Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Η νέα, χριστουγεννιάτικη animation ταινία που θα γίνει κλασική

Η νέα, χριστουγεννιάτικη animation ταινία που θα γίνει κλασική

Ο συγγραφέας της κλασικής ταινίας Love Actually υπογράφει το σενάριο του νέου, χριστουγεννιάτικου animation με τίτλο That Christmas και δεν πέφετι στην παγίδα του γλυκανάλατου.

Ο Σκωτσέζος ηθοποιός Brian Cox κάνει τη φωνή του Άγιου Βασίλη στο σκηνοθετικό animation ντεμπούτο του Simon Otto, το οποίο αφηγείται αλληλοεπικαλυπτόμενες ιστορίες για παιδιά τα Χριστούγεννα σε μια γραφική παραθαλάσσια πόλη.

To That Christmas ξεκινάει με ένα γνωστό δίλημμα: Είναι παραμονή Χριστουγέννων και ο Άγιος Βασίλης πρέπει να αντιμετωπίσει τον ύπουλο καιρό, ενώ παραδίδει τα πολυαναμενόμενα δώρα του.

Οι αντιξοότητες του Άγιου Βασίλη  

Συναντάμε τον καλοκάγαθο, κοκκινοντυμένο θρύλο καθώς περνά μέσα από μια άσχημη χειμωνιάτικη καταιγίδα με δυνατούς ανέμους και χαμηλή ορατότητα. Μια τρομερή ασθένεια τον έχει αφήσει με έναν μόνο τάρανδο (η φωνή του Guz Khan) για να τραβήξει το έλκηθρο.

Οι εντάσεις μεταξύ τους είναι τόσο έντονες που ο Άγιος Βασίλης, κάποια στιγμή, απειλεί να πάρει ένα αυτοκινούμενο όχημα τον επόμενο χειμώνα.

Αλλά ενώ οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ του ήρωά μας, η ευτυχία των παιδιών σε όλο τον κόσμο -και ειδικά εκείνων στη φανταστική αγγλική παραθαλάσσια πόλη στην οποία διαδραματίζεται η αφήγηση- εξαρτάται από το αν θα τις ξεπεράσει.

Είναι εύκολο να χλευάσει κανείς την άφιξη μιας νέας χριστουγεννιάτικης ταινίας λόγω της «σαχαρότητας» της εορταστικής διάθεσης, η οποία πιθανότατα εμπνέει περισσότερο αγανάκτηση παρά χαρά

Οι αντιξοότητες του Άγιου Βασίλη

Photo: Netflix

Μιλάμε για ένα νέο κλασικό animation;

Το That Christmas, που έκανε πρεμιέρα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου (BFI London Film Festival), είναι ένα γοητευτικό animation που έχει πολλές πιθανότητες να γίνει κλασικό.

Είναι εύκολο να χλευάσει κανείς την άφιξη μιας νέας χριστουγεννιάτικης ταινίας λόγω της «σαχαρότητας» της εορταστικής διάθεσης, η οποία πιθανότατα εμπνέει περισσότερο αγανάκτηση παρά χαρά.

Αλλά το That Christmas που διασκευάστηκε από τους Peter Souter και Richard Curtis (έχει γράψει το θρυλικό σενάριο για την άλλη χριστουγεννιάτικη ταινία όλων των εποχών, το Love Actually) από τη σειρά παιδικών βιβλίων του τελευταίου, αποφεύγει πονηρά τη συνήθη γλυκανάλατη διάθεση.

Θεμελιώνει την ιδιόρρυθμη ιστορία του στα πραγματικά και ακανθώδη συναισθήματα της ζωής.

Και μια εσάνς από το LoveActually

Σε σκηνοθεσία του Simon Otto (Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας), η ταινία του Netflix μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα δυνατό καστ φωνητικών, καθώς και για μια αφήγηση που βρίσκει με επιτυχία τη μέση λύση ανάμεσα στην αυτογνωσία και την αναστολή της δυσπιστίας που ωθεί όλες τις ιστορίες των Χριστουγέννων.

Είναι η πρώτη προσπάθεια του Richard Curtis να ασχοληθεί με το animation και παρόλο που οι χαρακτήρες είναι ψηφιακά αποδομένοι, η ιστορία αξιοποιεί τις ίδιες αυθεντικές ενέργειες που έκαναν τα προηγούμενα έργα του τόσο αγαπητά.

Παρόμοια με το Love Actually (το οποίο κάνει μια αστεία εμφάνιση εδώ), το That Christmas παρατηρεί πώς οι ζωές πολλών ανθρώπων παραλληλίζονται και διασταυρώνονται μεταξύ τους.

Τα σύγχρονα, animation Χριστούγεννα

Ο Άγιος Βασίλης, σε voiceover αφήγηση, μας συστήνει το Wellington-on-Sea, έναν σφιχτοδεμένο πολυπολιτισμικό αγγλικό θύλακα που έγινε το κέντρο των πιο δύσκολων Χριστουγέννων του.

Η ιστορία του ξεκινά λίγες μέρες πριν από τις γιορτές, όταν τα παιδιά της περιοχής ανεβάζουν τις Τρεις Σοφές Γυναίκες, μια ταραχώδη και προοδευτική απόδοση ενός θεατρικού έργου για τους Τρεις Βασιλιάδες.

