα του σπιτιού σας μέχρι το πάρτι στο οποίο ανυπομονείτε να πάτε όλη την εβδομάδα», λέει η Βελγίδα σχεδιάστρια Marie Adam-Leenaerdt, η ομώνυμη σειρά της οποίας πουλάει δύο είδη δερμάτινων παντοφλών: ένα με επίπεδη σόλα, ένα άλλο με σφηνοειδές τακούνι, και τα δύο με έναν μικρό φιόγκο στην κορυφή.

Φυσικά η ιδέα της ήρθε όταν εργαζόταν από το σπίτι. Όμως κατασκεύασε τα παπούτσια από δέρμα -πολύ πιο ανθεκτικό από το φθαρτό ύφασμα ή το μετάξι- ώστε να μπορεί να τα φοράει οπουδήποτε. «Το δέρμα είναι πολύ μαλακό, σαν ένα δεύτερο δέρμα», λέει. «Και μπορώ να περπατάω χιλιόμετρα με αυτά».

Εκτός από το ότι είναι άνετες, οι παντόφλες προβάλλουν αυτοπεποίθηση όταν φοριούνται σε εξωτερικούς χώρους, όπως διαπιστώνουν ορισμένοι οπαδοί – μια αίσθηση ότι αψηφούν με περηφάνια τις συμβάσεις. «Δεν με νοιάζει πραγματικά τι σκέφτεται ο καθένας», λέει η Ahooja απαντώντας στους ανθρώπους που μπορεί να αμφισβητήσουν την απόφασή της να αγοράσει και να φορέσει το ζευγάρι της. Ούτε καν ο σύζυγός της, ο οποίος, όταν τα είδε, γέλασε και είπε: «Σε παρακαλώ, μη μου πεις ότι αυτά είναι από το Row».

*Με στοιχεία από nytimes.com | Αρχική Φωτό: Issey Miyake Spring/Summer 2025, Paris Fashion Week / REUTERS

Only in

«Το μυστικό όπλο του Τσώρτσιλ» στον αγώνα κατά των Ναζί ήταν μια γυναίκα

Η αριστοκρατική νύφη και έμπιστη του Ουίνστον Τσώρτσιλ, Πάμελα Χάριμαν, δεκαετίες μετά τον θάνατό της, εξακολουθεί να διχάζει τις απόψεις -ήταν μια έξυπνη παίκτρια της εξουσίας ή θύμα μισογυνισμού;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024