Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Γιόσκο Γκβάρντιολ: Η «μεταμόρφωση» και τα ασύλληπτα γκολ στην Premier League (vids)

Γιόσκο Γκβάρντιολ: Η «μεταμόρφωση» και τα ασύλληπτα γκολ στην Premier League (vids)

Ο Γιόσκο Γκβάρντιολ είναι η πιο ακριβή μεταγραφή αμυντικού, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο πλήρεις παίκτες στον κόσμο και είναι η επιτομή της εξέλιξης υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Η Μάντσεστερ Σίτι πήρε ένα σπουδαίο διπλό στο «Μολινό» το απόγευμα της Κυριακής (1-2) με γκολ από τους Γιόσκο Γκβάρντιολ και Τζον Στόουνς, κάνοντας μία επική ανατροπή στις καθυστερήσεις των καθυστερήσεων.

Οι «πολίτες» παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ, βρήκαν την ισοφάριση με ένα απίθανο τέρμα από τον Κροάτη αριστερό μπακ στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στο 90+5 ο Άγγλος στόπερ με μια αυτοκρατορική κεφαλιά, νίκησε τον Ζοσέ Σα και ολοκλήρωσε την ανατροπή με τη βοήθεια του VAR.

Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα πέρασε από μία δύσκολη έδρα, νίκησε τους «λύκους» και είδε για ακόμη μία φορά να βγάζουν το… φίδι από την τρύπα οι αμυντικοί του. Ο Γκβάρντιολ, που πέτυχε ένα ασύλληπτο τέρμα, που μόνο μπαλ δεν θυμίζει, αποτελεί έναν ποδοσφαιριστή που ο Καταλανός τεχνικός τον έχει εξελίξει στον πιθανότατα κορυφαίο all around αμυντικό στον κόσμο.

Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2023 από τη Λειψία, κατόπιν παρότρυνσης του ίδιου του Γκουαρντιόλα, με τη Σίτι να καταβάλλει περίπου 90.000.000 ευρώ στη Λειψία.

Λίγους μήνες μετά το Μουντιάλ στο Κατάρ και το αξέχαστο γκολ της Αργεντινής στον ημιτελικό, όπου ο Λιονέλ Μέσι τον «άδειασε» 2-3 φορές μέχρι να δώσει την ασίστ στον Χούλιαν Άλβαρες, ο Πεπ τον έντυσε στα γαλάζια, βλέποντας πως έχει βρει τον νέο μεγάλο αμυντικό του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που μπορεί να κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο.

Ο Γκβάρντιολ έγινε απροσπέλαστος και εκτελεστής

Αν και ο Γκβάρντιολ χρειάστηκε κάποιο διάστημα προσαρμογής στη Μάντσεστερ Σίτι, δεν αγωνίστηκε παρά ελάχιστα παιχνίδια σαν στόπερ, όπως αγωνιζόταν δηλαδή στη Λειψία, αλλά και αγωνίζεται στην εθνική Κροατίας. Ο Γκουαρντιόλα τον έχει επαναφέρει στη θέση που αγωνιζόταν στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ, πριν μεταγραφεί στη Γερμανία και τη Λειψία και τον εξέλιξη σε παίκτη – κλειδί για την ομάδα του.

Ο ρόλος του την περσινή σεζόν, στο δεύτερο μισό της ήταν κομβικός, ενώ ξεκίνησε να «πατάει» περιοχή περισσότερο, αλλά και να δημιουργεί και να σκοράρει περισσότερο. Κάτι που θέλει πολύ ο Γκουαρντιόλα στο παιχνίδι των αμυντικών του. Ο Γκβάρντιολ έχει εξαιρετικές ικανότητες με την μπάλα στα πόδια, μπορεί να χρησιμοποιήσει και το αριστερό και το δεξί και το πλέον κλασικό παράδειγμα είναι η φετινή χρονιά του Κροάτη.

Ο Γκβάρντιολ είναι ακόμη καλύτερος από την περσινή του χρονιά, πλέον είναι αναντικατάστατος, ενώ το πιο σημαντικό είναι πως είναι απροσπέλαστος αμυντικά και ο πιο δημιουργικός αμυντικός επιθετικά. Το heat map με τη Γουλβς μιλάει από μόνο του για το πως και πόσο ψηλά κινείται στην επιθεση, αλλά και γενικότερα στη σεζόν.

Το heat map με τη Γουλβς

Η σεζόν του Γκβάρντιολ

Ο Κροάτης διανύει μια φανταστική χρονιά στο ξεκίνημα της στην Premier League έχει παίξει σε 8 ματς και 84 λεπτά κατα μέσο όρο, ενώ έχει και 2 τέρματα. Είναι μόνιμη πηγή κινδύνου στην επίθεση, καλύπτει και γίνεται ακόμη και τρίτος στόπερ, όταν ο απέναντι μπακ είναι ψηλά και φέρνει… ασφάλεια στην αριστερή πλευρά.