Μια συνεργασία μεταξύ της ειλικρινούς 15χρονης σκηνοθέτιδας Bernadette (η φωνή της India Brown) και της νευρικής φίλης της Sam (η φωνή της Zazie Hayhurst), η παραγωγή περιλαμβάνει σύγχρονες διασκευές τραγουδιών και αντικαθιστά τους βοσκούς με αγρότες βιολογικών λαχανικών.

Είναι μια αναίρεση του παρελθόντος και ένα όραμα για ένα ριζοσπαστικό και πιο βιώσιμο μέλλον. Είναι επίσης μια χαοτική καταστροφή που διπλασιάζεται ως μια αποτελεσματική βιτρίνα για τους κύριους χαρακτήρες αυτής της αλληλένδετης αφήγησης.

To That Christmas θεμελιώνει την ιδιόρρυθμη ιστορία του στα πραγματικά και ακανθώδη συναισθήματα της ζωής

Ένα σύγχρονο animation

Photo: Netflix

Οι animation χαρακτήρες

Ο Danny (η φωνή του Jack Wisniewski), ένα νέο παιδί στην πόλη, είναι το κέντρο γύρω από το οποίο περιστρέφονται όλες οι άλλες πλοκές.

Είναι ερωτευμένος με τη Sam, αλλά οι αντίστοιχες προσωπικότητές τους -αυτή είναι αγχώδης, εκείνος ντροπαλός- σημαίνει ότι μπορεί να είναι καταδικασμένοι να αγαπήσουν διαφορετικά.

Όταν δεν ονειρεύεται τη Sam, ο νεαρός Danny φαντασιώνεται τα Χριστούγεννα με τον πατέρα του, τον οποίο περιμένει να επισκεφθεί για τις γιορτές.

Η ζωή του αγοριού οργανώνεται γύρω από την απόσπαση της προσοχής του, ειδικά από τη στιγμή που η μητέρα του (η φωνή της Jodie Whittaker) εργάζεται πολλές μέρες και νύχτες ως νοσοκόμα.

Υπάρχει μια ωραία σύνδεση στo That Christmas που επικεντρώνεται τελικά στην εκκολαπτόμενη φιλία μεταξύ του Danny και της γειτόνισσας και δασκάλας του κας Τράπερ (η φωνή της Fiona Shaw), μιας γκρινιάρας γυναίκας.

Η animation υπόθεση

Ενώ ο Danny παλεύει με την απομόνωση και τις συναισθηματικές επιπτώσεις του διαζυγίου των γονιών του, η Sam ανησυχεί ότι η δίδυμη αδελφή της Charlie, η οποία προκαλεί αταξίες, θα καταστρέψει τις πιθανότητές της να πάρει δώρα από τον Άγιο Βασίλη.

Οι φάρσες που κάνει η Charlie, οι οποίες ταπεινώνουν την αδελφή της και εξοργίζουν τους γονείς τους (οι φωνές των Rosie Cavaliero και Andy Nyman), περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο δυνατά σκηνικά της ταινίας και τις πιο χιουμοριστικές ατάκες, βοηθώντας να διατηρηθεί ο συνολικός κωμικός τόνος της.

Σε ένα άλλο μέρος της πόλης, η Bernadette και η μικρή της αδελφή Evie (η φωνή της Bronte Smith) ετοιμάζονται για τις διακοπές με τους γονείς τους, τους ξεκαρδιστικούς McNutts (οι φωνές των Lolly Adefope και Rhys Darby), και μερικούς οικογενειακούς φίλους.

Οι γονείς θα χάσουν τα Χριστούγεννα με τα παιδιά τους

Η δράση ξεκινάει πραγματικά αφού οι γονείς της Bernedette και οι φίλοι τους (η κυρία Mulji, με τη φωνή της Sindhu Vee, και οι Forrests, με τη φωνή των Alex MacQueen και Katherine Parkinson) φεύγουν από την πόλη για έναν γάμο.

Είναι μια τολμηρή επιλογή για κάποιον να γιορτάσει το γάμο του τόσο κοντά στα Χριστούγεννα, αλλά οι ενήλικες, ανυπόμονοι να περάσουν λίγο χρόνο μακριά από τα παιδιά τους, φεύγουν βιαστικά από το νησί.

Δεν τους πειράζει που το σχολείο ακυρώθηκε λόγω του ότι το χιόνι είχε φτάσει στο ένα μέτρο, ούτε η γκρίζα ομίχλη στο βάθος. Μόνο μετά τον γάμο, όταν οι γονείς μαθαίνουν ότι το πλοίο δεν λειτουργεί, συνειδητοποιούν την πραγματικότητα που έχουν μπροστά τους.

Τα καιρικά φαινόμενα θα καταστήσουν πιο δύσκολη την επιστροφή, αναγκάζοντάς τους ενδεχομένως να χάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους.

Η συνέχεια επί της οθόνης.

*Με στοιχεία από hollywoodreporter.com | Αρχική Φωτό: Courtesy of Locksmith Animation

Only in

Τι θα ήταν το ΠΑΣΟΚ χωρίς την Φώφη Γεννηματά;

Ο πρόωρος χαμός της Γεννηματά, από μια ασθένεια που πολεμούν κάθε μέρα όλο και περισσότερες γυναίκες, συγκινεί ακόμα και εκείνους που ποτέ θα άκουσαν όσα έλεγε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024