Το τρέξιμο αποτελεί ένα ιδιαιτέρως διαδεδομένο άθλημα, χόμπι αλλά και άσκηση που μπορεί να σας γεμίσει με τρομερή ενέργεια. Όχι μόνο θα γυμναστείτε αλλά και ολόκληρο το σώμα σας θα τεθεί σε κίνηση, βγαίνοντας έξω και ερχόμενοι σε επαφή με τη φύση, θα αποσυμπιεστείτε και θα μειώσετε τα άγχος και το στρες σας.

Επιπλέον, μπορείτε με πολύ απλές κινήσεις, ένα κολάν και τα αθλητικά σας να ξεκινήσετε ευθύς αμέσως. Εσείς επιλέγετε την τοποθεσία με βάση τη διάθεση και τον χρόνο σας. Μπορείτε να τρέξετε στη γειτονιά αλλά και σε ένα κοντινό πάρκο ή δίπλα στη θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, είτε είστε αρχάριοι είτε πιο έμπειροι δρομείς θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια πράγματα, ώστε να αποδίδετε καλύτερα και να αποφεύγετε τραυματισμούς.

Ξεκινήστε αργά

Καλό είναι να πηγαίνετε συχνά για τρέξιμο μέσα στην εβδομάδα. Ένας καλός μέσος όρος είναι τρεις φορές, ακόμα και αν τρέξετε για 5 ή και 10 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο θα δουλέψετε την αντοχή σας. Δεν χρειάζονται υπερβολές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς. Να είστε, απλώς, συνεπείς.

Τροφοδοτήστε τον εαυτό σας με καύσιμα

Όταν τρέχετε, το σώμα χρειάζεται υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φάτε ένα εύπεπτο σνακ πριν βγείτε για τρέξιμο. Αυτό μπορεί να είναι μισή μπανάνα, δύο – τρία κράκερ, ένα τέταρτο πριν ξεκινήσετε μια μικρή διαδρομή που μπορεί να διαρκεί και  30 λεπτά.

Το σώμα χρειάζεται καύσιμο για να έχει ενέργεια και αποδώσει στο τρέξιμο. Επιπλέον, αυτή η συνήθεια θα σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, προστατεύοντας τον οργανισμό σας από την εξάντληση.

Ενυδατωθείτε

Η ενυδάτωση είναι εξίσου σημαντική. Ιδανικά, καλό είναι να πιείτε νερό πριν το τρέξιμο, σε μικρές γουλιές. Μην ξεχνάτε και τους πολύτιμους ηλεκτρολύτες, ειδικά αν τρέχετε για πολλή ώρα ή κάνει ζέστη. Το νερό καρύδας είναι μια καλή επιλογή. Παρατηρήστε το σώμα σας, πόσο ιδρώνετε και ανταποκριθείτε αναλόγως στις ανάγκες του.

Αφιερώστε χρόνο στην αποκατάσταση

Το σώμα και οι μυς για να επανέλθουν χρειάζονται ξεκούραση. Ένα πρόγραμμα με διατάσεις και η αποθεραπεία είναι σημαντικό κομμάτι της ίδιας της προπόνησης για να αποφύγετε τραυματισμούς, ψυχική και σωματική εξάντληση. Δώστε στο σώμα σας χρόνο για ανάπαυση με καλό ύπνο και καλό φαγητό, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Αφαιρέστε την πίεση από το τρέξιμο

Το τρέξιμο, όπως και κάθε είδους απαιτητική προπόνηση, δεν πρέπει να σας δημιουργεί πίεση. Αντιθέτως… θα πρέπει να σας χαλαρώνει. Αν, για παράδειγμα, αντιμετωπίζετε προβλήματα στη δουλειά ή στην προσωπική σας ζωή και είστε πολύ αγχωμένοι, ίσως να μην μπορείτε να πιέσετε τον εαυτό και το σώμα σας με μια σκληρή προπόνηση τρεξίματος.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, όπως να σηκώσετε βαράκια ή να ασκηθείτε λίγο με λάστιχα στο σαλόνι σας. Κάθε μέρα δεν είναι ίδια και αυτό είναι φυσιολογικό.

Διασκεδάστε στο τρέξιμο

Να τρέχετε μόνο εφόσον το επιθυμείτε και ανυπομονείτε γι’ αυτό. Δεν πρέπει να κάνετε το τρέξιμο αγγαρεία, ούτε να σας γίνει εμμονή. Αν συμβαίνει αυτό δεν θα έχετε την απόδοση που αναμένετε και θα τα παρατήσετε πολύ σύντομα.

Θυμηθείτε ότι εάν τελικά δεν σας ταιριάζει, μπορείτε πάντα να επιλέξτε ένα άλλο είδος άσκησης, με το οποίο θα ξεφεύγετε και από την καθημερινότητα και θα σας ταιριάζει περισσότερο.

* Πηγή: Vita