Αντιμέτωπη με την διαρκώς αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια είναι η κυβέρνηση, κι αυτό δεν το δείχνουν μόνο οι δημοσκοπήσεις αλλά και το γεγονός ότι σειρά κλάδων βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, στον δρόμο μέχρι την πανελλαδική, πανεργατική απεργία στις 20 Νοεμβρίου, κόντρα στη συνεχιζόμενη ακρίβεια, διεκδικώντας αύξηση μισθών και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Κι αυτό την ώρα που το εσωκομματικό κλίμα στη Νέα Δημοκρατία παραμένει… ηλεκτρισμένο, με γαλάζιους βουλευτές να ζητούν εξηγήσεις από το Μαξίμου, με ερωτήσεις τόσο για τα «κόκκινα» δάνεια όσο και για το κόστος των φαρμάκων και το Χρηματιστήριο της Ενέργειας.

Σε κρίσιμους τομείς, της ακρίβειας καλπάζει και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή λαμβάνονται, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, σε συνδυασμό με τους πενιχρούς μισθούς

Η κυβέρνηση δέχεται πανταχόθεν πιέσεις ενώ το Μαξίμου, τρέχει για να προλάβει τις αντιδράσεις, φοβούμενο τις διαρροές, έχοντας στραμμένο το κομματικό ραντάρ ταυτόχρονα στα αριστερά και στη δεξιά της Δεξιάς.

Διαρροές

Όπως έχει γράψει το in, η επαγρύπνηση αυτή, κρίνεται αναγκαία με βάση τα ποιοτικά δεδομένα των γκάλοπ της τρέχουσας περιόδου: Οι γαλάζιες απώλειες υπάρχουν προς δύο κατευθύνσεις, ενώ είναι χαμηλά (περίπου στο 65%) η νεοδημοκρατική συσπείρωση.

Συγκεκριμένα, ένα 3,7% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος στην εθνική κάλπη του 2023 «χάνεται» προς το ΠΑΣΟΚ και ένα 6% «χάνεται» στα δεξιότερα της ΝΔ, περίπου μοιρασμένο το ποσοστό στον Βελόπουλο και στη Λατινοπούλου.

Σχεδόν δύο στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ του 2023 εμφανίζονται σήμερα στην αδιευκρίνιστη ζώνη. Σε εκείνη των αναποφάσιστων και των αποστασιοποιημένων, δηλαδή, την οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να επαναπροσεγγίσει το Μαξίμου.

Εκείνο δε που όπως εκτιμάται, προβληματίζει περισσότερο τους κυβερνώντες είναι η διεισδυτικότητα του (υπερακρο)δεξιού λαϊκισμού, ο οποίος μπορεί να τροφοδοτείται μέσα από συγκεκριμένες ατζέντες, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όπως τα ελληνοτουρκικά, το Μεταναστευτικό, το αυξημένο κόστος ζωής.

Ακρίβεια και δημοσιονομική σύνεση

Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Σε κρίσιμους τομείς, τρόφιμα, ενέργεια, ενοίκια, το τέρας της ακρίβειας καλπάζει και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή λαμβάνονται, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, σε συνδυασμό με τους πενιχρούς μισθούς.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης στην Εθνική Πινακοθήκη με θέμα «Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα», θριαμβολόγησε για την «οριστική και μη αναστρέψιμη ανάκαμψη» της ελληνικής οικονομίας, ξορκίζοντας την «επίπλαστη ανάπτυξη του 2010».

«Μπούσουλας μας είναι η δημοσιονομική πειθαρχία, η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η αύξηση της απασχόλησης, και η επένδυση στην καινοτομία» σημείωσε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μόνο που «δημοσιονομική πειθαρχία», στην οποία ομνύει ο πρωθυπουργός, δημιουργεί ένα πολύ «στενό κορσέ» για τις όποιες ανάγκες.

Δυσαρέσκεια

Ως εκ τούτου, η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβερνητική πολιτική αυξάνεται. Νέα δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας εξάλλου, φανερώνει το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία με μόνο έναν στους δέκα πολίτες να δηλώνει πως πιστεύει ότι του επόμενους μήνες τα πράγματα θα πάνε «καλύτερα». Σχεδόν οι εννέα στους δέκα λένε «χειρότερα» και τα «ίδια».

Σχετικά με την ικανοποίηση των πολιτών από την απόδοση της κυβέρνησης η δυσαρέσκεια δείχνει να μεγαλώνει. Από το 49% του Μαΐου το ποσοστό έπιασε «ταβάνι» τον Οκτώβριο με συνεχή ανοδική τάση και προσγειώθηκε στο 53%, δύο μονάδες πάνω από τον Σεπτέμβριο.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 25% και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ 15,3%, Ελληνική Λύση 9,3%, ΚΚΕ 8,6%, ΣΥΡΙΖΑ 6,6%. Στα όρια του 3% (λίγο πάνω λίγο κάτω) βρίσκονται: Φωνή Λογικής με 4,1%, Νίκη με 3,9%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,3 και ΜέΡΑ25 με 2,8%. Η Νέα Αριστερά συγκεντρώνει ποσοστό 1,9%.