Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Διαγωνισμός φωτογραφίας: 20 εικόνες της ζωής… από πολύ κοντά – Ζιζάνια, μάτια αράχνης και εγκεφαλικά κύτταρα

Διαγωνισμός φωτογραφίας: 20 εικόνες της ζωής… από πολύ κοντά – Ζιζάνια, μάτια αράχνης και εγκεφαλικά κύτταρα

Πώς μοιάζει ο μικρόκοσμος σε μεγέθυνση – Δείτε τις 20 κορυφαίες εικόνες που ανέδειξε νικήτριες ο 50ος (micro) διαγωνισμός φωτογραφίας «Nikon Small World»

Έχουμε συνηθίσει να ζούμε στον δικό μας «μικρόκοσμο» και να αγνοούμε ότι ζωή, κατ’ουσίαν, υπάρχει παντού γύρω μας. Ζωή που βρίσκεται τόσο στα κύτταρα του εγκεφάλου μας μέχρι και τα φύλλα ενός φυτού κάνναβης που αποτελούνται από μία συμπαγή συστάδα κυττάρων που και αυτά… έχουν ζωή.

Ο φωτογραφικός φακός εστίασε και μεγένθυνε αυτόν τον πραγματικό, αλλά αόρατο μικρόκοσμο που υπάρχει τριγύρω μας και εξασφάλισε μοναδικές φωτογραφίες που δείχνουν πώς μοιάζει η ζωή από πολύ κοντά. Πρόκειται για τις 20 φωτογραφίες που αναδείχθηκαν «νικήτριες» από τον 50ο διαγωνισμό φωτομικρογραφίας Nikon Small World.

Αυτές είναι οι 20 καλύτερες εικόνες από τον από τον μικρόκοσμο, ανάμεσα σε 2.100 συμμετοχές που έπρεπε να δείξουν την ικανότητά τους να απεικονίσουν ακόμη και τις πιο μικρές λεπτομέρειες με εξαιρετική καθαρότητα. Δεν τα κατάφεραν όλοι, αλλά η επιτροπή κριτών επέλεξε τις 20 κορυφαίες και μας τις παρουσιάζει.

«Μερικές φορές, παραβλέπουμε τις μικρές λεπτομέρειες του κόσμου γύρω μας», δήλωσε ο Έρικ Φλέμ, διευθυντής επικοινωνιών στην Nikon Instruments. «Το Nikon Small World μας υπενθυμίζει να κάνουμε μια παύση και να εκτιμήσουμε τη δύναμη και την ομορφιά των μικρών πραγμάτων, και να καλλιεργήσουμε μια βαθύτερη περιέργεια για την εξερεύνηση του κόσμου».

Η τριάδα των νικητών

Ο Μπρούνο Σιστέρνα και ο Έρικ Βιτριόλ, ερευνητές στο Τμήμα Νευροεπιστημών και Αναγεννητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Augusta στη Τζόρτζι των ΗΠΑ, κέρδισαν την πρώτη θέση με τη φωτογραφία τους που απεικονίζει διαφοροποιημένα κύτταρα όγκου στον εγκέφαλο ποντικού. Η εικόνα τους αποκαλύπτει το πώς οι διαταραχές στον κυτταρικό σκελετό μπορούν να οδηγήσουν σε εκφυλιστικές νόσους, όπως η άνοια.

Ο αστρονόμος που έγινε φωτογράφος, Μάρσελ Κλέμενς, βραβεύτηκε με τη δεύτερη θέση για την εικόνα του από ένα τόξο ηλεκτρικού φορτίου μεταξύ μιας καρφίτσας και ενός καλωδίου.

Την τρίτη θέση διεκδίκησε και κατέλαβε ο φωτογράφος Κρις Ρομέιν που εστίασε με τον φωτογραφικό φακός σε ένα φύλλο φυτού κάνναβης.

Απολαύστε τις 20 φωτογραφίες ενός μικρόκοσμου που δεν έχετε ξαναδεί

Η εικόνα διαφοροποιημένων κυττάρων όγκου στον εγκέφαλο ποντικού που τραβήχτηκε από τους Μπρούνο Σιστέρνα και Έρικ Βιτριόλ κέρδισε την 1η θέση στον διαγωνισμό. (Image credit: Dr. Bruno Cisterna & Dr. Eric Vitriol/Nikon Small World 2024)

Η εικόνα του Μάρσελ Κλέμενς δείχνει ένα τόξο ηλεκτρικού φορτίου μεταξύ μιας καρφίτσας και ενός καλωδίου. (Image credit: Dr. Marcel Clemens/Nikon Small World 2024)

