Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Οτσαλάν: «Ας διαλύσει το PKK με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή του» – Τι είπε ο Μπαχτσελί

Οτσαλάν: «Ας διαλύσει το PKK με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή του» – Τι είπε ο Μπαχτσελί

Ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν έχει αρχίσει να δείχνει διαφορετική στάση απέναντι στο Κουρδικό ζήτημα - Η «πρόταση» στον Οτσαλάν είναι το αποκορύφωμα της νέας γραμμής;

Ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος της Τουρκίας πρότεινε, μέσω ομιλίας του σε συνεδρίαση του κόμματός του, στον Οτσαλάν να προβεί σε δημόσια αποκήρυξη της δράσης της οργάνωσής του και σε διάλυση του PKK με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή του.

«Εάν αρθεί η απομόνωση του ηγέτη των τρομοκρατών (σσ Οτσαλάν), ας έρθει να μιλήσει στη συνεδρίαση της ομάδας DEM (σσ φιλοκουρδικό κόμμα) στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Ας φωνάξει ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει εντελώς και η οργάνωση έχει διαλυθεί», είπε ο Μπαχτσελί.

«Εάν δείξει αυτή την αποφασιστικότητα, ο δρόμος θα είναι ανοιχτός για να επωφεληθεί από το δικαίωμά του στην ελπίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο δικαστικό δικαίωμα μιας -υπό όρους- αποφυλάκισης.

Ο Οτσαλάν βρίσκεται απομονωμένος στις φυλακές του νησιού Ιμραλί εδώ και 25 χρόνια

Η «πρόταση» Μπατσελί έχει προκαλέσει εντύπωση στη γειτονική χώρα καθώς αυτός και το κόμμα του έχουν κρατήσει αδιάλλακτη στάση απέναντι στους Κούρδους.

Τις προηγούμενες εβδομάδες είχε σχολιαστεί έντονα ότι έκανε χειραψία με Κούρδους βουλευτές στην τουρκική βουλή.

Στην ομιλία του σήμερα ο Μπαχτσελί είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι «Κούρδοι αδερφοί» αλλά η τρομοκρατία, αν και επέμεινε ότι δεν πρέπει να ξεκινήσει κάποια διαδικασία λύσης στη βάση μιας συλλογικής εθνικής ταυτότητας.

Οι δηλώσεις Μπατσελί

«Το χέρι που άπλωσα στο κόμμα DEM έχει συζητηθεί και έχει προκαλέσει προβληματισμό εδώ και μέρες. Οι φήμες σπάνε ρεκόρ. Κάποιοι προσπαθούν να βρουν βελόνα στα άχυρα.

Όπως ίσως γνωρίζετε, φήμες για μια νέα διαδικασία λύσης έχουν έρθει στο προσκήνιο. Η Τουρκία δεν χρειάζεται μια νέα διαδικασία λύσης, χρειάζεται κοινή λογική και να παραμείνει κλειστή στις ξένες επιβολές.

Το πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι οι Κούρδοι, αλλά η αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση (PKK). Είναι επιτακτική ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα των Κούρδων αδελφών μου, αλλά είναι μεγάλος κίνδυνος να αναφερόμαστε σε λύση στη βάση της συλλογικής ταυτότητας και της εθνικότητας.

Το κράτος της Τουρκίας ποτέ δεν έτεινε προς την πολιτική της αφομοίωσης. Το να λέμε ότι υπάρχει κουρδικό πρόβλημα είναι λόγια ψεύτικων προσώπων που βλέπουν τους Κούρδους ως πρόβλημα. Άλλο η τρομοκρατία και άλλο η πολιτική.

Χωρίς την παράδοση των όπλων, οι Τούρκοι πολίτες δεν θα φτάσουν στο επίπεδο ανθρωπισμού που τους αξίζει. Καμία παραχώρηση δεν θα ικανοποιήσει τον τρομοκράτη. Δεν υπάρχει λύση στην τρομοκρατία χωρίς όπλα.

Η μόνη διέξοδος είναι όλοι οι τρομοκράτες να κατέβουν από τα βουνά με τα όπλα τους, να παραδοθούν και να εκτίσουν τις ποινές τους.

Είναι αδύνατο για τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ιράκ, τη Συρία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να είναι ο εκπρόσωπος των Κούρδων αδελφών μας. Είναι δυνατή και υποχρεωτική η αντιμετώπιση κάθε ζητήματος στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και η επίλυσή του με εθνική σοφία. Εάν όλοι συμφωνούν για μια πολιτική χωρίς τρομοκρατία, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε», δήλωσε ο Μπαχτσελί.

Σε συντονισμό με τον Ερντογάν;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σύντομα σε συνταγματική μεταρρύθμιση για την οποία πιθανόν χρειαστεί τις ψήφους των Κούρδων βουλευτών. Δημοσιεύματα επισημαίνουν ότι η κίνηση Μπαχτσελί έρχεται κατόπιν συνεννόησης με τον Ερντογάν.

Όση εντύπωση και να κάνει η πρόταση Μπαχτσελί στη γειτονική χώρα καλείται ουσιαστικά ο Οτσαλάν να αποκηρύξει ως «τρομοκρατία» τη δράση του PKK κάτι που θεωρείται αρκετά αμφίβολο.

Ο ηγέτης του PKK βρίσκεται απομονωμένος στις φυλακές του νησιού Ιμραλί εδώ και 25 χρόνια.

Only in

Τι θα ήταν το ΠΑΣΟΚ χωρίς την Φώφη Γεννηματά;

Ο πρόωρος χαμός της Γεννηματά, από μια ασθένεια που πολεμούν κάθε μέρα όλο και περισσότερες γυναίκες, συγκινεί ακόμα και εκείνους που ποτέ θα άκουσαν όσα έλεγε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024