Πρίν τρία χρόνια, ο Ρόρι Γκάλαχερ ανακηρύχθηκε ο σπουδαιότερος Μουσικός Καλλιτέχνης της Ιρλανδίας. Τώρα, η κιθάρα Fender Stratocaster του 1961 που ανήκε στον μουσικό θρύλο της ροκ και μπλουζ σκηνής πρόκειται να παραδοθεί στο Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας (NMI) αφού πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο. Ο Γκάλαχερ είχε αγοράσει την εν λόγω κιθάρα έναντι 100 λιρών το 1963, σύμφωνα με το BBC.

Η κιθάρα του Ρόρι Γκάλαχερ πωλήθηκε 889.400 λίρες Αγγλίας – δηλαδή 1.068.956 ευρώ- σε δημοπρασία του οίκου Bonhams. Η υπουργός Πολιτισμού της Ιρλανδίας, Κάθριν Μάρτιν επιβεβαίωσε ότι αγοράστηκε από τη Live Nation Gaiety Ltd με σκοπό τη δωρεά.

Η συμφωνία της αγοράς διασφαλίζει ότι η διάσημη κιθάρα θα παραμείνει πλέον στην ιδιοκτησία του ιρλανδικού κράτους με σκοπό να είναι διαθέσιμη για παρουσίαση στο κοινό και στους θαυμαστές του Γκάλαχερ σε όλο τον κόσμο.

Οι δηλώσεις της Κάθριν Μάρτιν

Η Κάθριν Μάρτιν είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενη που η κιθάρα του Ρόρι επιστρέφει στην Ιρλανδία». Μάλιστα, τόνισε πως συνεργάζεται στενά με το Εθνικό Μουσείο για να επιτευχθεί αυτό.

«Από τότε που ανακοινώθηκε η πώληση της συλλογής του Ρόρι Γκάλαχερ, συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό της χώρας, και ιδιαίτερα των θαυμαστών της μουσικής, ότι η εμβληματική κιθάρα του θα εξασφαλιζόταν ως προσθήκη στη συλλογή της εθνικής μας κληρονομιάς και ως μαρτυρία των πολλών του επιτεύγματων», συμπλήρωσε η υπουργός.

Σε σχέση με τον τεράστιο αυτό καλλιτέχνη και την απήχησή του ανά τον κόσμο η Μάρτιν  δήλωσε: «Ο Ρόρι σημείωσε επιτυχία σε όλο τον κόσμο με το αυθεντικό στυλ του που βασίζεται στα μπλουζ και αγαπήθηκε από τους θαυμαστές για τα πολλά άλμπουμ και τις θρυλικές ζωντανές εμφανίσεις του».

Oι δηλώσεις της διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου της Ιρλανδίας

Η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου της Ιρλανδίας Λιν Σκαρφ, δήλωσε με τη σειρά της: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που η κιθάρα του Ρόρι προορίζεται για την εθνική συλλογή. Είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς μουσικούς της Ιρλανδίας και το ταλέντο του στην κιθάρα είναι θρυλικό και εξυμνείται παγκοσμίως. Ήταν καιρός αυτές οι κιθάρες θα αποτελέσουν μέρος της εθνικής συλλογής της Ιρλανδίας, για να διαφυλαχθούν και να διασφαλιστούν για τις επόμενες γενιές και για να τις θαυμάσει και να τις απολαύσει το ιρλανδικό κοινό και οι επισκέπτες της Ιρλανδίας».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Μουσείου, Προβλέπεται ότι οι κιθάρες του Γκάλαχερ θα εκτεθούν στο πλαίσιο του «Changing Ireland», μιας νέας μόνιμης έκθεσης στους Collins Barracks το επόμενο έτος, καθώς και ότι θα εκτεθούν στο Cork.

Ο Ρόρι Γκάλαχερ

Ο Ρόρι Γκάλαχερ γεννήθηκε στο Ballyshannon της κομητείας Donegal και πέρασε μέρος της παιδικής του ηλικίας στο Londonderry. Αν και γεννήθηκε στα βορειοδυτικά, ο μουσικός πέρασε τα χρόνια της διαμόρφωσής του στο Κορκ, αφού η οικογένειά του μετακόμισε εκεί το 1956. Ο μουσικός έγινε για πρώτη φορά γνωστός με το συγκρότημά του, Taste, στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Τα άλμπουμ του Γκάλαχερ έχουν πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Μάλιστα, όταν ο έτερος μουσικός θρύλος, Τζίμι Χέντριξ, ρωτήθηκε για το πώς νιώθει κάποιος που είναι ο μεγαλύτερος κιθαρίστας του κόσμου, αυτός απάντησε: «Δεν ξέρω, πήγαινε να ρωτήσεις τον Ρόρι Γκάλαχερ».

Ο Ρόρι Γκάλαχερ πέθανε τον Ιούνιο του 1995 σε ηλικία 47 ετών.

*Πηγές: BBC, National Museum of Ireland