Η ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία στο πλευρό των δυνάμεων της Ρωσίας θα συνιστούσε «σημαντική κλιμάκωση», σημείωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του NATO, Μαρκ Ρούτε.

Η συμμαχία Ρωσίας και Βόρειας Κορέας θα συνεχιστεί, λέει η Μόσχα

«Μίλησα με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο (Γιουν Σουκ Γιολ) για τη στενή συνεργασία ανάμεσα στο NATO και τη Σεούλ, τη βιομηχανική συνεργασία στον τομέα της άμυνας και τη διασυνδεδεμένη ασφάλεια Ευρώπης-Ατλαντικού και Ινδικού-Ειρηνικού», σημείωσε ο Ρούτε στην ανάρτησή του στο X.

«Η αποστολή στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα για να πολεμήσουν με τη Ρωσία στην Ουκρανία θα σηματοδοτούσε σημαντική κλιμάκωση», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να αποστείλει 10.000 στρατιώτες για να συνδράμουν τη Μόσχα στον πόλεμό της στην Ουκρανία και ότι κάποιοι Βορειοκορεάτες αξιωματικοί έχουν ήδη αναπτυχθεί σε κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη.

Σύμφωνα παράλληλα με την υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, η Βόρεια Κορέα αποφάσισε να αποστείλει έως και 12.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν τη Ρωσία. Περίπου 1.500 στρατιώτες των βορειοκορεατικών ειδικών δυνάμεων βρίσκονται ήδη στη Ρωσία για να εγκλιματιστούν και αναμένεται σύντομα να μεταβούν στο μέτωπο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεωρεί τμήμα του στρατού της Βόρειας Κορέας.

Ο Ρώσος πρεσβευτής εκλήθη στη Νότια Κορέα

Ο Ρούτε και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ωστόσο την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχουν ακόμη κανένα στοιχείο για παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτικών στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς την Παρασκευή σχετικά με αυτό, ο Ρούτε σημείωσε ότι η Ατλαντική Συμμαχία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει «σε αυτό το στάδιο» την ανάπτυξη από τη Βόρεια Κορέα στρατευμάτων στη Ρωσία. «Ωστόσο, βεβαίως, αυτό μπορεί να αλλάξει», πρόσθεσε.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο Ρώσος πρεσβευτής στη Νότια Κορέα εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποστολή, σύμφωνα με τη Σεούλ, στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία προκειμένου να αναπτυχθούν στην Ουκρανία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Σεούλ έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες και η Βόρεια Κορέα, η οποία διαθέτει πυρηνικό όπλο, έχει προσεγγίσει ακόμη περισσότερο τη Ρωσία, τη σύμμαχό της από τότε που ιδρύθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ κατηγορούν εξάλλου εδώ και καιρό τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ότι εφοδιάζει τη Ρωσία με όπλα που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε σπάνια επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ τον Ιούνιο, στη διάρκεια της οποίας οι δύο χώρες υπέγραψαν συνθήκη αμοιβαίας άμυνας, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν αποκαλύφθηκαν. Αυτό τροφοδότησε τις εικασίες για νέες μεταφορές όπλων –οι οποίες συνιστούν παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα.

Παρά την αντίδραση του ΝΑΤΟ, η συνεργασία Μόσχας – Πιονγκγιανγκ συνεχίζει

Η Ρωσία «θα συνεχίσει την συνεργασία της» με τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η συμμαχία αυτή «δεν θα έπρεπε να ανησυχεί κανέναν», διότι «δεν στρέφεται κατά τρίτων χωρών».

Η συμμαχία ανάμεσα στη Μόσχα και την Πιονγκγιάνγκ «δεν στρέφεται» κατά της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε παράλληλα η ρωσική πρεσβεία στη Σεούλ αφού ο Ρώσος πρεσβευτής εκλήθη στο νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με το θέμα της αποστολής στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία.

Ο πρεσβευτής Γκεόργκι Ζινόβιεφ σημείωσε κατά την συνάντησή του με τις νοτιοκορεατικές διπλωματικές αρχές «ότι η συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και δεν στρέφεται κατά των συμφερόντων ασφαλείας της Νότιας Κορέας», σημείωσε η ρωσική πρεσβεία στη Σεούλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Ρώσος πρεσβευτής τόνισε επίσης σε συνάντηση που είχε με τον πρώτο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, τον Κιμ Χονγκ-κιουν, ότι η Μόσχα και η Σεούλ έχουν αντίθετες θέσεις όσον αφορά τα αίτια των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.

Το Πεκίνο ζητά αποκλιμάκωση

Η Κίνα ελπίζει πως όλες οι πλευρές θα εργαστούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μετά τη δήλωση της Νότιας Κορέας ότι η Βόρεια Κορέα έχει αποστείλει στρατεύματα στη Ρωσία για να αναπτυχθούν στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