Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Η Μελόνι σπεύδει να ψηφίσει νόμο για να σώσει το σχέδιο των αλβανικών κέντρων ασύλου

Η Μελόνι σπεύδει να ψηφίσει νόμο για να σώσει το σχέδιο των αλβανικών κέντρων ασύλου

Με νομοθετικό διάταγμα παρακάμπτει η κυβέρνηση Μελόνι την δικαστική απόφαση για τις ασφαλείς χώρες προέλευσης των μεταναστών με σκοπό να δώσει νέα ώθηση στην συμφωνία με την Αλβανία.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μελόνι ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ό,τι έχει γνωστοποιηθεί , η Ιταλίδα πρωθυπουργός παρουσίασε προς έγκριση, νομοθετικό διάταγμα το οποίο στο εξής θα καθορίζει ποιες είναι οι ασφαλείς χώρες προέλευσης των μεταναστών.

Αυτό στο οποίο αποσκοπεί η Τζόρτζια Μελόνι είναι να τεθεί ξανά σε λειτουργία η συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία.

Η σταδιακή αποτυχία του πλάνου

Πιο συγκεκριμένα ξεκινήσουν και πάλι  το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή να μεταφέρουν αιτούντες άσυλο στα δύο κλειστά ιταλικά κέντρα στη βόρεια Αλβανία όπου και θα εξετάζονται τα αιτήματά τους.

Σε πρώτο επίπεδο στις 17 Οκτωβρίου έγινε αντιληπτό πως από του 16 μετανάστες που είχαν μεταφερθεί οι τέσσερις έπρεπε να επιστρέψουν στην Ιταλία. Ο λόγος ήταν πως ανάμεσά τους ήταν δύο ανήλικοι και δύο ασθενείς ενήλικες, οι οποίοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες.

Στην συνέχεια, την Παρασκευή τις 18 Οκτωβρίου το δικαστήριο της Ρώμης αποφάσισε ότι οι 12 μετανάστες που είχαν απομείνει στα κέντρα θα πρέπει να επιστρέψουν και αυτοί στην Ιταλία.

Γιατί επέστρεψαν οι 12;

Οι 12 αιτούντες άσυλο που είχαν διασωθεί τη νύχτα της 13ης Οκτωβρίου από την Οικονομική Αστυνομία στα διεθνή ύδατα της ιταλικής ζώνης Sar κατάγονται από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές .

Η απόφαση των ρωμαϊκών δικαστών εφάρμοσε μια απόφαση της 4ης Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που ορίζει ότι για να θεωρείται μια χώρα «ασφαλής», πρέπει να είναι τέτοια σε κάθε τμήμα της και για κάθε άτομο. Η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές, σύμφωνα με τα κριτήρια της απόφασης, δεν είναι.

Η παράκαμψη της δικαιοσύνης

Η Μελόνι την ίδια εκείνη μέρα που εκδόθηκε η απόφαση είχε αναγγείλει την σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου. Είχε δηλώσει μάλιστα ότι δεν θεωρεί ότι είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης να αποφασίζει ποιες χώρες θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς και ποιες όχι.

Μένει να διαπιστωθεί αν θα υπάρξουν προσφυγές κατά του νέου μέτρου της κυβέρνησης Μελόνι και ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει η ιταλική δικαιοσύνη.

Only in

Τι θα ήταν το ΠΑΣΟΚ χωρίς την Φώφη Γεννηματά;

Ο πρόωρος χαμός της Γεννηματά, από μια ασθένεια που πολεμούν κάθε μέρα όλο και περισσότερες γυναίκες, συγκινεί ακόμα και εκείνους που ποτέ θα άκουσαν όσα έλεγε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024