Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι 10 πιο ασφαλείς χώρες αν φτάσουμε στο απευκταίο

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι 10 πιο ασφαλείς χώρες αν φτάσουμε στο απευκταίο

Ο πλανήτης «βράζει», πόλεμοι στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή μαίνονται, αναλυτές εκτιμούν πως μόνο πολύ μακριά δεν είναι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

«Δεν ξέρω με τι όπλα θα γίνει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά ο Τέταρτος θα γίνει με ξύλα και πέτρες», είχε πει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, με τις σημερινές εξελίξεις να δείχνουν πως δεν είμαστε πολύ μακριά από το απευκταίο.

Το παγκόσμιο σκηνικό κλυδωνίζεται στα πρόθυρα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Χαρακτηρίζεται από το εκτεταμένο φάσμα των ανταγωνισμών που τυλίγουν το περισσότερο κομμάτι του πλανήτη, σε συνδυασμό με την εξάντληση κρίσιμων φυσικών πόρων όπως το νερό και το πετρέλαιο.

Η Λωρίδα της Γάζας φλέγεται

Υπάρχει επίσης απουσία ηγετών που να συγκλίνουν προς την ειρήνη και να ασκούν επιρροή, παράλληλα με την ύπαρξη υπερδυνάμεων που είναι προσανατολισμένες στον πόλεμο, με την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ πλείστων εθνών, τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, τους πολέμους που έχει ξεκινήσει το Ισραήλ και έναν Ειρηνικό που «βράζει», να προοιωνίζουν ακόμη πιο επικίνδυνες καταστάσεις.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, υπάρχουν ορισμένες άκρως ουδέτερες περιοχές, που ξεχωρίζουν, έχοντας σημαντική πιθανότητα να γλυτώσουν εάν ξεσπάσει ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Αυτά τα μέρη χαρακτηρίζονται επίσης από τη γεωγραφική τους θέση και τους άφθονους πόρους τους. Παρουσιάζονται ως ιδανικοί προορισμοί για αποφυγή της «καταιγίδας» μιας παγκόσμιας σύρραξης.

Ο ουρανός του Λιβάνου

Αν είστε περίεργοι να μάθετε περισσότερα, ακολουθούν 10 από τις πιο ασφαλείς χώρες σε αυτό το επισφαλές γεωπολιτικό κλίμα.

Ανταρκτική

Αν και δεν είναι χώρα, η Ανταρκτική, η αχανής νοτιότερη ήπειρος, κερδίζει μια θέση σε αυτή τη λίστα λόγω της ακραίας απομόνωσής της. Διάσημη για τα μαγευτικά τοπία και τα παγωμένα εδάφη της, αυτή η ήπειρος παραμένει απίθανο να γίνει μάρτυρας μιας εισβολής ή μιας επίθεσης, δεδομένης της θέσης της ως το νοτιότερο σημείο του πλανήτη.

Φίτζι

«Φωλιασμένα» στον αχανή Ειρηνικό Ωκεανό, τα Φίτζι αποτελούν ένα απομονωμένο νησιωτικό έθνος που χαρακτηρίζεται από έναν μετρίου μεγέθους πληθυσμό και μια δέσμευση για μια ήρεμη εξωτερική πολιτική. Τα κατάφυτα δάση, οι πλούσιοι ορυκτοί πόροι και οι άφθονες αλιευτικές περιοχές καθιστούν τα Φίτζι ένα ελκυστικό καταφύγιο εν μέσω παγκόσμιων αβεβαιοτήτων, παρέχοντας ένα ειρηνικό καταφύγιο μακριά από πιθανές απειλές.

Ισλανδία

Αυτό το μέρος βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της λίστας του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης, που κάνει την Ισλανδία να είναι ένα απομονωμένο καταφύγιο. Με άφθονα αποθέματα γλυκού νερού, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θαλάσσιους πόρους, η Ισλανδία επιτυγχάνει αυτάρκεια, μετριάζοντας τις ανησυχίες σχετικά με την εξάρτηση από άλλες χώρες για βασικούς πόρους.

