Τον απολογισμό του σχεδιασμού πρόληψης και αντιπυρικής θωράκισης της χώρας, το καλοκαίρι που μας πέρασε, θα κάνει η κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλείται την ερχόμενη Τετάρτη (23/10) στη Βουλή, για να δώσει απαντήσεις.

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται έχοντας βαριά τη σκιά της μεγάλης φωτιάς στην Αττική που ξεκίνησε το μεσημέρι της 11ης Αυγούστου 2024 στον Βαρνάβα και έφτασε να καίει στον αστικό ιστό, λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα, σε Χαλάνδρι και Βριλήσσια, κοστίζοντας τη ζωή μιας γυναίκας αλλά και τη μεγάλη φωτιά στην Κορινθία, στην εκπνοή του Σεπτεμβρίου, με τον μαρτυρικό θάνατο δύο εθελοντών.

Δύο μεγάλες φωτιές σε Αττική και Κορινθία σημάδεψαν τη φετινή αντιπυρική περίοδο

Η φετινή αντιπυρική περίοδος χαρακτηρίστηκε από έντονη, παρατεταμένη ξηρασία και ανομβρία, συνθήκες που αύξησαν κατά πολύ τη διαθέσιμη καύσιμη ύλη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να καλείται να τοποθετηθεί επί του απολογισμού για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Στάχτη και αποκαΐδια στον Βαρνάβα

Η «γραμμή» που θα ακολουθήσει στη Βουλή έχει φανεί. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για το «πιο θερμό καλοκαίρι το οποίο έχει καταγραφεί τα τελευταία 40 χρόνια με την Κλιματική Κρίση πια να είναι παρούσα (…)». Και συνέχισε λέγοντας πως «φέτος έγινε μία πολύ σοβαρή προσπάθεια αλλά και «θα μάθουμε και από τα λάθη μας, γιατί κάθε χρονιά πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι (…)».

Προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η σχετική συζήτηση θα διεξαχθεί με βάση το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής με δύο κύκλους τοποθετήσεων του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, και θα κλείσει με τριτολογία του πρωθυπουργού. Η συνεδρίαση της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 11 το πρωί.

Η μόνιμη επίκληση της κλιματικής κρίσης δεν μπορεί να αποτελέσει για ακόμη μια φορά δικαιολογία αν και κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει πως οι δύο μεγαλύτεροι καύσωνες των τελευταίων δεκαετιών σημειώθηκαν το 2024. Βεβαίως, ο προβληματισμός που υπάρχει είναι υπαρκτός καθώς για πολλοστή φορά γίναμε μάρτυρες να σβήνουν οι φλόγες σε αρκετές περιπτώσεις φτάνοντας στη θάλασσα.

Από την άλλη στα θετικά πρέπει να πιστωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία του Copernicus, οι καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα το 2024 ήταν περίπου 33% λιγότερες από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών.

Η συζήτηση πάντως στη Βουλή δεν αναμένεται να περιοριστεί στην αντιπυρική περίοδο αλλά να ανοίξει και σε άλλα φλέγοντα θέματα. Θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που θα βρεθεί ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.

Οι φωτιές δεν θα είναι είναι το μόνο θέμα που ο πρωθυπουργός θα δεχτεί τα πυρά της αντιπολίτευσης

Η ακρίβεια και τα ελληνοτουρκικά

Το νούμερο ένα θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία -δεν είναι άλλο από την ακρίβεια- θα απασχολήσει τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου με την κυβέρνηση να δέχεται εδώ και καιρό σφοδρή κριτική επί του ζητήματος ακόμα και από «γαλάζιους» βουλευτές με ερωτήσεις τόσο για τα «κόκκινα» δάνεια όσο και για το κόστος των φαρμάκων και το Χρηματιστήριο της Ενέργειας.

Τρίτο μεγάλο θέμα που βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας αφορά την εξωτερική πολιτική και δη τα ελληνοτουρκικά. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία αλλά και εδώ υπάρχει ζωηρή κριτική εντός των τειχών μετά τις βαριές αιχμές που άφησε από την Κύπρο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για «μαγειρέματα» που αφορούν την Κύπρο και το Αιγαίο.

Είναι μάλιστα από τις σπάνιες περιπτώσεις, ίσως και η πρώτη φορά, που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε αιχμηρά και μάλιστα από τις Βρυξέλλες σε τοποθετήσεις του κ. Σαμαρα για την εξωτερική πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έμεινε αυτή τη φορά μόνον στο  «οι απόψεις Σαμαρά είναι σεβαστές». Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια – με αιχμή τις δηλώσεις Σαμαρα- περί εθνικών υποχωρήσεων.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι τα ελληνοτουρκικά

Την ίδια ώρα, επι ελληνικού εδάφους, τις ανησυχίες τους εξέφρασε η αντιπολίτευση, όπου το ΠΑΣΟΚ καταθέτει ερωτήματα, όπως επίσης και ο ΣΥΡΙΖΑ.