Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Το χρονικό του «ψαλιδίσματος» – Ξεκινούν στα μέσα Νοεμβρίου

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Το χρονικό του «ψαλιδίσματος» – Ξεκινούν στα μέσα Νοεμβρίου

Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από 50.000 που είχαν ανακοινωθεί από τον υπουργό Υγείας Άδ. Γεωργιάδη τελικά… «κουρεύτηκαν» σε 37.000 ενώ παράλληλα άνοιξε διάπλατα η πόρτα στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Τον Φεβρουάριο του 2024 ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε με ενθουσιασμό ανακοινώσεις για 50.000 απογευματινά χειρουργεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 60 εκατ. ευρώ, για να μειωθεί η λίστα όσων περιμένουν πολύ καιρό για να χειρουργηθούν.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε 37.000 πολίτες με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα καλύψει κόστος που ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.

Εξήγγειλαν 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία χωρίς έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τελικά καταλήξαμε στα 37.500.

Σήμερα, 21 Οκτωβρίου 2024, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως ο αριθμός των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων θα είναι 37.500, γεγονός που σημαίνει ότι μένουν (και με τη βούλα) εκτός των δωρεάν χειρουργείων 12.500 ασθενείς που είναι σε λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν.

Ο αριθμός των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων θα είναι 37.500,

Το «πετσόκομμα» στα απογευματινά χειρουργεία

Οι εξαγγελίες για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, είχαν γίνει χωρίς να υπάρχει έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η… γκάφα, αποκαλύφθηκε σε ομιλία (Μάρτιος 2024) του Άδωνι Γεωργιάδη στην ετήσια Ημερίδα για την Εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Ελλάδα, όπου ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Τα λεγόμενα απογευματινά χειρουργεία – για να ξεκαθαρίσω και μία ενδεχόμενη παρεξήγηση – δεν έχουμε συμφωνήσει με την Επιτροπή για τα απογευματινά χειρουργεία και το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο. Είμαστε στη φάση που ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε το αίτημα κατά τον νόμιμο τρόπο και να εξεταστεί από τις Ευρωπαϊκές Αρχές η επιλογή ή όχι αυτού του προγράμματος και η νόμιμη σύνδεσή του με κάποια από τις υφιστάμενες δράσεις».

Η δήλωση αυτή ήρθε μετά από δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 25 Φεβρουαρίου, ότι θα αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης

Έχουν παρατηρηθεί αρρυθμίες

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος επανέλαβε (OPEN) ότι για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, που αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Νοεμβρίου, θα δίνεται στους ασθενείς η δυνατότητα να τα κάνουν δωρεάν σε ιδιωτική κλινική, η οποία θα πληρώνεται από το δημόσιο ταμείο με voucher, αποκαλύπτοντας πως μπαίνουν στο «παιχνίδι» και οι ιδιωτικές κλινικές, με δημόσιο χρήμα.

Τα απογευματινά χειρουργεία από τις αρχές του Μαρτίου είναι πλέον γεγονός με την κυβέρνηση να δηλώνει με κάθε ευκαιρία πως θα λειτουργήσουν βοηθητικά στην αποσυμφόρηση των λιστών αναμονής. Τα 25 μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενώ δεν είναι λίγες φορές που έχουν παρατηρηθεί αρρυθμίες στο τραυματισμένο από την υποστελέχωση ΕΣΥ.

Να σημειώσουμε πως από τη μέρα που ανακοινώθηκαν τα απογευματινά χειρουργεία δεν είναι λίγες φορές που υγειονομικοί χαρακτηρίζουν πρόκληση τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι το μέτρο θα μειώσει τη λίστα αναμονής για τους ανασφάλιστους. Τα ερωτήματα είναι πολλά και βασανιστικά με το θέμα της εμπορευματοποίησης της Υγείας να έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι προκαλώντας αντιδράσεις.

Σκοπός να μειωθεί η λίστα αναμονής

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ

Για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια Υγεία καταθέτει επίκαιρη επερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τον πρόεδρο της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκο Παππά, να καλεί τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να προσέλθουν στο Κοινοβούλιο για να απολογηθούν.

«Η Ν.Δ. μεθοδεύει  την ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Και ο ελληνικός λαός πληρώνει όλο και περισσότερα από την τσέπη του για υπηρεσίες Υγείας.

Αφήνουν τις δομές να καταρρεύσουν, εξαντλούν και μειώνουν το προσωπικό. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Καταθέτουμε Επίκαιρη Επερώτηση για τα ζητήματα Υγείας. Ας έρθουν στη Βουλή να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Only in

Το χρονικό του «ψαλιδίσματος» των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων - Ξεκινούν στα μέσα Νοεμβρίου

Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από 50.000 που είχαν ανακοινωθεί από τον υπουργό Υγείας Άδ. Γεωργιάδη τελικά… «κουρεύτηκαν» σε 37.000 ενώ παράλληλα άνοιξε διάπλατα η πόρτα στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024