Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μασκ στο στόχαστρο για τα εκατομμύρια που χαρίζει σε υποστηρικτές του Τραμπ

Ο Μασκ στο στόχαστρο για τα εκατομμύρια που χαρίζει σε υποστηρικτές του Τραμπ

Ο Μασκ ίσως παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία για την ψήφο με χρηματικό αντίτιμο.

Εκκλήσεις για έρευνα των αρχών για ενδεχόμενη παράνομη παρέμβαση στις εκλογές προκάλεσε η απόφαση του Έλον Μασκ να χαρίζει ένα εκατομμύριο δολάρια σε έναν διαφορετικό υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ κάθε μέρα.

Την Κυριακή, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος και πλέον ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έδωσε μια επιταγή του ενός εκατ. δολαρίων σε έναν παρευρισκόμενο προεκλογικής συγκέντρωσης στο Χάρισμπουργκ της Πενσιλβάνια.

Η εκδήλωση, σημειώνει το Reuters, οργανώθηκε από το America PAC, μια ομάδα πολιτικής δράσης που δημιούργησε ο ιδιοκτήτης της Tesla για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Τραμπ κόντρα στη Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις.

Αντιδρώντας, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο δήλωσε στο δίκτυο NBC ότι τα λεφτά που χαρίζει ο Μασκ σε ψηφοφόρους είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική» κίνηση και «πρέπει να εξεταστεί από τις αρχές επιβολής του νόμου».

Τα χρήματα είναι το τελευταίο παράδειγμα του πώς ο Μασκ χρησιμοποιεί την αμύθητη περιουσία του για να επηρεάσει το ντέρμπι των προεδρικών εκλογών. Η πολιτεία της Πενσιλβάνια έχει κρίσιμη σημασία και για τους δύο αντιπάλους.

Επίσης την Κυριακή, ο Μασκ χάρισε ένα δεύτερο εκατομμύριο δολάρια σε μια γυναίκα που παρκολουθούσε προεκλογική συγκέντρωση στο Πίτσμπουργκ, ανέφερε το America PAC στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Μασκ.

Ο Μασκ υποσχέθηκε να δίνει ένα εκατ. δολάρια την ημέρα σε όποιον υπογράψει μια δήλωση που λέει: «Η Πρώτη και Δεύτερη Τροποποίηση του Συντάγματος εγγυάται την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα της κατοχής όπλων. Υπογράφοντας πιο κάτω, δηλώνω τη στήριξή μου στην Πρώτη και Δεύτερη Τροποποίηση».

Για να πάρει κανείς τα χρήματα πρέπει να έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει και να ζει σε μια από τις επτά αμφίρροπες πολιτείες των Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν.

Όπως σχολιάζει το Reuters, η νομιμότητα της ασυνήθιστης πρωτοβουλίας του Μασκ είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί στο μικροσκόπιο τις επόμενες ημέρες.

Κι αυτό γιατί αποτελεί ομοσπονδιακό αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος η καταβολή χρημάτων προκειμένου να πειστεί κάποιος να ψηφίσει ή να επιβραβευτεί για την ψήφο. Η απαγόρευση αυτή καλύπτει ότι μόνο χρηματικά ποσά αλλά και οτιδήποτε έχει χρηματική αξία, όπως αλκοολούχα ποτά ή λαχνούς λοταρίας.

Ο Μασκ, ο οποίος σύμφωνα με το περιοδικό Forbes είναι σήμερα ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, έχει χρηματοδοτήσει το America PAC με τουλάχιστον 75 εκατ. δολάρια μέχρι σήμερα, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, κάτι που σημαίνει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια του Τραμπ να εκλεγεί για δεύτερη φορά.

Σε περίπτωση που εκλεγεί ο Τραμπ έχει τάξει στον Μασκ ότι θα τον κάνει επικεφαλής σε μια κυβερνητική επιτροπή αποδοτικότητας.

Only in

Μετρά αντίστροφα ο Κασσελάκης για Συνέδριο και νέο κόμμα – «Πιο κοντά στη ΝΔ» τα γραφεία των 1.500τ.μ.

Σε τέσσερις ημέρες ο Στέφανος Κασσελάκης θα γνωρίζει και τυπικά ότι το όνομά του δεν θα είναι στο φάκελο των υποψηφιοτήτων για το Συνέδριο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024