Αυξημένες οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών – Ποια βρίσκονται ψηλά στη λίστα
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το εννεάμηνο 2024
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Με ανησυχητικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά, οι οποίες από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο του 2024, αυξήθηκαν κατά 10,55%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Ειδικότερα, με βάση προσωρινά στοιχεία, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνηση Φρούτων Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas», οι εισαγωγές έφτασαν τους 504,178 χιλ. τόνοι το εννεάμηνο του 2024 έναντι 455,070 χιλ. τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Εμβληματικά αγροτικά προϊόντα της χώρας μας όπως το μήλο, το ακτινίδιο, που καταγράφουν θετικό πρόσημο στις εξαγωγές, αλλά και άλλα όπως τα μαρούλια, οι πιπεριές, οι ντομάτες και τα καρπούζια, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των εισαγωγών και αυτό το διάστημα.
Μόνο τον Σεπτέμβριο έγινε εισαγωγή 6.951 τόνοι ντομάτας από Τουρκία (μέρος της ποσότητας είχε επανεξαχθεί προς Ισραήλ)
«Η έμφαση στην εγχώρια παραγωγή, η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και η ιδιαιτερότητα της ποιότητας είναι η σωστή στρατηγική για τη χώρα μας», τονίζει στον ΟΤ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης, εξηγώντας ότι η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στην χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.
Ποια φρούτα και λαχανικά βρίσκονται ψηλά στις εισαγωγές
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία με τα κυριότερα φρούτα και λαχανικά, τα οποία βρίσκονται ψηλά στη λίστα των εισαγωγών.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο του 2024, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, η κατάσταση έχει ως εξής:
α) 297.782 τόνοι πατάτες έναντι 179.667 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 16,76%), προερχόμενες (κατανομή κατά χώρα βάσει στοιχείων ΕΛΣΑΤ Αυγούστου 2024) από Αίγυπτο (το 76%), Κύπρο και Γαλλία.
β) 183.167 τόνοι μπανάνες έναντι 172.032 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 6,47%), προερχόμενες από Ισημερινό (το 93%) και ακολουθούν Κολομβία, Κόστα Ρίκα με μέρος τους να επανεξάγεται προς άλλες, κυρίως γειτονικές χώρες.
γ) 8.525 τόνοι κρεμμύδια, έναντι 24.253 τόνων πέρσι (μείωση κατά 64,85%), προερχόμενα από Αυστρία (το 39%) και ακολουθούν Ολλανδία και Αίγυπτο.
δ) 21.809 τόνοι ντομάτες έναντι 21.037 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 3,67%), με το 36,5% να προέρχονται από την Τουρκία και ακολουθούν Πολωνία και Ολλανδία. Από τις ποσότητες αυτές τον Σεπτέμβριο έγινε εισαγωγή 6.951 τόνους προερχόμενες από Τουρκία (μέρος των οποίων είχαν επανεξαχθεί προς Ισραήλ).
ε) 5.926 τόνοι πιπεριές γλυκοπιπεριές έναντι 3.989 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 48,56%) προερχόμενες από Ιορδανία (το 37%), Ολλανδία και Ισραήλ.
ζ) 12.618 τόνοι μήλων έναντι 5.174 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 143,82%), προερχόμενα από Βόρεια Μακεδονία (κατά 44%) και ακολουθούν Πολωνία και Ιταλία.
η) 6.926 τόνοι αβοκάντο έναντι 5.161 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 34,2%), προερχόμενα από Ολλανδία (το 64%) και ακολουθούν Ισραήλ και Κύπρος.
θ) 2.979 τόνοι ακτινίδια έναντι 1.803 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 65,22%), προερχόμενα από Ιράν (το 35%) και ακολουθούν Ιταλία και Ολλανδία.
ι) 4.169 τόνοι πορτοκάλια έναντι 2.623 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 58,94%), προερχόμενα κυρίως από Αίγυπτο (το 76%) και ακολουθούν Ρουμανία και Ιταλία.
ια) 26.592 τόνοι λεμόνια και γλυκολέμονα έναντι 23.818 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 11,65%), προερχόμενα από Νότια Αφρική (το 32%), Αργεντινή και Ολλανδία.
ιβ) 10.793 τόνοι μανιτάρια έναντι 10.399 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 3,79%), προερχόμενα από Πολωνία (το 95%) και ακολουθούν Ρουμανία και Ολλανδία.
