Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Από την απόλυτη σιωπή για τα μνημόνια στην «κραυγή» του Τζόζεφ Στίγκλιτς

Από την απόλυτη σιωπή για τα μνημόνια στην «κραυγή» του Τζόζεφ Στίγκλιτς

Τα μνημόνια πέρασαν σαν οδοστρωτήρας πάνω από τον λαό όμως καμία κουβέντα δεν γίνεται σήμερα. Χρειάστηκε μια συνέντευξη του Τζόζεφ Στίγκλιτς για να ταραχθούν τα νερά και να ιδρώσουν μερικά αυτιά.

Έφτασαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αλλά… «τα μνημόνια ήταν ευλογία». Προσπάθησαν να μας πείσουν περί τεμπέλικου ελληνικού DNA, περί χρήσης των φόρων του μέσου ευρωπαίου πολίτη για να συνεχίσει ο μέσος Έλληνας να παρασιτεί. Εξευτέλισαν έναν ολόκληρο λαό. Οι συνέπειές τους διέλυσαν ολοσχερώς την οικονομία, φτωχοποίησαν τη μεσαία και χαμηλότερη τάξη.

Έχουν περάσει 15 χρόνια από την επιβολή του πρώτου μνημονίου, που ακολουθήθηκε και από τα δύο άλλα. Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια που το 2001 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, αποτιμώντας μέσα σε λίγες λέξεις την δεκαετή περιπέτεια που βιώσαμε (και ακόμα βιώνουμε τα απόνερά της) έστειλε στο «καλάθι των αχρήστων» την «διαρθρωτική προσαρμογή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα» την εποχή των μνημονίων.

Γνωστός για την επικριτική του στάση σε θέματα που αφορούν την παγκοσμιοποίηση, τη λειτουργία των ελεύθερων αγορών και το ρόλο διεθνών οικονομικών οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα ο Στίγκλιτς επανέλαβε, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση, τις ανορθογραφίες της τρόικας που φρόντισε να κάνει τον βίο αβίωτο στο μέσο Έλληνα πολίτη.

«Έφταιγε η λιτότητα»

Το 2010 η Ελλάδα δεν μπορούσε, πλέον, να βρει χρηματοδότηση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου χωρίς να πληρώσει απαγορευτικά υψηλά επιτόκια. Για να αποφύγει τη χρεοκοπία προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης και η τρόικα ανέλαβε να φέρει εις πέρας τα επαχθή μνημόνια που πληρώνουμε ακόμα και σήμερα.

Η διαρθρωτική προσαρμογή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα οδήγησε σε μια πάρα πολύ αργή ανάκαμψη της χώρας, με την κατώτερη και τη μεσαία τάξη να μην έχουν ανακάμψει ακόμα, λέει ο Στίγκλιτς και αλήθεια υπάρχει κανείς να διαφωνήσει μαζί του;

«Ουσιαστικά, έφταιγε η λιτότητα που επιβλήθηκε. Μια τέτοιου είδους διαρθρωτική προσαρμογή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα δεν ήταν μια πολιτική που θα οδηγούσε στην αναβίωση και την αναδιάρθρωση μιας δυνατής Ελλάδας», τα λόγια του νομπελίστα οικονομολόγου με τη χώρα να φτάνει στη μεγάλη οικονομική υποχώρηση, την απώλεια τουλάχιστον του 25% του εθνικού εισοδήματος και την καθίζηση από την ενδιάμεση θέση που είχαμε στην κλίμακα της Ευρώπης, σε μια από τις τελευταίες θέσεις.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» μίλησε για τη «μια χαμένη δεκαετία» και φτάνοντας στο σήμερα τόνισε πως η Ελλάδα ανέκαμψε, αλλά όχι η ευημερία του ελληνικού λαού.

Τα μνημόνια ΔΕΝ είναι ευλογία

Τα μνημόνια αποδεδειγμένα αποτελούν όχι απλώς βαρύ πλήγμα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία αλλά καθιστούν σίγουρη τη διαιώνιση του προβλήματος χρέους και τη συνέχιση της χρήσης του για την επιβολή μέτρων με συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα και στόχευση.

Μας οδήγησαν στο γκρεμό, έφεραν αντικοινωνικά μέτρα, διάλυση του κράτους πρόνοιας. Τα μνημόνια ΔΕΝ είναι ευλογία και μετά από μια ταραχώδη περίοδο, αφού έχει κάτσει ο κουρνιαχτός από τη διαχωριστική γραμμή «μνημόνιο- αντιμνημόνιο» ας μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και χωρίς την ασφυκτική επιτροπεία, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη των δόσεων, ας χαράξουμε μια περίοδος ανοικοδόμησης που τόσο ανάγκη έχει ο λαός.

Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να σταματήσει αυτή η ανεξήγητη σιωπή των εκάστοτε αρμοδίων γύρω από την καταστροφή της χώρας και τις ευθύνες γύρω από αυτήν. 15 χρόνια μετά ακούμε μόνο ενθουσιώδεις δηλώσεις για το πόσο καλά πηγαίνει η οικονομία και αυτό είναι… τρομακτικό.

Only in

Τι θα ήταν το ΠΑΣΟΚ χωρίς την Φώφη Γεννηματά;

Ο πρόωρος χαμός της Γεννηματά, από μια ασθένεια που πολεμούν κάθε μέρα όλο και περισσότερες γυναίκες, συγκινεί ακόμα και εκείνους που ποτέ θα άκουσαν όσα έλεγε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024