Γροιλανδία

Ενώ η Δανία, μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, μπορεί να αντιμετωπίσει το βάρος οποιουδήποτε πολέμου στην Ευρώπη, η Γροιλανδία, μια αυτόνομη χώρα, παραμένει στρατηγικά απομακρυσμένη και πολιτικά αδέσμευτη. Το απομακρυσμένο, ορεινό της ανάγλυφο την καθιστά μια πλεονεκτική τοποθεσία για επιβίωση σε περίπτωση επίθεσης.

Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία, με τη σταθερή δημοκρατία της και μια ιστορία απαλλαγμένη από πολεμικές συγκρούσεις, στέκεται ως ακόμη ένα προστατευμένο από την έκθεση και παράλληλα ανεπτυγμένο έθνος. Με γόνιμο έδαφος, καθαρό νερό και δυνατότητα παραγωγής της δικής της τροφής, τα ορεινά εδάφη της Νέας Ζηλανδίας προσφέρουν φυσικά καταφύγια απέναντι σε πιθανή εισβολή.

Μπουτάν

Περιτριγυρισμένη από τα Ιμαλάια, η μοναδική τοποθεσία του Μπουτάν παρέχει εξαιρετικό καταφύγιο, με τη χώρα να είναι κυριολεκτικά «κρυμμένη» από πιθανές απειλές. Με δέσμευση να μην έχει ξένες εξαρτήσεις και προσέχοντας να μην έχει διπλωματικές εμπλοκές, το Μπουτάν παραμένει παράλογος στόχος εισβολής.

Ιρλανδία

Παρά την εγγύτητά της σε πιθανές συγκρούσεις στην Αγγλία, η Ιρλανδία διατηρεί μια εντελώς ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και απέχει από την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η στρατιωτική της ουδετερότητα και η απαίτηση για κυβερνητική έγκριση και έγκριση του ΟΗΕ για ξένες συγκρούσεις καθιστούν την Ιρλανδία ουδέτερη οντότητα.

Ελβετία

Η Ελβετία, γνωστή για την πολιτική της ουδετερότητα, διαθέτει ορεινό έδαφος, μεσόγεια γεωγραφία και πολλά πυρηνικά καταφύγια. Ακόμα κι αν τα πυρηνικά επρόκειτο να προσγειωθούν εκεί, ο ελβετικός πληθυσμός προστατεύεται καλά με αποθήκες και περιβάλλεται από βουνά, δημιουργώντας μια τρομερή άμυνα ενάντια στις γειτονικές χώρες που έχουν καταρρεύσει από τον πόλεμο.

Ινδονησία

Η συμπερίληψη της Ινδονησίας σε αυτόν τον κατάλογο προέρχεται από την παραδοσιακά ουδέτερη θέση της σε παγκόσμια πολιτικά ζητήματα, που ενσωματώνεται σε μια «ελεύθερη και ενεργή» εξωτερική πολιτική. Η χώρα εστιάζει στην ανεξάρτητη δράση στις διεθνείς υποθέσεις και έχει δεσμευτεί να προάγει την παγκόσμια ειρήνη.

Τουβαλού

Μέσα στις απέραντες εκτάσεις του Ειρηνικού Ωκεανού, το Τουβαλού είναι ένα εξαιρετικά απομονωμένο και πολιτικά αδέσμευτο έθνος. Ο μικρός πληθυσμός και οι αμελητέοι πόροι του δεν παρέχουν κανένα κίνητρο στις μεγάλες χώρες που εμπλέκονται σε παγκόσμιο πόλεμο να το στοχοποιήσουν. Μοναδικά αυτάρκεις, οι κάτοικοι του Τουβαλού παράγουν τα δικά τους τρόφιμα και τα απαραίτητα, διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία τους και πιθανή απομόνωση σε ένα σενάριο πολέμου.

Only in

ΕΕ της ανασφάλειας και της δυσπιστίας – Μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της;

Η διάβρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ΕΕ είναι μία διαδικασία που υποφώσκει εδώ και χρόνια στην Γηραιά ήπειρο και κρύβεται πίσω από πολλές από τις σημερινές κοινωνικές παθογένειες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024