Υπό τις οδηγίες του Πεπ έχει «τελειοποιήσει» το παιχνίδι του, κάνει ελάχιστα λάθη με την μπάλα, δεν έχει δεχτεί ούτε μία ντρίμπλα από αντίπαλο, όμως αυτό είναι και κάτι που ισχύει, διότι το παιχνίδι της Μάντσεστερ Σίτι περιλαμβάνει πάνω από 68% κατοχή μπάλας στα περισσότερα παιχνίδια της.

Ουσιαστικά, το heat map του δείχνει ότι η αριστερή πλευρά της Σίτι είναι «κλειδωμένη» αμυντικά και ταυτόχρονα ο Πεπ έχει καταφέρει το μοναδικό. Να «φτιάξει» τον κορυφαίο αμυντικό στον κόσμο, μέσα σε έναν χρόνο που τον έχει στο ρόστερ του.

Η «μετάλλαξη» του από τον Πεπ θυμίζει κάτι σε… Τζον Στόουνς την προέρσινη χρονιά, που ήταν κομβικός στη μεσαία γραμμή για την κατάκτηση του τρεμπλ. Του άλλαξε θέση τότε του Στόουνς, ενώ φέτος ο Γκβάρντιολ, αλλά και πέρσι επέστρεψε στη φυσική του θέση.

Το σημαντικότερο για τον Κροάτη, όπως θα δείτε όμως από τον παρακάτω πίνακα, είναι ότι έχει βγάλει όλο το ταλέντο του στο χορτάρι και συνεισφέρει επιθετικά, παρότι είναι κλασικός αμυντικός. Ο Γκουαρντιόλα έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρον την ικανότητα του με την μπάλα στα πόδια του, κάτι που φαίνεται από το πόσα σουτ δοκιμάζει ανά ματς, πόσες φορές πατάει περιοχή, αλλά και ότι έχει expected goal (0.38).

Το πιο εντυπωσιακό για τη «μετάλλαξη» του σε τοπ ποδοσφαιριστή είναι ότι έχει σκοράρει δύο φορές με το δεξί πόδι, ενώ είναι αριστεροπόδαρος. Και τα γκολ που έχει βάλει είναι γκολ… επιθετικού, ή εξτρέμ πολύ υψηλού επιπέδου.

Ο Γκβάρντιολ στα χέρια του Πεπ εκτοξεύτηκε και η Σίτι ξανά άλλαξε τα δεδομένα. Παίζει χωρίς κλασικό αριστερό μπακ, αλλά με έναν παίκτη που μπορεί να κατεβάσει μπάλα, να συγκλίνει και κυρίως να μην κάνει λάθη.

Την ίδια ώρα έχει 1,3 σουτ ανά παιχνίδι στην Premier League και συνολικά έχει 8 σουτ μέσα από την περιοχή. Ο Πεπ έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο και ο λόγος είναι ότι από τη δεξιά πλευρά που είτε παίζει ο Λιούις είτε ο Γουόκερ παίζει με overlap πίσω από τον εξτρέμ, ενώ από την αριστερή πλευρά που είναι ο Γκβάρντιολ παίζει με… underlap, προκειμένου να εκμεταλλεύεται την ικανότητα του Κροάτη με την μπάλα, αλλά και τα πόδια του.

Το έκανε με χαρακτηριστικό τρόπο κόντρα στη Γουλβς, με τον Γκρίλις και τον Σαβίνιο να είναι αυτοί που απλώνουν το γήπεδο και πατάνε την πλάγια γραμμή, αντί για τον Γκβάρντιολ, που εκτός από το ότι δεν έχει την ταχύτητα ενός κλασικού αριστερού μπακ, είναι εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια. Και ταυτόχρονα φέρνει μία απίστευτη ισορροπία στην επιθετική, αλλά και την αμυντική τακτική της Μάντσεστερ Σίτι.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ο Γκβάρντιολ φέτος μετράει συνολικά 12 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με 2 γκολ, ενώ συνολικά σε περίπου 15 μήνες στη Σίτι έχει 54 εμφανίσεις, 7 γκολ και 3 ασίστ.

Only in

Μετρά αντίστροφα ο Κασσελάκης για Συνέδριο και νέο κόμμα – «Πιο κοντά στη ΝΔ» τα γραφεία των 1.500τ.μ.

Σε τέσσερις ημέρες ο Στέφανος Κασσελάκης θα γνωρίζει και τυπικά ότι το όνομά του δεν θα είναι στο φάκελο των υποψηφιοτήτων για το Συνέδριο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024