Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα στην εποχή μας είναι η ύπαρξη βουβωνοκήλης ή κάποιας άλλης κήλης στην περιοχή της κοιλιάς.

Πλεονεκτήματα TEP Λαπαροσκοπικής – Ρομποτικής Αποκατάστασης κήλης έναντι ανοικτού χειρουργείου

  • Δεν έχει την τομή που υπάρχει στο ανοικτό χειρουργείο
  • Είναι ανώδυνη
  • Χρησιμοποιεί πλέγμα το οποίο τοποθετείται στην εσωτερική μεριά της βλάβης – χάσματος (SUBLAY τεχνική) και όχι στην εξωτερική μεριά, όπως στο ανοικτό χειρουργείο
  • Ο ασθενής πηγαίνει στο σπίτι του μερικές ώρες μετά το χειρουργείο την ίδια ημέρα
  • Επιστροφή σε όλες τις δραστηριότητες πολύ νωρίτερα σε σχέση με το ανοικτό – κλασικό χειρουργείο.

Τι είναι η κήλη;

Εάν θεωρήσουμε την κοιλιά μας σαν ενα κουτί το οποίο περιέχει τα εσωτερικά όργανα τότε το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα είναι το “καπάκι” θα λέγαμε του κουτιού. Αυτό το καπάκι αποτελείται από διάφορα στρώματα τα οποία είναι “κολλημένα”μεταξύ τους και όλα μαζί σαν σύνολο αποτελούν το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα.

Εάν για οποιαδήποτε αιτία υπάρχει μια “τρύπα”, ένα χάσμα δηλαδή στο στρώμα του κοιλιακού τοιχώματος που ειναι υπεύθυνο για την σταθερότητά του,  τότε εσωτερικά όργανα όπως το έντερο περνάνε μέσα από αυτή την τρύπα και φουσκώνουν προς τα έξω. Αυτό είναι η κήλη.

Γράφει ο Ανδρέας Μπακογιάννης MD, Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ογκολογίας

Υπάρχουν πολλά είδη κήλης στην περιοχή της κοιλιάς;

Αναλόγως την περιοχή στην οποία εμφανίζεται παίρνει και το αντίστοιχο όνομα, π.χ στη βουβωνική περιοχή βουβωνοκήλη, στην περιοχή του ομφαλού ομφαλοκήλη, μετά από χειρουργική επέμβαση μετεγχειρητική κήλη κ.τ.λ.

Τι συμπτώματα έχει η κήλη;

Η κήλη δημιουργεί πόνο, δυσλειτουργία στην εντερική λειτουργία, εξόγκωση στην περιοχή, αδυναμία να σηκώσουμε βάρος, περίσφιξη.

Η περίσφιξη είναι ο στραγγαλισμός κάποιου εσωτερικού οργάνου στο σημείο του χάσματος (της τρύπας). Αυτό αποτελεί μια επείγουσα κατάσταση, η οποία χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση και έχει απρόβλεπτες και κάποιες φορές θανατηφόρες συνέπειες.

Ποιοι τρόποι θεραπείας της κήλης υπάρχουν;

Ο μόνος τρόπος θεραπείας της κήλης, αποφυγής της περίσφιξης, αλλά και αιτιολογική διόρθωση του προβλήματος είναι η χειρουργική αντιμετώπισή της.

Ποιες χειρουργικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της κήλης;

Οι δυο μεγάλες κατηγορίες επεμβάσεων είναι οι παλιές μέθοδοι με ανοικτό χειρουργείο και οι σύγχρονες ανώδυνες λαπαροσκοπικές μέθοδοι, χωρίς τομές ανοικτού χειρουργείου.

Ειδικότερα για την βουβωνοκήλη με την λαπαροσκοπική – ρομποτική TEP (Totally ExtraPeritoneal) αποκατάσταση εξασφαλίζουμε με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο άριστη αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με ανθεκτικά αποτελέσματα στον χρόνο και κυρίως χωρίς πόνο, χωρίς την τομή του ανοικτού χειρουργείου και με εξιτήριο σε μερικές ώρες μετά την αποκατάσταση, την ίδια μάλιστα ημέρα.

Πολύ ενδιαφέρον είναι ότι στην περίπτωση της λαπαροσκοπικής – ρομποτικής TEP αποκατάστασης το πλέγμα τοποθετείται στην εσωτερική πλευρά της “τρύπας”. Για να το φανταστούμε σχηματικά είναι σαν να έχουμε μια τρύπα σε ένα λάστιχο αυτοκινήτου και θέλουμε να την “μπαλώσουμε”. Στο σύγχρονο λαπαροσκοπικό – ρομποτικό χειρουργείο τοποθετούμε το μπάλωμα-πλέγμα στο εσωτερικό του ελαστικού ενώ στο κλασικό ανοικτό χειρουργείο το μπάλωμα τοποθετείται στην εξωτερική επιφάνεια του ελαστικού.

www.absurgery.gr

info@absurgery.gr