Φαουζιά της Αιγύπτου: Η κινηματογραφική ζωή της πριγκίπισσας με το «θλιμμένο βλέμμα»
Θύμιζε στην εμφάνιση τη Βίβιαν Λι, έμοιαζε με μια «Γκρέις Κέλι της Ανατολής», έζησε μέσα στη λάμψη, τα πλούτη, αλλά και την πίκρα.
Η όμορφη πριγκίπισσα Φαουζιά ήταν η μικρότερη κόρη του βασιλιά Φουάντ της Αιγύπτου και η μικρότερη αδελφή του βασιλιά Φαρούκ, που ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της χώρας. Η βασιλική οικογένεια της Αιγύπτου δεν είχε αιγυπτιακές ρίζες, αντίθετα είχε αρβανίτικη καταγωγή. Η Φαουζιά γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1921 και μεγάλωσε σε ανάκτορα περιτριγυρισμένα από κήπους, αποκομμένη από τον έξω κόσμο.
Ντροπαλή, πανέμορφη, με γαλάζια μάτια και μαύρα μαλλιά, θύμιζε τη Βίβιαν Λι και είχε πάντα γύρω της τις θείες της και τις κυρίες των τιμών να τη θωρακίζουν. Πήγε σχολείο στην Ελβετία όπου εξοικειώθηκε με το δυτικό τρόπο ζωής και κοινωνικοποιήθηκε. Δεν φόρεσε ποτέ μαντίλα. Επιστρέφοντας στην Αίγυπτο, ωστόσο, βρέθηκε ξανά στο χρυσό κλουβί της βασιλικής οικογένειας να περνά τις ημέρες της κλεισμένη στο πλωτό ανάκτορο της μητέρας της στο Νείλο.
Σπάνια έβγαινε έξω, και όταν το έκανε ήταν πάντα με συνοδεία. Ήταν μόλις 17 ετών όταν συζητήθηκε για πρώτη φορά ο γάμος της με το διάδοχο του θρόνου της Περσίας. Ο σάχης Ρεζά, που αναζητούσε την ιδανική νύφη για το γιο του, τη βρήκε στο πρόσωπο της Φαουζιά, γόνο της αιγυπτιακής βασιλικής οικογένειας, που θα προσέθετε λάμψη στη νεοιδρυθείσα περσική δυναστεία.
Ο πρώτος γάμος
Το ζευγάρι παντρεύτηκε δύο φορές: στο Κάιρο, στις 15 Μαρτίου του 1939, σύμφωνα με την παράδοση των σουνιτών, και λίγες ημέρες αργότερα στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το σιιτικό εθιμοτυπικό. Το βασιλικό ζεύγος είχε φτάσει εκεί με αεροπλάνο και είχαν χρειαστεί 200 βαλίτσες και κιβώτια προκειμένου να μεταφερθούν εκεί τα προσωπικά αντικείμενα της Φαουζιά.
Οι εορτασμοί για το γάμο κράτησαν επτά ημέρες στην Τεχεράνη. Κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από τη φυλακή, και τα τρόφιμα και χρήματα δόθηκαν σε φτωχούς στα πλαίσια των εορτασμών. Η ζωή στην Τεχεράνη ήταν πολύ διαφορετική, αλλά εξίσου περιοριστική για τη Φαουζιά.
«Είχε θλιμμένο και βαρύ βλέμμα» έγραψε για εκείνη ο Σέσιλ Μπίτον, «Κατάμαυρα μαλλιά, ένα τέλεια σμιλεμένο πρόσωπο και απαλά χέρια που δεν είχαν δουλέψει ποτέ».
Το ζεύγος απέκτησε ένα παιδί, μια κόρη, τη Σανάζ, που γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1940. Η Φαουζιά όμως δεν ήταν ευτυχισμένη στην Τεχεράνη. Το προσωπικό που είχε ακολουθήσει την πριγκίπισσα στην Περσία απολύθηκε εν μέσω ανακτορικής ίντριγκας, την ίδια στιγμή που η πλήξη ωθούσε τη Φαουζιά να περνά το χρόνο της παίζοντας χαρτιά.