Αυτή η εικόνα, που τραβήχτηκε από τον Κρις Ρομέιν, δείχνει το φύλλο ενός φυτού κάνναβης. Οι βοστρύχοι είναι τριχώματα, ενώ οι μωβ φυσαλίδες περιέχουν κανναβινοειδή. (Image credit: Chris Romaine/Nikon Small World 2024)

Αυτή η εικόνα, που τραβήχτηκε από την Έιμι Έντζεβικ, δείχνει ένα τμήμα του λεπτού εντέρου ενός ποντικού. (Image credit: Dr. Amy Engevik/Nikon Small World 2024)

Κοντινό πλάνο ενός συμπλέγματος αυγών χταποδιού που τραβήχτηκε από τους Τόμας Μπάρλοου και Κόνορ Γκίμπουνς. (Image credit: Thomas Barlow & Connor Gibbons/Nikon Small World 2024)

Φωτογραφία του Χένρι Κόσκινεν από το μύκητα Cribraria cancellata. (Image credit: Henri Koskinen/Nikon Small World 2024)

Μια φωτογραφία που δείχνει την τομή ενός φύλλου από το ευρωπαϊκό χόρτο Ammophila arenaria, που τραβήχτηκε από τον Γκέρχαρντ Βλτσέκ. (Image credit: Gerhard Vlcek/Nikon Small World 2024)

Η εικόνα της Στεφάνι Χουάνγκ δείχνει ένα νευρώνα από τον εγκέφαλο ενός ενήλικου ποντικού. (Image credit: Stephanie Huang/Nikon Small World 2024)

Η φωτογραφία του Τζον-Όλιβερ Ντούμ δείχνει γύρη παγιδευμένη στον ιστό μιας αράχνης των κήπων. (Image credit: John-Oliver Dum/Nikon Small World 2024)

Οι σπόροι της μαύρης τρούφας Tuber melanosporum, που τραβήχτηκαν από τον Γιαν Μάρτινεκ. (Image credit: Jan Martinek/Nikon Small World 2024)

Η εικόνα του Φέρεντς Χάλμος δείχνει σταγόνες νερού σε μύκητα σε ένα κλαδί που έχει σαπίσει. (Image credit: Dr. Ferenc Halmos/Nikon Small World 2024)

Αυτή η εικόνα, που τραβήχτηκε από τον Ντάνιελ Κνοπ, απεικονίζει τις κλίμακες των φτερών μιας πεταλούδας πάνω σε μια βελόνα ιατρικής σύριγγας. (Image credit: Daniel Knop/Nikon Small World 2024)

Ο Πάουελ Μπλάκοβιτς κατέγραψε τα μάτια του πράσινου καβουριού Sider Diaea dorsata. (Image credit: Paweł Błachowicz/Nikon Small World 2024)

Η εικόνα του Μάρεκ Μίς απεικονίζει το επανακρυσταλλωμένο μείγμα υδροκινόνης, μιας ένωσης που μειώνει την παραγωγή μελανίνης, και μυοϊνοσιτόλης, ενός τύπου ζάχαρης που βρίσκεται στο σώμα, αλλά και σε ορισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα. (Image credit: Marek Miś/Nikon Small World 2024)

Η φωτογραφία του Σεμπαστιέν Μάλο απεικονίζει τις κλίμακες του φτερού της πεταλούδας Madagascan sunset moth ή Chrysiridia ripheus. (Image credit: Sébastien Malo/Nikon Small World 2024)

Ο Μάρεκ Μίς κατέγραψε επίσης μια εικόνα από δύο νεροφίδες με έμβρυα και αυγά. (Image credit: Marek Miś/Nikon Small World 2024)

Η εικόνα του Φραντζίσεκ Μπέντναρ απεικονίζει τα αναπαραγωγικά όργανα των φυκιών Chara virgata. (Image credit: Dr. Frantisek Bednar/Nikon Small World 2024)

Μια εικόνα ενός αυγού εντόμου στο οποίο έχει εισχωρήσει μια σφήκα, τραβηγμένη από την Άλισον Πόλακ. (Image credit: Alison Pollack/Nikon Small World 2024)

Η Άλισον Πόλακ κατέγραψε επίσης αυτή την εικόνα ενός σπόρου φυτού σιλένης. (Image credit: Alison Pollack/Nikon Small World 2024)

Ο Μπρούνο Σιστέρνα και ο Έρικ Βιτριόλ κατέθεσαν επίσης αυτή την εικόνα ενός γλοιμπλαστώματος (όγκος εγκεφάλου) σε ποντίκι σε πρώιμο στάδιο. (Image credit: Dr. Bruno Cisterna & Dr. Eric Vitriol/Nikon Small World 2024)

Only in

Οι χώρες με τους ψηλότερους ανθρώπους στο κόσμο

Οι 25 χώρες με τους πιο ψηλότερους ανθρώπους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024