Όταν η Μία Καλίφα ήταν καλεσμένη σε συνέδριο της Οξφόρδης σχεδόν δύο χρόνια πριν, ένιωθε θλίψη για τον εαυτό της. «Όταν τα τρολ μου επιτίθενται με αηδιαστικά σχόλια στο Twitter και χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες μου, δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου σε αυτό το πρόσωπο. Βλέπω μια γυναίκα που τη λυπάμαι» είχε πει η πρώην πορνοστάρ που σε εκείνη την εμφάνιση της σπάζοντας ακόμη ένα στερεότυπο -κάτι που είναι και δεύτερο δέρμα της. Άλλωστε η Λιβανέζα σε καταγωγή ακτιβίστρια (ανάμεσα σε άλλες ταυτότητες) Μία Καλίφα έχει ένα πάθος. Να επαναπροσδιορίζει τον εαυτό και τη μπράντα της, πολεμώντας την πατριαρχία, με κάθε ανάρτηση της (και) στο OnlyFans.

Η πορεία της Μία Καλίφα από σταρ του ερωτικού κινηματογράφου σε επιδραστική περσόνα και φωνή στα social media ως influencer, έχει σημαδευτεί από αμφισβήτηση και ατσάλινη ανθεκτικότητα.

Μιλώντας στη μεγάλη, κυριακάτικη συνέντευξη των New York Times Magazine, η Kαλίφα συζήτησε τις εμπειρίες της στη βιομηχανία ενηλίκων, τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και το πώς είναι να ζεις ως γυναίκα αραβικής καταγωγής σε μια Αμερική μετά την 11η Σεπτεμβρίου που έχεις την ατυχία να έχεις γεννηθεί σέξι.

«Αποφάσισα να προσπαθήσω να γίνω influencer και δημόσιο πρόσωπο. Αν αυτό ήταν το πεπρωμένο με το οποίο είχα σφραγίσει τον εαυτό μου, έπρεπε να είμαι εγώ αυτή που με ορίζω»

«Έγινα διαβόητη κατά λάθος»

Η είσοδος της Καλίφα στη βιομηχανία ενηλίκων σε ηλικία 21 ετών την έκανε γρήγορα διαβόητη -ειδικά μετά από μια ερωτική σκηνή όπου φορούσε χιτζάμπ. Η απεικόνιση αυτή ως φαντασίωση  έγινε viral για όλους του λάθος λόγους.

Το ερωτικό video της Μία Καλίφα οδήγησε σε σοβαρές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων απειλών θανάτου και παρενόχλησης. Σχολιάζοντας αυτήν την ταραχώδη περίοδο, δήλωσε: «Έγινα διαβόητη κατά λάθος» λέει η Καλίφα σχολιάζοντας την ταραχώδη περίοδο της ζωής της, αυτή που προηγήθηκε πριν αναλάβει η ίδια τα ηνία και μπόρεσε να επανεπροσδιορίσει αυτό που είναι και αυτό που θέλει να είναι.

Η ένταση της αντίδρασης την ανάγκασε να αποχωρήσει από τη βιομηχανία, συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορούσε να επιστρέψει σε μια κανονική ζωή. «Αποφάσισα να προσπαθήσω να γίνω influencer και δημόσιο πρόσωπο. Αν αυτό ήταν το πεπρωμένο με το οποίο είχα σφραγίσει τον εαυτό μου, έπρεπε να είμαι εγώ αυτή που με ορίζω» εξηγεί.

Η Μία Καλίφα κάνει κομμάτια κάθε ταμπού

Πλέον η Μία Καλίφα μετράει εκατομμύρια ακόλουθους στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης που επικαιροποιεί με πάθος και συνέπεια. Στο X η Καλίφα μιλάει για πολιτική και το συνεχιζόμενο έγκλημα στη Γάζα, μιλάει για όλα όσα την αφορούν και πιστεύει ότι αφορούν και όλους όσοι ακολουθούν το προφίλ της.

«Θέλω να μιλήσουμε για τον τερματισμό της γενοκτονίας, να μιλήσουμε για κατάπαυση του πυρός, να μιλήσουμε για την καταπολέμηση των αμβλώσεων, να μιλήσουμε για όλα αυτά τα πράγματα. Δεν είναι ταμπού. Δεν καταλαβαίνω το αφήγημα ‘Ω, είσαι αθλητής, μείνε μακριά από την πολιτική μακριά.’ Δεν είναι ταμπού να έχεις άποψη. Στην πραγματικότητα, αν δεν έχεις γνώμη, είσαι ένα NPC (σσ. NPC σημαίνει ‘Non-Playing Character’, αφορά σε χαρακτήρες ενός video game τους οποίους δεν μπορεί ο χρήστης να ελέγξει και ο όρος συνήθως αναφέρεται στους βοηθητικούς χαρακτήρες των παιχνιδιών και όχι στους εχθρούς)» λέει.

«Θέλω να μιλήσουμε για τον τερματισμό της γενοκτονίας, να μιλήσουμε για κατάπαυση του πυρός, να μιλήσουμε για την καταπολέμηση των αμβλώσεων, να μιλήσουμε για όλα αυτά τα πράγματα. Δεν είναι ταμπού να έχεις άποψη. Στην πραγματικότητα, αν δεν έχεις γνώμη, είσαι ένα ρομπότ. Δεν υπάρχεις»

View this post on Instagram

A post shared by HARLEY (@harleyweir)

«Είσαι ένα ρομπότ. Δεν υπάρχεις. Αν δεν σε ενδιαφέρει να συμβάλλεις στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, σε τι ακριβώς είσαι χρήσιμος; Ο Pharrell [Williams] είπε πρόσφατα ότι οι διασημότητες δεν πρέπει να έχουν γνώμη για την πολιτική; Σε παρακαλώ…» προσθέτει.

Το ίδιο κάνει και στο Instagram, αν και το TikTok το χρησιμοποιεί συνήθως για πιο light αναρτήσεις. Ωστόσο η Μία Καλίφα έχει αλλάξει δραστικά περιγράφοντας τη σημερινή της ταυτότητα online ως μια διαδικασία εξέλιξης.

«Εκεί που βρίσκομαι τώρα ψυχικά, συναισθηματικά, σε κάθε επίπεδο, είναι μια πλήρης αλλαγή 180 μοιρών από αυτό που ήμουν» λέει.

Το OnlyFans ως απόλυτα γυμνός ακριβισμός

Συζητώντας την εμπειρία της στο OnlyFans, η Χαλίφα αναγνώρισε τις πολυπλοκότητες της σεξουαλικής εργασίας και διευκρίνησε ότι αν και το περιεχόμενο της στην πλατφόρμα είναι για ενήλικες, αυτό δεν σημαίνει ότι αφορά μόνο άντρες. «Απλώς επειδή φαίνομαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο φορώντας μπικίνι, δεν σημαίνει ότι ο λογαριασμός μου αποκλείει τα κορίτσια» προσθέτει.

Στη συνέντευξη της η Καλίφα μίλησε για την υποκρισία γύρω από τη σεξουαλική εργασία και το πραγματικό χρέος της απέναντι σε εκείνους που σκέφτονται να συμμετέχουν στην πατφόρμα του OnlyFans. Για την Καλίφα πρόκειται για μια συνειδητή απόφαση που έχει ως στόχο την ανάληψη ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους συναδέλφους της.

«Το OF δεν θα πρέπει να θεωρείται λύση για οικονομικά προβλήματα» υπογραμμίζει η Καλίφα που θέλει να εκπροσωπήσει την πλατφόρμα με προσοχή, να διευκρινίσει ότι είναι για όλους παρά μόνο για εκείνους, εκείνες και εκείν@ που μπορούν να ορίσουν την ταυτότητα και μπράντα τους.

Οι ενοχές και το reboot της

Στη συνέντευξη podcast η Καλίφα αναφέρεται και στις μάχες της με τον εσωτερικό μισογυνισμό και την επίθεση στο πρόσωπο της από άλλες γυναίκες που δικαιολογεί ως (αναίτια) συνέπεια της καταγωγής της.

Μεγαλώνοντας στην Ουάσινγκτον, στις ΗΠΑ μετά το συλλογικό τραύμα της 11ης Σεπτεμβρίου η Καλίφα έγινε κόκκινο πανί για κάθε ρατσιστική προσβολή. «Μεγάλωσα στην DC σε έναν κόσμο  με πολύ φυσικοποιημένο ρατσισμό», θυμάται, αναλογιζόμενη πώς αυτή η εμπειρία την ανάγκασε να συμμορφωθεί με τις κοινωνικές προσδοκίες -ένα λάθος που πλέον δεν θα έκανε.

Ίσως αυτές οι επιθέσεις προς το πρόσωπο της (με ή χωρίς χιτζάμπ) είναι και ο λόγος που κάνουν την Καλίφα να νιώθει άβολα με τον όρο φεμινιστικό είδωλο, ένα χαρακτηρισμό που συχνά της αποδίδουν νέα κορίτσια, όπως σε εκείνη την εμφάνιση της στο πανεπιστήμιο που την ανέδειξε.