Δεν κατάφερε ποτέ να μάθει τη γλώσσα και μιλούσε στο σύζυγό της και στους αυλικούς μόνο στα γαλλικά. Το σημαντικότερο: η υγεία της ήταν επιβαρυμένη έχοντας προσβληθεί από ελονοσία.
Επιστροφή στην Αίγυπτο
Ο γάμος κατέληξε σε συναινετικό χωρισμό, με τη Φαουζιά να επιστρέφει στο Κάιρο το 1948. Η επίσημη ανακοίνωση των ανακτόρων: «Η αυτοκράτειρα Φαουζιά επέστρεψε στην Αίγυπτο για να αναρρώσει έχοντας προσβληθεί από μια σοβαρή μορφή ελονοσίας. Οι γιατροί τής έχουν απαγορέψει να επιστρέψει στο κλίμα και το υψόμετρο της Τεχεράνης, και έτσι σε πλήρη συμφωνία με το σάχη και με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές ο γάμος τους λαμβάνει τέλος».
Ένα τέλος που σήμανε το ξεκίνημα μιας νέας ζωής για τη Φαουζιά. Πέντε μήνες μετά το διαζύγιο, παντρεύτηκε το στρατηγό Ισμαήλ Σιρίν, έναν Αιγύπτιο αριστοκράτη ο οποίος κατείχε διπλωματικές και στρατιωτικές θέσεις στο καθεστώς του βασιλιά Φαρούκ. Έζησαν μαζί στην Αλεξάνδρεια μέχρι το θάνατό του, το 1994, και απέκτησαν ένα γιο και μία κόρη.
Στα μάτια του κόσμου, η Φαουζιά ήταν η επιτομή του glamour, το στυλ της ένα μείγμα ευρωπαϊκής μόδας και ανατολίτικου μυστικισμού. Το πορτρέτο που της τράβηξε ο Σέσιλ Μπίτον, βρέθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Life το 1942.
«Είχε θλιμμένο και βαρύ βλέμμα», έγραψε για εκείνη ο Beaton, «κατάμαυρα μαλλιά, ένα τέλεια σμιλεμένο πρόσωπο και απαλά χέρια που δεν είχαν δουλέψει ποτέ». Μετά το διαζύγιό της από το σάχη του Ιράν, αποφάσισε ότι θα φοράει καπέλα. Έτσι πήγε στον διάσημο τότε οίκο καπέλων Suzanne Talbot και παρήγγειλε να της φτιάξουν εκατό.
Η Φαουζιά ήταν αναμφίβολα μία από τις πρώτες royal fashionistas. Είχε κάνει δε ιδιαίτερη εντύπωση όταν το 1951 παρακολούθησε την επίδειξη μόδας του Ζακ Φαθ στο Παρίσι και είχε παραγγείλει σχεδόν όλα τα κομμάτια, παλτά, φορέματα κοκτέιλ, βραδινά φορέματα, γούνες.
Η Φαουζιά, παρά τις πολιτικές ανατροπές της Αιγύπτου και την πτώση του αδελφού της από το θρόνο το 1952, παρέμεινε στην Αίγυπτο, όπου ζούσε στην Αλεξάνδρεια με την οικογένειά της μέχρι το θάνατό της, το 2013 σε ηλικία 91 ετών.
* Πηγή: Grace
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Στεγαστική κρίση: Οι δήμαρχοι της Ευρώπης κρούουν τον κώδωνα – «Οι πολίτες χρειάζονται λύσεις τώρα»
- Δήμος Αθηναίων: Ανοιχτά τα σχολικά προαύλια για τις ημέρες των γιορτών – Σε ποιες Κοινότητες ισχύει
- Εφορία: Πρόστιμα και έξτρα φόροι για όσους δεν κλείσουν εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του χρόνου
- Χρυσά κορίτσια: Οι πιο ακριβοπληρωμένες σταρ του Χόλιγουντ μετράνε νίκες
- Αντετοκούνμπο: «Η υγεία είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας»