Ο κυκλώνας Οσκαρ (φωτογραφία, επάνω, από το Χ) έφθασε πάνω από το έδαφος χθες Κυριακή στην ανατολική Κούβα, καθώς η χώρα της Καραϊβικής υφίσταται από την Παρασκευή σχεδόν πλήρη διακοπή της ηλεκτροδότησης, με ριπαίους ανέμους που φθάνουν σχεδόν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, ανακοίνωσε το αμερικανικό κέντρο κυκλώνων (NHC).

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο Οσκαρ βρισκόταν πλέον πάνω από το έδαφος στην επαρχία Γουαντάναμο, κοντά στην πόλη Μπαρακόα, περί τις 00:50 (ώρα Ελλάδας).

Η Κούβα υφίσταται από την Παρασκευή σχεδόν πλήρη διακοπή της ηλεκτροδότησης

Η κουβανική κυβέρνηση εκτίμησε νωρίτερα χθες ότι η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί στη χώρα σήμερα το βράδυ για τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού, καθώς ετοιμάζεται για την άφιξη του τυφώνα Οσκαρ, που αναμενόταν να φθάσει στη διάρκεια της ημέρας στο ανατολικό τμήμα του νησιού.

«Μπορούμε να πούμε πως ανάμεσα στο πρωί αύριο (σήμερα) Δευτέρα, το απόγευμα, ή το βράδυ», η ηλεκτροδότηση θ’ αποκατασταθεί για την πλειονότητα των Κουβανών, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων Βισέντε ντε λα Ο Λέβι.

Η κυβέρνηση της Κούβας ισχυρίζεται ότι οι διακοπές ρεύματος οφείλονται στις υποδομές που παρακμάζουν και τις ελλείψεις σε καύσιμα.

Μπλακ άουτ

Το τελευταίο μπλακ άουτ στην Κούβα συνέβη το Σάββατο 18 Οκτωβρίου. Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας κατέρρευσε, βυθίζοντας ολόκληρη τη χώρα στο σκοτάδι.

Το CubaDebate, ένα από τα κρατικά ΜΜΕ της νήσου, μετέδωσε πως η εταιρεία που χειρίζεται το δίκτυο UNE ανακοίνωσε στις 06.15 το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα) την «πλήρη αποσύνδεση του εθνικού ηλεκτρο-ενεργειακού συστήματος».

«Η Cuban Electric Union εργάζεται για την αποκατάστασή του», ανέφερε στο σύντομο μήνυμα (περισσότερα εδώ).