Η αναστολή χρηματοδότησης των Σπαρτιατών που ζητά το ΠΑΣΟΚ και η διστακτικότητα της κυβέρνησης
Αυτό που προτείνει είναι νομοθετική βελτίωση με την οποία δεν απαιτείται η τελεσίδικη καταδίκη καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, προσώπου που ασκεί την πραγματική ηγεσία στο κόμμα
- Η αχίλλειος πτέρνα υπάρχει αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί ο Έκτορας
- Κύμα οργής από τους κατοίκους της Μαγιότ εναντίον του Μακρόν - «Δεν φταίω εγώ για τον κυκλώνα!»
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
- Δεν σας αφήνει ο σκύλος σας να φύγετε από το σπίτι; - Οι τρόποι για να λυθεί το πρόβλημα
Την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στους Σπαρτιάτες, ζητά με τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα συζητηθεί την προσεχή Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Η Χαριλάου Τρικούπη, παρότι αναγνωρίζει ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι ξεκάθαρο και πως με τον τρόπο που είναι διαρθρωμένες οι διατάξεις για το πάγωμα- έτσι τουλάχιστον όπως έγινε στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής- η Ολομέλεια δεν μπορεί να λάβει να λάβει τη σχετική πρωτοβουλία και με ονομαστική ψηφοφορία να παγώσει τη χρηματοδότηση.
Τι προτείνει για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στους Σπαρτιάτες
Για το λόγο αυτό, προτείνει- επί της ουσίας- νομοθετική βελτίωση με την οποία δεν απαιτείται η τελεσίδικη καταδίκη καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, προσώπου που ασκεί την πραγματική ηγεσία στο κόμμα.
«Σε περίπτωση καταδίκης σε οποιονδήποτε βαθμό ή άσκησης δίωξης και επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατά του αρχηγού κόμματος ή του προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας ή εκείνου που ασκεί την πραγματική διεύθυνση κόμματος ή κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου (1/5) των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου (1/5) των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, σύμφωνα με το καταστατικό τους, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, αναστέλλεται κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών», αναφέρει χαρακτηριστικά η επίμαχη διάταξη όπως την προτείνει το κόμμα του κ Ανδρουλάκη.
Στην ουσία, το ΠΑΣΟΚ, συνδέει το πρόσωπο του Ηλία Κασιδιάρη που έχει καταδικαστεί για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και παράνομης οπλοκατοχής, με τους Σπαρτιάτες θεωρώντας τον ως την πραγματική ηγεσία του κόμματος. Ήδη από τον Απρίλιο του 2023, η κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργό τότε τον Μάκη Βορίδη, είχε περάσει ρύθμιση στη Βουλή σύμφωνα με την οποία, δεν μπορεί να συμμετάσχει κόμμα στις εκλογές, αν η πραγματική της ηγεσία έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για συγκεκριμένα άρθρα του Ποινικού Κώδικα, μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή σε εγκληματικής οργάνωση.
«Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα. (…) Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα», αναφέρει χαρακτηριστικά η διάταξη.
Με βάση την επίμαχη ρύθμιση λοιπόν και την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία ο Ηλίας Κασιδιάρης ασκεί την πραγματική ηγεσία στους Σπαρτιάτες- ο λόγος που αποκλείστηκαν και από τις εκλογές- η Ολομέλεια μπορεί να παγώσει την χρηματοδότηση και να στερήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία των Σπαρτιατών μέχρι την προκήρυξη των επόμενων εθνικών εκλογών. Αντίθετα, δεν συνδέει την αναστολή με την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί στους Σπαρτιάτες από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το αδίκημα της εξαπάτησης των εκλογέων που ούτως ή άλλως είναι πλημμέλημα και δεν μπορεί να βρει εφαρμογή στις επίμαχες διατάξεις.
Νομικό το ζήτημα απαντά η κυβέρνηση- όχι στις κουτοπονηριές
Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει καταλήξει στο πως επιθυμεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα.
Από τη μια αναγνωρίζει τις νομικές του διαστάσεις, θέτοντας τες ως βάση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση. Όπως αναφέρει τόσο το υπουργείο Εσωτερικών όσο και το Μαξίμου, θα πρέπει πριν γίνει οποιαδήποτε σχετική κίνηση να τελειώσει η διαδικασία πρώτα στα δικαστήρια προκειμένου να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα. Αυτό οπό λένε ωστόσο είναι, ότι υπάρχει και μια “πολιτικάντικη” διάσταση στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ που αφορά τον αντιφασιστικό αγώνα και τις δυνάμεις που τον κινούν.
«Δεν θέλουμε κουτοπονηριές για να μας πούνε είτε ότι συρόμαστε πίσω από τις δικές τους πολιτικές πρωτοβουλίες, είτε ότι κλείνουμε το μάτι στην Ακροδεξιά», έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας με εμπειρία στη διαχείριση σχετικών ζητημάτων, συμπληρώνοντας πως ο Άρειος Πάγος έχει μεν απαγορεύσει στους Σπαρτιάτες να κατέβουν στις ευρωεκλογές, αλλά τους έχει επιτρέψει να το κάνουν στις εθνικές, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα.
«Η κυβέρνηση έχει πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες γι ανά κάνει αυτό που πρέπει. Το θέμα είναι αν θα σταθεί νομικά η απόφαση για αναστολή γιατί δεν είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα», έλεγε έτερος κυβερνητικός παράγοντας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις