Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Σνακ: Πώς οι Millennials και η Gen Ζ διαμορφώνουν το μέλλον

Σνακ: Πώς οι Millennials και η Gen Ζ διαμορφώνουν το μέλλον

Οι βιομηχανίες των σνακ έχοντας να κερδίσουν ένα διττό στοίχημα: Να πείσουν ότι παράγουν υγιεινά προϊόντα και αφετέρου να εδραιώσουν το ρόλο τους στην καθημερινή διατροφική ρουτίνα των καταναλωτών,

Οι νεότερες γενιές, όπως οι Millennials (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996) και πολύ περισσότερο η Gen Ζ (όσοι σήμερα είναι μεταξύ 12 και 27 χρονών), βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση, έχοντας μια διαφορετική προσέγγιση στην κατανάλωση, όχι μόνο στα ρούχα, και τα προϊόντα τεχνολογίας, αλλά και στο φαγητό.

Βιωσιμότητα, ηθική, συμπερίληψη, ευκολία, ταχύτητα, υγεία και ευεξία είναι βασικοί όροι στην καθημερινότητα της Gen Z, που επιλέγουν ολοένα και περισσότερο τα σνακ αντί για ένα «κανονικό» γεύμα.

Το παγκόσμιο αυτό trend έχει αρχίσει να γίνει ορατό και στη χώρα μας, με τους καταναλωτές να βρίσκουν πάντα «χώρο» στα έξοδά τους για την αγαπημένη τους απόλαυση, ακόμη και σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς της ακρίβειας.

Σε κινητικότητα η αγορά των σνακ

Την ίδια στιγμή οι βιομηχανίες των σνακ έχοντας να κερδίσουν ένα διττό στοίχημα, αφενός να πείσουν ότι παράγουν υγιεινά προϊόντα που υπηρετούν τις αρχές του well being και αφετέρου να εδραιώσουν το ρόλο τους στην καθημερινή διατροφική ρουτίνα των καταναλωτών, κινούνται εξίσου γρήγορα με τους καλύτερους πελάτες τους.

Το μυστικό «όπλο» της PepsiCo Hellas

Για παράδειγμα η διοίκηση της PepsiCo Hellas υπό την Inga Dengel, που στοχεύει να διπλασιάσει το οικονομικό αποτύπωμα της εν Ελλάδι θυγατρικής του πολυεθνικού κολοσσού, δεν αποκλείει την πιθανότητα μελλοντικών εξαγορών στον τομέα των σνακ. Άλλωστε σε σχέση με τις ισχνές επιδόσεις στα αναψυκτικά, το πραγματικό «όπλο» της εταιρείας είναι τα σνακ.

Η PepsiCο Hellas υπολογίζει ότι διατηρεί μερίδιο 35% στα τσιπς πατάτας και γαριδάκια και 50% στα σνακ από επεξεργασία εξαγωγής καρπών (nuts extruded snacks). Ως προς τη λιανική πώληση των σνακ, η εταιρεία στοχεύει στη μικρή λιανική. «Υπάρχει η νέα γενιά που καταναλώνει σνακ με ενθουσιασμό», δήλωσε σχετικά η κυρία Dengel.

Να θυμίσουμε ότι η PepsiCo στις αρχές της δεκαετίας του ’90 είχε εξαγοράσει την Best Foods, των αδελφών Όχονου, που σήμερα ελέγχουν την Ohonos Snack.

Πέρυσι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της PepsiCo Hellas διαμορφώθηκε στα 238,289 εκατ. ευρώ (+18,45% έναντι του 2022), με τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων στα 2,624 εκατ. ευρώ από 5,739 εκατ. ευρώ, που ήταν στη χρήση του 2022, λόγω και του εσόδου των 6,093 εκατ. ευρώ από την πώληση του εργοστασίου στο Λουτράκι.

Νέες επενδύσεις από την El Sabor

Με αυξημένο τζίρο αναμένει να κλείσει το 2024 η El Sabor, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1993 ως η πρώτη παραγωγική μονάδα nacho chips στην Ελλάδα.

Μάλιστα «τρέχει» και μια νέα επένδυση στο εργοστάσιό της στα Οινόφυτα για την επέκταση της δυναμικότητάς του, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες αποθήκευσης, παραγωγής και κάλυψης του αυξημένου όγκου παραγγελιών.

Η εταιρεία έχει υποβάλει αίτημα ένταξης της επένδυσης στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, για συνολικό επιλέξιμο κόστος ύψους 4,53 εκατ. ευρώ, ώστε να ωφεληθεί η εταιρεία της επιδότησης μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης και των φορολογικών απαλλαγών που προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου. Η επένδυση έχει χρηματοδοτηθεί με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) με ποσό 3,11 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό των 1,42 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί με ιδία κεφάλαια.

Το 2023 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 32,37 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 23.62% σε σχέση με τα 26,18 εκατ. ευρώ. Τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 28,12% και ξεπέρασαν τα 8,9 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2,27 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 48,87%, Τα αποτελέσματα μετά φόρων παρέμειναν κερδοφόρα και ανήλθαν σε 1,85 εκατ. ευρώ για την χρήση 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 48,74 % σε σχέση με τα 1,24 εκατ. ευρώ του 2022.

Οι ρυζογκοφρέτες έκαναν τη διαφορά για την Agrino

Με σημαντική άνοδο κατά 14,6% κινήθηκε ο τζίρος της Agrino το 2023, φθάνοντας 43,6 εκατ. ευρώ, έναντι 38,04 εκατ. ευρώ το 2022.

Η διοίκηση της εταιρείας υπό τον Αναστάσιο Πιστιόλα κρίνει ότι η σημαντική αύξηση τζίρου κυρίως προήλθε από τη δυναμική πορεία της κατηγορίας των ρυζογκοφρετών και των έτοιμων προϊόντων με βάση το ρύζι και ότι έπαιξαν μικρότερο ρόλο οι ανατιμήσεις.

Το 2023, η κατηγορία των ρυζογκοφρετών σημείωσε σημαντική άνοδο, με το μερίδιο αγοράς να αγγίζει το 60%.

Η παρουσία της Agrino σε περισσότερα σημεία πώλησης, μαζί με την αύξηση της αριθμητικής διανομής, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επέκταση αυτής της κατηγορίας.

Τα «βολικά κρουασάν 7Days»

Tα προϊόντα της Chipita που ενσωματώθηκαν στο χαρτοφυλάκιο της Mondelez Ελλάς – Εμπορία Σοκολάτας και Τυποποιημένων Τροφίμων μετά την εξαγορά του εμπορικού κλάδου της Mondelez Eλλάς Snacks Production ήταν εν πολλοίς ο λόγος που αυξήθηκε κατά 92,49 εκατ. ευρώ ο τζίρος της ελληνικής θυγατρικής του πολυεθνικού γίγαντα την οικονομική χρήση του 2023.

Η Chipita, όπως τόνισε ο Dirk van de Put, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Mondelez International, στη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών αρχές Αυγούστου, καταγράφει αύξηση όγκου πωλήσεων σε υψηλά μονοψήφια ποσοστά στην Ευρώπη το τελευταίο 12μηνο, με πρωταγωνιστές τα κρουασάν.

Οι πωλήσεις της Mondelez Ελλάς αυξήθηκαν στα 262,347 εκατ. ευρώ από 169,848 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τριψήφια ποσοστιαία άνοδο κατέγραψαν τα καθαρά της κέρδη (+308,8%) φθάνοντας στα 13,832 εκατ. ευρώ.

Η σημαντική αύξηση της καθαρής κερδοφορίας αποτυπώθηκε και στην εκτίναξη του μερίσματος που θα εισπράξει ο μητρικός όμιλος, καθώς από 3,214 εκατ. ευρώ που διένειμε για τη χρήση του 2022 η εταιρεία το προς διανομή μέρισμα για τη χρήση του 2023 ανέρχεται στα 13,141 εκατ. ευρώ.

Έκρηξη αυξήσεων στις τιμές στο ράφι

Οι τιμές σε μπισκότα, συσκευασμένα κρουασάν και κέικ, κράκερ και κουλουράκια από την αρχή της πληθωριστικής κρίσης τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και τον Σεπτέμβριο εφέτος έχουν αυξηθεί κατά 33,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Στα πατατάκια και στα γαριδάκια η άνοδος των τιμών το ίδιο διάστημα είναι 19,3%, ενώ στα σοκολατοειδή (σοκολάτες γάλακτος και σοκολάτες με ξηρούς καρπούς, γκοφρέτες, άλειμμα σοκολάτας, σοκολατάκια) η αύξηση ήταν 32,4%.

Καραμέλες, τσίχλες και μπάρες δημητριακών μέσα στα τελευταία τρία χρόνια πωλούνται ακριβότερα κατά 18,5%, ενώ αυξημένες κατά 15,9% είναι οι τιμές στη λιανική των ξηρών καρπών και των αποξηραμένων φρούτων έναντι του 2021.

Πηγή ΟΤ

Only in

Αιώνιοι φοιτητές το 48% των εγγεγραμμένων στα ελληνικά ΑΕΙ - Η άβολη αλήθεια πίσω από τους αριθμούς

Από το 2025 το 48% των εγγεγραμμένων φοιτητών κινδυνεύουν να διαγραφούν, ως «αιώνιοι φοιτητές». Έχουν ξεπεράσει δηλαδή το όριο των v+2 χρόνων σπουδών. Η πραγματικότητα όμως είναι πιο σύνθετη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024