«Είχα πολύ εσωτερικευμένο μισογυνισμό. Έχω ντραπεί τόσο πολύ για πράγματα που έχω πει ή σκέφτηκα για τον εαυτό μου, για αστεία που επέτρεψα να ειπωθούν ή στα οποία συμμετείχα προσβάλλοντας είτε εμένα την ίδια, είτε άλλες γυναίκες»

View this post on Instagram

A post shared by Mia K. (@miakhalifa)

«Νιώθω πολύ το σύνδρομο του απατεώνα όταν με αποκαλούν έτσι» λέει στον David Marchese. «Είχα πολύ εσωτερικευμένο μισογυνισμό που έπρεπε να επεξεργαστώ, κάτι που νιώθω ότι κατάφερα μόνο όταν ξεκίνησα το ταξίδι μου στη θεραπεία στα 26 μου. Ντρέπομαι τόσο πολύ για πράγματα που έχω πει ή σκέφτηκα για τον εαυτό μου, για τα αστεία που επέτρεψα να ειπωθούν ή στα οποία συνέβαλα προσβάλλοντας είτε εμένα την ίδια, είτε άλλες γυναίκες».

«Είμαι λοιπόν σε μια εξελικτική διαδικασία, στην πλατφόρμα του OnlyFans, [ο φεμινισμός] είναι τα όριά μου, ο τρόπος που τα επιβάλλω. Αν κάποιος πει μια λέξη ή περιγράψει ένα μέρος του σώματος μου χυδαία, μπλοκάρεται. Στο Twitter, το Instagram, το TikTok…  Ελπίζω ότι [ο φεμινισμός] εκδηλώνεται στα πράγματα για τα οποία μιλάω και τα οποία προβάλλω, όπως τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και οι προσπάθειες κατά της εμπορίας ανθρώπων του σεξ» προσθέτει.

Με την κρίση στη Μέση Ανατολή να συνεχίζεται αιματηρά και θανάσιμα η Καλίφα παραμένει ενεργά εμπλεκόμενη σε συζητήσεις σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση. Εκμεταλλευόμενη την επιδραστικότητα της η Καλίφα υπογράμμισε ότι οι influencer πρέπει και οφείλουν να μιλάνε για τους πολιτικούς και την πολιτική.

Αν δεν κάνουν αυτό τότε τι;

Ένα χρόνο πριν

Η συνέντευξη της Καλίφα στους NYT, έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά την επίθεση στο πρόσωπο της και τη ρήξη της με το Playboy και άλλους μιντιακούς οργανισμούς μετά από ανάρτηση της στο X. Στο post της η Καλίφα είχε γράψει: «Αν μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει (στη Γάζα) και δεν είστε στο πλευρό των Παλαιστινίων, τότε είστε στη λάθος πλευρά του απαρτχάιντ και η ιστορία θα το δείξει αυτό με τον καιρό».

Μετά την ανάρτηση το περιοδικό Playboy απέλυσε την Καλίφα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε στα μέλη του που είναι εγγεγραμμένα στο ενημερωτικό δελτίο και διέγραψε επίσης το κανάλι της στην πλατφόρμα δημιουργών του.

Το περιοδικό διευκρίνησε ότι «αν και ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση και την εποικοδομητική πολιτική συζήτηση, έχει πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στη ρητορική μίσους».

View this post on Instagram

A post shared by Mia K. (@miakhalifa)

Την ίδια γραμμή ακολούθησαν και άλλα media outlets ενώ δόθηκε τέλος σε συμφωνία της για σειρά podcast με την εταιρεία παραγωγής του Todd Shapiro με έδρα τον Καναδά.

Ο Shapiro έσπευσε να καταδικάσει το tweet της Καλίφα ως «φρικτό» και της είπε ότι «θα πρέπει να θεωρήσει ότι απολύεται με συνοπτικές διαδικασίες». Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να ενωθούν μπροστά σε μια τέτοια τραγωδία.

Οι αναρτήσεις της Καλίφα είχαν ακόμη ένα στόχο, την Κάιλι Τζένερ, την οποία και κατηγόρησε για έλλειψη τεκμηριωμένων γνώσεων σχετικά με τη γεωπολιτική της περιοχής.

Η Τζένερ είχε δημοσιεύσει υποστήριξη για το Ισραήλ σε μια ανάρτηση που έχει πλέον διαγραφεί, γεγονός που ώθησε την Καλίφα να επικρίνει το μέλος της οικογένειας Καρντάσιαν.

Δείτε το podcast των New York Times Magazine παρακάτω: