Ισραήλ: Τι δείχνουν τα αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν για την επίθεση στο Ιράν – Σκόπιμη ενέργεια;
Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τη σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν από τα αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν
Τα αμερικανικά απόρρητα έγγραφα με πληροφορίες για τις προετοιμασίες της επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν διέρρευσαν σε φιλοιρανικό κανάλι στο Telegram και κατά πάσα πιθανότητα είναι αυθεντικά.
Τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ανησυχεί βαθύτατα» για τη διαρροή, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει τη γνησιότητά τους.
Την ίδια στιγμή δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν πρόκειται για διαρροή ή χάκινγκ, αν και το φιλοιρανικό κανάλι που τα δημοσίευσε ανέφερε ότι τα έλαβε από πηγή των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Οι ΗΠΑ έχουν δώσει το πράσινο φως στο Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν μετά το πυραυλικό χτύπημα της Τεχεράνης την 1η Οκτωβρίου, αλλά έχουν προσπαθήσει να πείσουν το Τελ Αβίβ να μην στοχεύσει τις πυρηνικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις της ισλαμικής δημοκρατίας.
Η αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ έχει καθυστερήσει σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, γεγονός που οδηγεί αρκετούς να εικάζουν ότι έχει παίξει ρόλο η αμερικανική διαρροή ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτή να ήταν σκόπιμη.
Είναι γνήσια τα έγγραφα;
Σε σχέση με τη γνησιότητα των εγγράφων στρατιωτικοί αναλυτές λένε στο BBC ότι η διατύπωση που χρησιμοποιείται στις επικεφαλίδες φαίνεται αξιόπιστη και συνάδει με παρόμοια απόρρητα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν στο παρελθόν.
Από αυτά τα έγγραφα απουσιάζει επιδεικτικά κάθε αναφορά στους στόχους που σκοπεύει να πλήξει το Ισραήλ όπως και στον χρόνο των επιθέσεων
Φέρουν επικεφαλίδα «άκρως απόρρητο» και περιλαμβάνουν το ακρωνύμιο «FGI», που σημαίνει «Foreign Government Intelligence».
Το ακρωνύμιο «TK» στα έγγραφα αναφέρεται στο «Talent Keyhole», μια κωδική λέξη που καλύπτει τις δορυφορικές Υπηρεσίες Πληροφοριών Σήματος (SIGINT) και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών Εικόνας (IMINT).
Τι γνωρίζουμε για την επίθεση του Ισραήλ
Τα έγγραφα αποτελούν μια απόρρητη αξιολόγηση των ΗΠΑ για τις προετοιμασίες του Ισραήλ να πλήξει στόχους στο Ιράν, με βάση πληροφορίες που αναλύθηκαν στις 15-16 Οκτωβρίου από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικής Πληροφοριών της Ουάσιγκτον.
Αυτό που κατέχει εξέχουσα θέση είναι η αναφορά σε δύο συστήματα βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από αέρος (ABLM): Τα Golden Horizon και Rocks.
Το Rocks είναι ένα πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάζεται από την ισραηλινή εταιρεία Rafael και έχει σχεδιαστεί για να πλήττει μια ποικιλία στόχων τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος. Το Golden Horizon πιστεύεται ότι αναφέρεται στο πυραυλικό σύστημα Blue Sparrow με εμβέλεια περίπου 2.000 χιλιομέτρων (1.240 μίλια).
Η σημασία αυτού του γεγονότος είναι ότι υποδηλώνει ότι η ισραηλινή αεροπορία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια παρόμοια αλλά πολύ διευρυμένη εκδοχή της επίθεσης ABLM σε ιρανική τοποθεσία ραντάρ κοντά στο Ισφαχάν τον Απρίλιο, αναφέρει το BBC.
Με την εκτόξευση αυτών των όπλων από μεγάλη απόσταση και μακριά από τα σύνορα του Ιράν θα αποφευχθεί η ανάγκη για τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από ορισμένες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία.
Τι δεν γνωρίζουμε
Τα έγγραφα δεν αναφέρουν επίσης κανένα σημάδι προετοιμασίας του Ισραήλ για την ενεργοποίηση της πυρηνικής αποτροπής του.
Κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αναγνωρίζει ποτέ δημοσίως ότι ο στενός σύμμαχός της διαθέτεi πυρηνικά όπλα.
Από αυτά τα έγγραφα απουσιάζει επιδεικτικά κάθε αναφορά στους στόχους που σκοπεύει να πλήξει το Ισραήλ όπως και στον χρόνο των επιθέσεων.
Μέρος της σημερινής καθυστέρησης στην απάντηση του Ισραήλ πιθανόν να οφείλεται στις ανησυχίες των ΗΠΑ για κλιμάκωση, καθώς απομένει λιγότερο από ένας μήνας πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Σκόπιμη διαρροή;
Πιθανώς η διαρροή ήταν σκόπιμη από κάποιον που ήθελε να εκτροχιάσει τα σχέδια του Ισραήλ.
Το Ιράν διαθέτει μια μεγάλη και εξελιγμένη ικανότητα κυβερνοπολέμου, οπότε διερευνάται επίσης η πιθανότητα ενός εχθρικού hacking.
Τα έγγραφα αυτά, αν είναι γνήσια κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό – δείχνουν ότι παρά τη στενή αμυντική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να κατασκοπεύει τον σύμμαχό της σε περίπτωση που δεν της δίνεται η πλήρης εικόνα.
Δείχνουν ακόμα ότι τα σχέδια της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας για την εκτέλεση κάποιου είδους αντιποίνων μακράς εμβέλειας κατά του Ιράν είναι αρκετά προχωρημένα και ότι γίνεται προσπάθεια να μετριαστεί η αναμενόμενη ιρανική απάντηση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις