Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Η πρώτη τρανς ηθοποιός των Καννών ανοίγει τα χαρτιά της

Η πρώτη τρανς ηθοποιός των Καννών ανοίγει τα χαρτιά της

Η Karla Sofía Gascón είναι η πρώτη ανοιχτά τρανς ηθοποιός που κερδίζει το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στις Κάννες για τον ρόλο της στο τολμηρό μιούζικαλ του Jacques Audiard.

Η Karla Sofía Gascón, ανοιχτά τρανς ηθοποιός, μιλάει στον Guardian για τους απαίσιους κορσέδες, την οδήγηση μοτοσικλετών και τη μήνυση στους επικριτές της

Όταν η Madonna δημοσίευσε πρόσφατα στο Instagram μια εικόνα της Ισπανίδας ηθοποιού Karla Sofía Gascón, η λέξη που έγραψε από πάνω της με έντονα ροζ γράμματα αποτύπωσε αυτό που θα σκεφτούν οι περισσότεροι θεατές αφού την δουν στο βραβευμένο νουάρ-μουσικό Emilia Pérez: «WOW».

Η 52χρονη Gascón, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε κοντά στη Μαδρίτη και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της παίζοντας σε μεξικανικές telenovelas, υποδύεται τον βαρόνο των ναρκωτικών Manitas, ο οποίος σκηνοθετεί τον θάνατό του, μεταμορφώνεται από άντρας σε γυναίκα και επανεφευρίσκει τον εαυτό του ως Pérez, μια κοινωνικά ευαισθητοποιημένη ακτιβίστρια.

Το πρωί μετά τον θρίαμβο της Gascón, η Γαλλίδα ακροδεξιά ευρωβουλευτής Marion Maréchal έγραψε στο Twitter: «Ένας άντρας κέρδισε την καλύτερη ηθοποιό»

Το κλάμα της Μαντόνα

Η ταινία Emilia Pérez, όπως και ο χαρακτήρας Emilia Pérez, είναι μια μοναδική ταινία. Άλλωστε, δεν μπορεί να υπάρχουν πολλές ταινίες που να περιλαμβάνουν βίαια μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών και ένα τραγούδι για κολποπλαστικές.

Όπως αρμόζει σε ένα έργο που ξεκίνησε τη ζωή του ως λιμπρέτο, η ταινία είναι οπερατική στα συναισθήματά της. «Η Μαντόνα έκλαιγε τόσο πολύ μετά την προβολή στη Νέα Υόρκη», λέει η Gascón, καθισμένος σεμνά στην άκρη μιας ξαπλώστρας σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λονδίνο.

Τα πυκνά καστανόξανθα μαλλιά της πέφτουν τους ώμους του μαύρου φορέματός της, το οποίο έχει λευκό γιακά και κοντά μανίκια με λευκό τελείωμα. «Μου είπε: ‘Είσαι καταπληκτική! Έκλαιγε και έκλαιγε. Της είπα: ‘Μαντόνα, σε παρακαλώ. Είναι μόνο μια ταινία. Να είσαι χαρούμενη!»».

Δείτε το τρέιλερ του Emilia Pérez

«Τα τρανς άτομα έχουν υποτιμηθεί»

Η Gascón με τη σειρά της έκλαψε όταν ανακηρύχθηκε η καλύτερη ηθοποιός στις Κάννες, όπου η ταινία πήρε και το βραβείο της κριτικής επιτροπής. Οι συναδέλφισσές της ήταν η Zoe Saldana, που υποδύεται τη δικηγόρο της Emilia, η Selena Gomez, που πρωταγωνιστεί ως χήρα του Manitas, η οποία πείθεται ότι η Emilia είναι ξαδέλφη του μακαρίτη του συζύγου της, και η Adriana Paz, που υποδύεται τον νέο έρωτα της ζωής της Emilia.

Η Gascón, όμως, ήταν αυτή που εκφώνησε τον συγκινητικό εξάλεπτο ευχαριστήριο λόγο στις Κάννες. Τα τρανς άτομα, είπε στο κοινό, «έχουν προσβληθεί, έχουν υποτιμηθεί, έχουν υποστεί πολλή βία».

Όχι ότι η επιδοκιμασία αποκλείει την κατάχρηση. Το πρωί μετά τον θρίαμβο της Gascón, η Γαλλίδα ακροδεξιά ευρωβουλευτής Marion Maréchal έγραψε στο Twitter: «Ένας άντρας κέρδισε την καλύτερη ηθοποιό». Έξι LGBTQ+ οργανώσεις κατέθεσαν καταγγελίες κατά της Maréchal. Η Gascón την έχει μηνύσει προσωπικά.

Με τις δύο συμπρωταγωνίστριές της 

Θα πάρει το Όσκαρ μια τρανς;

Η Madonna και η Greta Gerwig, η πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής των Καννών, δεν είναι οι μόνες που έχουν πειστεί για το μεγαλείο της Gascón.

Η βίβλος της βιομηχανίας, το Variety, έχει προβλέψει ότι θα είναι μία από τις πέντε υποψήφιες για το Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού του χρόνου, μαζί με τις Angelina Jolie (για τη Μαρία Κάλλας) και Tilda Swinton (για το The Room Next Door).

Αυτό θα την καταστήσει την πρώτη ανοιχτά τρανσέξουαλ ερμηνεύτρια που θα αναγνωριστεί σε μια από τις κατηγορίες υποκριτικής της Ακαδημίας.

Πείθοντας τον σκηνοθέτη

Έχοντας επιλέξει τον ρόλο της Emilia, ο σκηνοθέτης Jacques Audiard ήταν επιφυλακτικός για το αν θα μπορούσε να παίξει τον χαρακτήρα πριν από τη μετάβαση. Τον έπεισε στέλνοντας βίντεο του εαυτού της με φίλτρα TikTok και αλλάζοντας τη φωνή της. Είναι κάτι που το κάνει ούτως ή άλλως για ευχαρίστηση.

«Χαμηλώνω την ένταση της τηλεόρασης και κάνω τις φωνές όλων των ανθρώπων στην οθόνη», λέει. «Απλά για διασκέδαση, όταν βαριέμαι στο σπίτι. Οπότε αυτό ήταν εύκολο για μένα».

Γιατί ήταν τόσο αποφασισμένη να παίξει τον Manitas; «Μου αρέσουν οι ρόλοι που απέχουν πολύ από αυτό που είμαι», λέει. «Και δεν ήθελα να χάσω αυτόν τον χαρακτήρα σε όλες του τις διαστάσεις. Αν υπήρχαν σκηνές αναδρομής, θα πίεζα να παίξω και αυτές».

Οι επικρίσεις για τον τρόπο ζωής της χωρίς κραγιόν και με μοτοσικλέτα έρχονται από όλες τις γωνίες. «Συμπεριλαμβανομένης της μειονότητας που εκπροσωπώ», επισημαίνει

Η σύζυγός της και η κόρη της

Η Gascón έκανε μετάβαση σε ηλικία 46 ετών. Τότε, είπε στον εαυτό της: «Ή το κάνω τώρα, ή δεν το κάνω ποτέ». Συνεχίζει να έχει την υποστήριξη της συζύγου της, την οποία γνωρίζει από τότε που ήταν έφηβοι, και της κόρης τους, η οποία είναι σήμερα 13 ετών. Υπήρχαν όμως και άλλα εμπόδια, ακόμη και μετά τη μετάβαση.

«Με έχουν επικρίνει για το πώς φαίνομαι. Οδηγώ μοτοσικλέτα. Συνήθως δεν φοράω μακιγιάζ. Οι άνθρωποι λένε: ‘Γιατί να γίνεις γυναίκα αν δεν πρόκειται να βάλεις μακιγιάζ;’. Αλλά υπάρχει μεγάλη σύγχυση στην κοινωνία σχετικά με το τι είναι γυναίκα».

Οι επικρίσεις για τον τρόπο ζωής της χωρίς κραγιόν και με μοτοσικλέτα έρχονται από όλες τις γωνίες. «Συμπεριλαμβανομένης της μειονότητας που εκπροσωπώ», επισημαίνει. Υπάρχει κάτι που λέει στον εαυτό της σε αυτή την περίπτωση: «Μπορείς να είσαι LGBTQ+. Μπορείς να είσαι άνδρας, γυναίκα, αστροναύτης, ηλεκτρολόγος. Αλλά αν είσαι ηλίθιος, είσαι ηλίθιος». Περισσότερα γέλια.

Μόνο οι εκπαίδευση θα μας σώσει

Μέρος του μηνύματος της Emilia Pérez, πιστεύει, είναι ότι η δύναμη δεν έγκειται στη χρήση βίας αλλά στην αποκήρυξή της. «Με τη βία μπορείς να ελέγξεις πολλούς ανθρώπους και να επιβάλεις τη θέλησή σου. Είναι μια μορφή επιβολής που μας οδήγησε στο να αναγκάζονται οι γυναίκες να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, ή οι μαύροι να εργάζονται στα βαμβακοχώραφα, ή οι ομοφυλόφιλοι να μην επιτρέπεται να παντρευτούν».

Πού βρίσκεται η λύση; «Στην εκπαίδευση», λέει η ίδια. «Για παράδειγμα, έχω διδάξει στην κόρη μου να σέβεται τον εαυτό της και τους άλλους και να μην αφήνει κανέναν να της φέρεται σαν να είναι κατώτερη. Οι γυναίκες μπορούν πλέον να αισθάνονται ότι δεν χρειάζονται κανέναν άνδρα για να λύσει τα προβλήματά τους».

*Η ταινία Emilia Pérez θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 7 Νοεμβρίου και στο Netflix από τις 13 Νοεμβρίου.

Only in

Μνήμες Τεμπών ξύπνησε το συμβάν στη Δουκίσσης Πλακεντίας - Πώς έγινε το ίδιο λάθος

Μπορεί το περιστατικό στη Δουκίσσης Πλακεντίας να αντιμετωπίστηκε ως μη σοβαρό, ωστόσο για όσους γνωρίζουν τις λεπτομέρειες ξύπνησε μνήμες από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024