Ο βασιλιάς Κάρολος παρέστη σήμερα σε θεία λειτουργία στην Αυστραλία και κατά τη διάρκεια της πρώτης δημόσιας εμφάνισής του μετά την άφιξή του στη χώρα εξέφρασε τη «μεγάλη χαρά» του που επέστρεψε.

Ο μονάρχης, ηλικίας 75 ετών, έφθασε μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα στο Σίδνεϊ αργά το βράδυ της Παρασκευής. Καθώς έχει διαγνωστεί με καρκίνο, πέρασε την ημέρα του Σαββάτου με ανάπαυση προτού ξεκινήσει τις βασιλικές υποχρεώσεις του.

Ο Κάρολος έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του σήμερα το πρωί, στη λειτουργία της αγγλικανικής εκκλησίας Saint Thomas, στα βόρεια περίχωρα του Σίδνεϊ.

Ο 75χρονος μονάρχης πέρασε την ημέρα του Σαββάτου με ανάπαυση προτού ξεκινήσει τις βασιλικές υποχρεώσεις του

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα αποχωρούν μετά τη θεία λειτουργία στην εκκλησία Saint Thomas

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το κτίριο και χειροκροτούσαν, κρατώντας στα χέρια τους λουλούδια και σημαίες.

Αργότερα, ο Κάρολος εκφώνησε έναν σύντομο λόγο ενώπιον του νομοθετικού συμβουλίου της πολιτείας της Νότιας Νέας Ουαλίας, όπου χαιρέτισε «την υπόσχεση και τη δύναμη της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας».

Κάρολος: Επιστροφή την Αυστραλία έπειτα από 60 χρόνια

Τότε αστειεύτηκε για την ηλικία του: «Ήρθα στην Αυστραλία για πρώτη φορά πριν από περίπου 60 χρόνια, είναι λίγο ανησυχητικό. Δεν μου απομένει παρά να πω πόσο χαρούμενος είμαι που έρχομαι εδώ για πρώτη φορά ως βασιλιάς».

Ο Κάρολος θα περάσει το υπόλοιπο της Κυριακής στο Admiralty House, την κατοικία του γενικού κυβερνήτη της Αυστραλίας, του εκπροσώπου της μοναρχίας στη χώρα.

Η εύθραυστη υγεία του βασιλιά Καρόλου τον έχει κρατήσει μακριά από την πολύωρη επαφή με τον κόσμο

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα χαιρετούν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την εκκλησία

Οι Αυστραλοί θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία να δουν τον βασιλιά αύριο, κατά την άφιξή του στην Καμπέρα, την πρωτεύουσα της χώρας, για το πιο φορτωμένο με υποχρεώσεις μέρος ενός σχετικά ελαφρύτερου προγράμματος, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές βασιλικές επισκέψεις.

Η εύθραυστη υγεία του βασιλιά τον έχει κρατήσει μακριά από την πολύωρη επαφή με τον κόσμο και από μια ατζέντα που συνήθως εκτεινόταν σε πολλές εβδομάδες.

Αυτό το ταξίδι, διάρκειας 9 ημερών, στην Αυστραλία και της νήσους Σαμόα είναι η πρώτη μεγάλη περιοδεία του Καρόλου μετά την ενθρόνισή του και την ανακοίνωση του καρκίνου του.

Ένας μικρός αριθμός διαδηλωτών συγκεντρώθηκε σήμερα κοντά στην εκκλησία, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα υπέρ της «αποαποικιοποίησης» της Αυστραλίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