Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Τα πέντε στάδια που μαρτυρούν ότι ένας γάμος καταρρέει – Βρίσκεστε σε κάποιο από αυτά;

Τα πέντε στάδια που μαρτυρούν ότι ένας γάμος καταρρέει – Βρίσκεστε σε κάποιο από αυτά;

Ο γάμος είναι δύσκολη υπόθεση και σύμφωνα με την ψυχοθεραπέτρυα Becky Whetstone αν γνωρίζετε αυτά τα πέντε στάδια έχετε ελπίδες να σώσετε έναν γάμο που σιγά σιγά καταρρέει.

Όταν ένας γάμος περνάει κρίση, τείνει να ακολουθεί ένα προβλέψιμο μοτίβο.  Γνωρίζοντας τι πρέπει να προσέξετε μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη σχέση σας πριν να είναι πολύ αργά.

Η Becky Whetstone, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του επερχόμενου βιβλίου «I (Think) I Want Out», έχει περάσει περισσότερα από είκοσι χρόνια συμβουλεύοντας ζευγάρια, ενώ η διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο St. Mary’s του Σαν Αντόνιο είχε θέμα τα στάδια ενός γάμου που καταρρέει.

«Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα μπορούσαν να γνωρίζουν τα ζευγάρια», δήλωσε η Whetstone στη HuffPost. «[Είναι] παρόμοιο με την κατανόηση των συμπτωμάτων του καρκίνου, των σταδίων του καρκίνου και της έγκαιρης ανίχνευσης».

Ο ετοιμοθάνατος γάμος

Ενώ έκανε έρευνα για τη διατριβή της, έπεσε πάνω στο έργο της κοινωνιολόγου Diane Vaughan, συγγραφέα του βιβλίου «Uncoupling: Turning Points in Intimate Relationships».

Στο βιβλίο της του 1986, η Vaughan περιέγραψε τα διάφορα στάδια ή σημεία καμπής που περνούν τα άτομα όταν τερματίζουν μια σχέση.

«Απορρίπτουν την ιδέα του χωρισμού για διάφορους λόγους – εξαιτίας των παιδιών, των οικονομικών, της φήμης, της θρησκείας, των αξιών ή ό,τι είναι αυτό που δεν θέλουν να χάσουν»

Αφού πήρε συνεντεύξεις από περισσότερους από εκατό ανθρώπους σχετικά με τους χωρισμούς τους, η Vaughan ανακάλυψε ότι οι περισσότεροι χωρισμοί ακολουθούσαν μια παρόμοια πορεία.

Ακολουθούν τα πέντε στάδια ενός ετοιμοθάνατου γάμου, όπως περιγράφονται από την Whetstone. Τα τέσσερα πρώτα ευθυγραμμίζονται με ορισμένα από τα ευρήματα της Vaughan, ενώ το πέμπτο είναι ένα από αυτά που ανακάλυψε η Whetstone στη δική της έρευνα, όπως είπε.

Στάδιο 1

Το πρώτο στάδιο, γνωστό ως η φάση της απογοήτευσης, είναι όταν το ένα άτομο αναγνωρίζει ότι είναι δυστυχισμένο στη σχέση του, αλλά αποφασίζει να περιμένει.

«Το σκέφτονται και λένε: «Ξέρετε, οι σχέσεις έχουν σκαμπανεβάσματα και θα δω πώς θα πάει και θα δω αν αλλάξουν τα συναισθήματά μου», δήλωσε η Whetstone.

Αλλά όπως είπε η Vaughan στην Washington Post σε συνέντευξή του το 1986: «Όταν κρατάς μυστικά που έχουν να κάνουν με τη σχέση – πράγματα που σε κάνουν δυστυχισμένο, πράγματα που μπορούν να διορθωθούν – ξεκινάει η ρήξη. … Διευρύνεται το χάσμα».

Στάδιο 2

Το δεύτερο στάδιο είναι η φάση της «διάβρωσης». Αυτό συμβαίνει όταν ο ένας σύντροφος συνειδητοποιεί ότι η δυστυχία δεν φεύγει έτσι απλά και ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαζύγιο.

Παρόλα αυτά, απορρίπτουν την ιδέα του χωρισμού για διάφορους λόγους – εξαιτίας των παιδιών, των οικονομικών, της φήμης, της θρησκείας, των αξιών ή ό,τι είναι αυτό που δεν θέλουν να χάσουν», δήλωσε η Whetstone.

«Οι ρωγμές αρχίζουν να φαίνονται», είπε.

Στάδιο 3

Το τρίτο στάδιο είναι γνωστό ως φάση απομάκρυνσης, κατά την οποία το άτομο απομακρύνεται συναισθηματικά από τον σύντροφό του και αναζητά πράγματα εκτός γάμου για να το βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσει. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι επενδύει χρόνο σε ένα χόμπι, σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής ή ακόμη και σε μια σχέση, δήλωσε η Whetstone. Αλλά το άτομο αυτό εξακολουθεί να μην είναι πρόθυμο να τερματίσει τη σχέση.

«Έτσι, κάνουν μια συμφωνία με τον εαυτό τους: «Μπορώ να παραμείνω παντρεμένος αν βρω κάτι εκτός γάμου και μακριά από το σύντροφό μου που μου προσφέρει ικανοποίηση»».

«Επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στη δυστυχία τους, βλέπουν κάθε μικρό αρνητικό στοιχείο και γίνονται όλο και πιο τυφλοί απέναντι στα πράγματα που κάποτε απολάμβαναν».

Σε αυτό το στάδιο, η εχθρότητα αρχίζει να γίνεται αντιληπτή σε ανθρώπους εκτός της σχέσης.

Στάδιο 4

Σε αυτό το σημείο, η υπομονή ενός ατόμου όσον αφορά τον/την σύντροφο λιγοστεύει και ο γάμος περνάει στο τέταρτο στάδιο. Η Whetstone το περιέγραψε ως «μια μέρα που ο/η σύζυγός λέει ή κάνει κάτι που τους κάνει ξαφνικά να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να είναι παντρεμένοι με κάποιον/α» που θα έκανε αυτό το πράγμα.

«Αυτή τη στιγμή, απομακρύνονται συναισθηματικά, γυρίζουν την πλάτη τους στο γάμο και αρνούνται να συνεργαστούν ή να συμπορευτούν, προσποιούμενοι ότι είναι ευτυχισμένοι», εξήγησε.

Η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι μπορεί να είναι κάτι που είναι μεγάλο, μικρό ή φαινομενικά αθώο, είπε η Whetstone. Αλλά για τον δυσαρεστημένο σύζυγο, όλα έχουν αλλάξει.

Στάδιο 5

Στην έρευνα που πραγματοποίησε η Whetstone, ανακάλυψε ένα πέμπτο στάδιο, το οποίο αναφέρεται ως θάνατος του γάμου.

«Ή τουλάχιστον θάνατος αυτού που κάποτε είχαν», δήλωσε η ίδια.

Σε αυτό το σημείο, το διαζύγιο είναι πιθανό, είπε, «αλλά είναι πιθανό να δημιουργήσουν ένα μέλλον με τον σύντροφό τους υπό τις κατάλληλες συνθήκες».

*Με πληροφορίες από: HuffPost | Kelsey Borresen | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Unsplash | Wesley Pacífico

Only in

Η Ευρώπη νεκροταφείο πυρηνικών αποβλήτων - Τα σχέδια για να χτίσουν «τάφους» χιλιετιών

Ποια κράτη σχεδιάζουν να κάνουν το επόμενο βήμα για τα πυρηνικά απόβλητα – Η αποθήκευσή τους αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024