«Διαμάντια» για την υγεία του ανθρώπου είναι τα άλογα
Με ποιον τρόπο συμβάλει στην υγεία του ανθρώπου η επαφή με τα άλογα και πως η ιππασία απαλύνει την ψυχή του
Τα άλογα γυρίζουν σελίδα στις ζωές ανθρώπων που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας, αλλά και σε εκείνων που η ψυχική τους υγεία νοσεί.
Με ποιον τρόπο γίνεται; Με την ιπποθεραπεία και την ιππασία.
Τι είναι η ιπποθεραπεία
«Στη χώρα μας η θεραπευτική ιππασία είναι κυρίως γνωστή με τη ιπποθεραπεία, μια μορφή θεραπείας για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ). Την χρησιμοποιούν οι φυσιοθεραπευτές, οι εργοθεραπευτές και οι λογοθεραπευτές για τη βελτίωση των συμπτωμάτων σε άτομα με αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, τύφλωση, κώφωση και δυσκολίες μάθησης. Όπως και σε ανθρώπους με προβλήματα συμπεριφοράς, αρθρίτιδας, σκλήρυνση κατά πλάκας, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εγκεφαλικά επεισόδια κ.ά.
Η ιπποθεραπεία μπορεί να μειώσει τον χρόνο αποθεραπείας και ανάρρωσης από ορισμένες βλάβες», διευκρινίζει ο ψυχολόγος, Δημήτρης Κόρακας.
Εξηγεί ότι το χαρακτηριστικό βάδισμα των αλόγων παρέχει κλιμακούμενα κινητικά και αισθητηριακά ερεθίσματα. Έτσι δημιουργεί μια βάση για τη βελτίωση της νευρολογικής λειτουργίας και της αισθητηριακής επεξεργασίας, η οποία μπορεί να γενικευτεί σε ένα ευρύ φάσμα καθημερινών δραστηριοτήτων.
Οι κινήσεις των ειδικά εκπαιδευμένων αλόγων, όπως αναφέρει ο κ. Κόρακας, μιμούνται τις κινήσεις της ανθρώπινης λεκάνης και του κορμού κατά τη διάρκεια του περπατήματος. Παράλληλα, οι εναλλαγές στο βάδισμα των αλόγων επιτρέπουν στον θεραπευτή να εκτιμήσει την κινητική και αισθητηριακή διέγερση του και να τις ενσωματώσει στη θεραπεία του ατόμου με αναπηρία. Έτσι ώστε να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Τι δείχνουν οι έρευνες για τα οφέλη που προσφέρουν τα άλογα στην ψυχική υγεία του ανθρώπου
Ο κ. Κόρακας ενημερώνει ότι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πόσο ωφέλιμα μπορούν να είναι τα άλογα για την ανθρώπινη ψυχική υγεία.
Μια ερευνητική μελέτη, που δημοσιεύτηκε από την British Horse Society, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιππασία διεγείρει πολλά θετικά ψυχολογικά συναισθήματα. Όπως μειώνει την κατάθλιψη, αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας κατά 30%.
Η ιππασία μπορεί να ωφελήσει την ψυχική μας υγεία
«Η ιππασία μπορεί να μας προσφέρει πολλά περισσότερα από τη διασκέδαση και την άσκηση, διότι τα άλογα μπορούν να ωφελήσουν και την ψυχική μας υγεία.
Τα άλογα είναι κατάλληλα για άτομα με αγχώδεις διαταραχές, με προβλήματα συμπεριφοράς, όπως και με αισθητηριακά προβλήματα, αλλά και με διαταραχή μετατραυματικού στρες
Η βόλτα με το άλογο είναι μια εξαιρετική καρδιαγγειακή άσκηση, ενώ παράλληλα μπορεί να βελτιώσει την αίσθηση της ισορροπίας. Η ενασχόληση με τα άλογα, όπως η περιποίηση και το τάισμα, μπορεί να έχει πολλά οφέλη στην ψυχική μας υγεία. Προσφέρει ανακούφιση στα συμπτώματα και τονώνει τη διάθεσή μας», υπογραμμίζει ο κ. Κόρακας.
Εξηγεί ότι τα άλογα μπορούν να μας χαλαρώσουν διότι είναι απίστευτα ήρεμα και ευαίσθητα ζώα, ικανά να καταλάβουν ακόμη και μικρές αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Επειδή έχουν ενστικτωδώς την αίσθηση ότι αποτελούν θήραμα, είναι πιο επικεντρωμένα στον κόσμο που βρίσκεται γύρω τους.
«Αυτό σημαίνει ότι είναι κατάλληλα για άτομα με αγχώδεις διαταραχές, με προβλήματα συμπεριφοράς, όπως και με αισθητηριακά προβλήματα, αλλά και με διαταραχή μετατραυματικού στρες. Η διαταραχή μετατραυματικού στρες είναι μια πάθηση ψυχικής υγείας που προκαλείται από ένα εξαιρετικά αγχωτικό ή τρομακτικό γεγονός. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αναδρομές στο παρελθόν, εφιάλτες, έντονο άγχος και ανεξέλεγκτες σκέψεις για το γεγονός», επισημαίνει ο κ. Κόρακας.
Η ενασχόληση με τα άλογα τονώνουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση και μειώνει το άγχος
Ως κοινωνικά ζώα, πολλά άλογα, λέει ο κ. Κόρακας, λατρεύουν να βρίσκονται γύρω από ανθρώπους. Επιπλέον, τα εξημερωμένα άλογα βασίζονται στους ανθρώπους για φροντίδα, τροφή και καταφύγιο. Η εργασία, λοιπόν, με τα άλογα μπορεί να είναι απίστευτα ανταποδοτική και να βοηθήσει στην ενίσχυση της αίσθησης ευθύνης και ανεξαρτησίας. Όπως και της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.
«Επίσης, η ιππασία μας προτρέπει να υπερβούμε πολλές προκλήσεις. Η ανάβαση σε ένα άλογο και να μάθουμε να ιππεύουμε σωστά, αλλά και να έχουμε τον έλεγχο, είναι μεγάλο επίτευγμα. Και μπορεί να μας βοηθήσει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την αυτοεκτίμησή μας», αναφέρει ο κ. Κόρακας.
Επιπλέον, η ιππασία στην ύπαιθρο, σύμφωνα με τον κ. Κόρακα, ειδικά σε φυσικά περιβάλλοντα που συνήθως δεν επισκεπτόμαστε, μπορεί να μας βοηθήσει να τονώσουμε τη διάθεσή μας και να μειώσουμε τα συναισθήματα άγχους.
Τα άλογα μας κάνουν πιο κοινωνικούς
Τέλος, ο κ. Κόρακας επισημαίνει: «Η ιππασία, και η ενασχόληση με τα άλογα, μπορεί να δράσει θετικά στην κοινωνικοποίηση μας. Πρέπει να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τις ανάγκες του αλόγου, κάτι που συνήθως βελτιώνει την ενσυναίσθηση και τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να κάνει την κοινωνικοποίηση πολύ πιο εύκολη σε άλλες καταστάσεις. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσουμε άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα, να μας ενθαρρύνει να βγούμε έξω από το σπίτι και να δημιουργήσουμε νέες φιλίες. Αυτό καθιστά την ιππασία ιδανική για άτομα με καταστάσεις που τους αναγκάζουν να αποσυρθούν, όπως η αποφευκτική διαταραχή προσωπικότητας, το κοινωνικό άγχος, ή η κατάθλιψη».
● Ο κύριος Δημήτρης Κόρακας είναι κάτοχος πτυχίου Χημείας και διδακτορικού διπλώματος στα ψυχοφάρμακα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Επίσης, είναι πτυχιούχος ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος.
Είναι σχολικός σύμβουλος καθηγητών σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ζει στα Γιάννενα.
- Σοφιανός: Δρόμος χωρίς επιστροφή η πορεία εκφυλισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Κάλεσμα συμπόρευσης στους απογοητευμένους ψηφοφόρους από το ΚΚΕ
- Ισπανία: Νομιμοποίηση 30.000 μεταναστών ως εργατικό δυναμικό
- Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Oι ποικίλες δράσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
- Συνελήφθη 16χρονος για εκδικητική πορνογραφία σε βάρος 11 κοριτσιών
- SafeYOUth: Μια νέα ψηφιακή ασπίδα για την ασφάλεια των νέων στην Ελλάδα
- Στο σκαμνί ο 45χρονος Νορβηγός που σκότωσε με μαχαίρι παλάμης 32χρονο αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη