Ρεπορτάζ in: Θα ζητήσει η ΚΕΔΕ την αναστολή εφαρμογής της ΚΥΑ για την τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος;
Το φλέγον ζήτημα της κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού θα συζητηθεί στο επόμενο ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Η Ελλάδα είναι προ των πυλών μιας σημαντικής πρόκλησης, καθώς υποχρεούται να εφαρμόσει τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σχετικά με τη διαχείριση των υδάτων. Η εφαρμογή αυτής της απόφασης δεν αποτελεί εθνική επιλογή, αλλά συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις από το ενωσιακό δίκαιο.
Το μεγάλο βάρος της υλοποίησης φαίνεται, ωστόσο, να μεταφέρεται στους 332 Δήμους της χώρας και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), χωρίς επαρκή όμως στήριξη από το κεντρικό κράτος όπως υποστηρίζεται από αυτοδιοικητικούς κύκλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες και αναφορικά με την εισήγηση προς το ΔΣ της ΚΕΔΕ που θα τεθεί προς διαβούλευση, περί αναστολής εφαρμογής της ΚΥΑ, αναφέρεται ότι η κεντρική διοίκηση, μεταβιβάζει στις τοπικές αρχές το σύνολο των δεσμεύσεων για τις υποδομές και τον εξοπλισμό που απαιτούνται για τη διαχείριση του νερού, ακόμη και για έργα που έχουν περιφερειακή σημασία.
Οι πηγές του in αναφέρουν ότι η εισήγηση υποστηρίζει ότι δεν έχει θεσπιστεί κάποιο πρόγραμμα συλλογικής υποστήριξης που θα εξασφαλίσει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία. Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους Δήμους, ιδιαίτερα στους μικρούς, οι οποίοι δεν έχουν την απαιτούμενη διοικητική ικανότητα για να εφαρμόσουν την ΚΥΑ(Σκοπός της ΚΥΑ είναι ο καθορισμός των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος για όλες τις χρήσεις (ύδρευσης και αποχέτευσης, άρδευσης, βιομηχανικής χρήσης κλπ.) και της μεθόδου ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών αυτών).
Η χρηματοδότηση των υποδομών
Επιπλέον, η εισήγηση αναφέρεται στο ζήτημα της χρηματοδότησης των έργων υποδομής που παραμένει ακόμη ανοιχτό. Πιθανολογείται ότι χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις, ειδικά για την εφαρμογή των «Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών» τα οποία είναι απαραίτητα για να μην αυξηθεί η τιμή του ύδατος, όπως υποστηρίζεται. Αυτές οι επενδύσεις θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, αναφέρεται στην εισήγηση σύμφωνα με πληροφορίες του in.
Η πρόταση
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας έχει προτείνει λογικά τη δημιουργία μιας διαδημοτικής Κοινής Υπηρεσίας, η οποία θα λειτουργεί υπό τη ΔΕΥΑ της έδρας κάθε νομού. Αυτή η υπηρεσία θα παρέχει διοικητική και τεχνική υποστήριξη στους Δήμους και τις μικρές ΔΕΥΑ, διευκολύνοντας την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων, τη σωστή κοστολόγηση των υπηρεσιών και την ανάκτηση του κόστους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του in, στο ΔΣ της ΚΕΔΕ θα αποφασιστεί αν η ΚΕΔΕ θα ζητήσει την αναστολή της εφαρμογής της ΚΥΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για την προτεινόμενη μεταρρύθμιση και να διασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση.
Συμπερασματικά θα μπορούσε να ειπωθεί, ότι το κύριο ζήτημα εδώ είναι η βιωσιμότητα των δημοτικών παρόχων ύδατος. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η σωστή στελέχωση και η εξασφάλιση πόρων και τεχνογνωσίας, προκειμένου οι Δήμοι να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις νέες υποχρεώσεις που απορρέουν από το ενωσιακό δίκαιο.
- Συνελήφθη 49χρονος για τη γιάφκα στο Παγκράτι
- Ολυμπιακός: Επιπλέον εισιτήρια για το ντέρμπι με την ΑΕΚ – Ολοταχώς για sold out
- Χαρίτσης: Το Ισραήλ δρα ως διεθνής παραβάτης διαπράττοντας γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων
- Θα φάει το έργο τέχνης που αγόρασε 6,2 εκατ. ευρώ – Η μπανάνα και το άδοξο τέλος
- Πρώτο, ιστορικό πορτρέτο άστρου σε άλλο γαλαξία
- Η κληρονομιά του πατέρα της ήταν 10.000 δίσκοι – Τους ανεβάζει στο διαδίκτυο, τον θρηνεί και τον γνωρίζει