Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Alexander Rodnyansky: Ο υποψήφιος για Όσκαρ παραγωγός καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση στη Ρωσία

Alexander Rodnyansky: Ο υποψήφιος για Όσκαρ παραγωγός καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση στη Ρωσία

Ο Ουκρανός παραγωγός ταινιών Alexander Rodnyansky, καταδικάστηκε σε οκτώμισι χρόνια φυλάκισης αφού μίλησε κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε τη Δευτέρα τον υποψήφιο για Όσκαρ κινηματογραφικό παραγωγό Alexander Rodnyansky σε οκτώμισι χρόνια φυλάκιση ερήμην του για τη διάδοση «ψευδών» πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό.

Ο Rodnyansky, 63 ετών, γεννήθηκε στο Κίεβο, αλλά δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στη Ρωσία, παράγοντας εκεί δεκάδες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου για Όσκαρ αστυνομικού δράματος Leviathan.

Έχει υπάρξει επικριτής της επίθεσης του Κρεμλίνου από τότε που έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, καταγγέλλοντας επανειλημμένα την εισβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ρωσία έχει συλλάβει, επιβάλει πρόστιμα και φυλακίσει χιλιάδες ανθρώπους επειδή αντιτίθενται στην επίθεσή της στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022

Έφυγε από τη χώρα λίγο αργότερα, όταν έλαβε μια πληροφορία ότι η κριτική του τον είχε βάλει στο στόχαστρο του Κρεμλίνου. Αργότερα το ίδιο έτος, το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας τον κήρυξε «ξένο πράκτορα» και, το 2023, δικαστήριο της Μόσχας διέταξε τη σύλληψή του ερήμην.

Αντιπολεμικές αναρτήσεις ή διάδοση ψευδών πληροφοριών;

Το δικαστήριο Μπασμάνι της Μόσχας τον έκρινε ένοχο για «διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με την υπηρεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων» τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της δικαστικής υπηρεσίας της Μόσχας.

Ο Rodnyansky δήλωσε ότι η υπόθεση σχετίζεται με τις «αντιπολεμικές αναρτήσεις του στο Instagram» και δήλωσε ότι διαφωνεί έντονα με την ετυμηγορία.

«Κανένα δικαστήριο του Μπασμάνι δεν μπορεί να με σταματήσει από το να μιλάω και να κάνω αυτό που κάνω όλη μου τη ζωή, να γυρίζω ταινίες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram.

Η Ρωσία έχει συλλάβει, επιβάλει πρόστιμα και φυλακίσει χιλιάδες ανθρώπους επειδή αντιτίθενται στην επίθεσή της στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Rodnyansky ξεκίνησε την καριέρα του στην Ουκρανία, όπου ίδρυσε το πρώτο ανεξάρτητο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας το 1995, αλλά είναι περισσότερο γνωστός για το κινηματογραφικό του έργο στη Ρωσία.

Είναι παραγωγός περισσότερων από 30 ταινιών, τέσσερις από τις οποίες έχουν προταθεί για Όσκαρ στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας: Chief in Love, Est-Ouest, Leviathan και Loveless.

*Με πληροφορίες από Guardian

Only in

Τι θα ήταν το ΠΑΣΟΚ χωρίς την Φώφη Γεννηματά;

Ο πρόωρος χαμός της Γεννηματά, από μια ασθένεια που πολεμούν κάθε μέρα όλο και περισσότερες γυναίκες, συγκινεί ακόμα και εκείνους που ποτέ θα άκουσαν όσα έλεγε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024