ιγ) 1.129 τόνοι καρπούζια έναντι 570 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 98,07%), προερχόμενα από Αλβανία (το 38%) (με υποψία ελληνοποίησης και εξαγωγής τους) Ρουμανία και Ιράν και
ιδ) 6.212 τόνοι μαρούλια έναντι 4.886 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 27,09%).
Εκτός των παραπάνω εισήχθησαν και άλλα φρούτα και λαχανικά όπως π.χ κολοκυθάκια, καρότα, λάχανα, μελιτζάνες ακόμη και ραπανάκια.
Να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο οι εισαχθείσες ποσότητες ήταν αυξημένες κατά 8,03% έναντι του αντίστοιχου μηνός του 2023, διορθώνοντας ελαφρώς το 10,8% του οκταμήνου 2024.
Εισαγωγή και… επανεξαγωγή
«Παρά τις επανειλημμένες προτροπές μας ότι η παρατηρούμενη εισαγωγή και επανεξαγωγή νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων με τυχόν ελληνοποίησή τους επιβάλει την αυστηρή επιτήρηση και έλεγχο του διαμετακομιστικού εμπορίου για να μην θιγεί η φήμη των ελληνικών φρούτων και λαχανικών εν τούτοις τον Σεπτέμβριο είχαμε κρούσματα επιστροφής φορτίων ντομάτας Τουρκίας από Ισραήλ, που είχαν εισαχθείς στη χώρα μας και επανεξαχθεί στο Ισραήλ γιατί δεν συνοδεύονταν από τα απαραίτητα προβλεπόμενα φυτουγειονομικά πιστοποιητικά», επισημαίνει στον ΟΤ ο κ. Πολυχρονάκης.
Μάλιστα, με αφορμή τα προβλήματα, που παρουσιάστηκαν στην κτηνοτροφία από τις εισαγωγές, ο κ. Πολυχρονάκης, απευθύνει έκκληση για έλεγχο των αλλοδαπών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς αγρούς, προκειμένου να αγοράσουν «ατυποποίητα» νωπά φρούτα και λαχανικά και ειδικότερα ακτινίδια. Μάλιστα, όπως επισημαίνει στον ΟΤ, τα ακτινίδια μεταφέρονται σε απαγορευμένα μέσα συσκευασίας Bins, χωρίς να παίρνονται προληπτικά μέτρα για την μετάδοση της ασθένειας moria στις ακτινιδιές και της μαύρης κηλίδας εσπεριδοειδών, από εισαγωγές μολυσμένων από τρίτες χώρες. «Το ακτινίδιο είναι ένα προϊόν, που εισφέρει πάνω από 306 εκατ. ευρώ τον χρόνο έχοντας αναδείξει την χώρα μας σε 3η παγκόσμια δύναμη στην εμπορία του», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ανησυχητικές οι αυξημένες εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά
«Είναι ανησυχητικός ο δυναμισμός, που παρατηρείται στις εισαγωγές προϊόντων και μάλιστα σε περιόδους, που συμπίπτουν πλήρως με την ελληνική παραγωγή, κατάσταση που προκαλείται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων μας και καθιστά τις εισαγωγές πιο ελκυστικές», σημειώνει.
Οι αυξημένες εισαγωγές της ΕΕ από τρίτες χώρες, όπως μας εξηγεί, οφείλονται στη υφιστάμενη απόκλιση σε εργασιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα κ.ά, που υπάρχει μεταξύ κοινοτικών και μη κοινοτικών παραγωγών, η οποία προκαλεί συνεχή ανάπτυξη των εισαγωγών τόσο στην αγορά της ΕΕ όσο και στην εθνική.
«Είναι απαραίτητο τα φρούτα και λαχανικά που προέρχονται από τρίτες χώρες να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές, που απαιτούνται για τους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους) της ΕΕ, με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, να επιδιωχθεί οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους για τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητας και μη ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα προϊόντα στην ελληνική αγορά με παράλληλη διασφάλιση της μη ελληνοποίησης τους. Επίσης παρεμφερείς έλεγχοι πρέπει να διενεργούνται και στα αποστελλόμενα-εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα προς διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας, που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τους», καταλήγει ο κ. Πολυχρονάκης.
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις