Άντονι Μπλίνκεν: Έφτασε στο Ισραήλ – Τι θα ζητήσει για την προαναγγελθείσα επίθεση στο Ιράν
Για ενδέκατη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ο Άντονι Μπλίνκεν ταξίδεψε στο Ισραήλ για νέες συζητήσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός, αλλά και τα αντίποινα στο Ιράν
Στο Ισραήλ, για ενδέκατη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Ούτε η νέα περιοδεία Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή αναμένεται να φέρει κάποιο συνταρακτικό αποτέλεσμα για τον τερματισμό των συγκρούσεων
Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Μπλίνκεν ξεκινάει τη νέα περιφερειακή του περιοδεία στη Μέση Ανατολή ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.
Θα συναντηθεί και πάλι με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με Αμερικανούς αξιωματούχους να ελπίζουν ότι θα προχωρήσει η συζήτηση για μια κατάπαυση του πυρός, αλλά γνωρίζοντας ότι δεν είναι πιθανό να υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος σε αυτό το ταξίδι του Άντονι Μπλίνκεν.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναμένεται να πιέσει το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και θα συζητήσει για τους ομήρους, για το πώς θα εξασφαλιστεί η επιστροφή τους.
Ο Μπλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, προειδοποίησαν σε κοινή επιστολή τους την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει συνέπειες – συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής παρεμπόδισης μελλοντικών μεταφορών όπλων – εάν δεν λάβει άμεσα μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας εντός του επόμενου μήνα.
Οι ΗΠΑ, ο ισχυρότερος σύμμαχος και προμηθευτής όπλων του Ισραήλ, έχουν στείλει στο Ισραήλ περισσότερες από 10.000 άκρως καταστροφικές βόμβες των 2.000 λιβρών και χιλιάδες πυραύλους Hellfire από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, ο οποίος έχει σκοτώσει πάνω από 42.000 ανθρώπους.
Για τα αντίποινα στο Ιράν
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι ο Άντονι Μπλίνκεν σχεδιάζει επίσης να μιλήσει στους Ισραηλινούς ηγέτες για το στρατιωτικό χτύπημα στο Ιράν που έχει προαναγγείλει το Τελ Αβίβ και να αποθαρρύνει οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να κλιμακώσει μαζικά την περιφερειακή σύγκρουση.
Η περιοχή βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό καθώς προετοιμάζεται για την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου από το Ιράν.
Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση της Τεχεράνης με βαλλιστικούς πυραύλους.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε το Ισραήλ να μην πλήξει ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις (αφού είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον «συζητά» μια τέτοια ενέργεια).
Μερικοί από τους άλλους στόχους που θα μπορούσε το Ισραήλ να προσπαθήσει να πλήξει είναι βάσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν ή οικονομικές υποδομές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις