Ουκρανία: Σκάνδαλο με «μαϊμού» πιστοποιητικά αναπηρίας συνταράσσει τη χώρα
Την ώρα που η Ουκρανία, με τεράστια έλλειψη σε προσωπικό και πυρομαχικά, χάνει εδάφη, συνταράσσεται από σκάνδαλο παράνομου πλουτισμού και διαφθοράς μεγατόνων.
Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Άντριι Κόστιν ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, μετά την έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας που αποκάλυψε ένα σύστημα διαφθοράς μεγάλης κλίμακας στο οποίο δεκάδες αξιωματούχοι φέρεται ότι έκαναν κατάχρηση της θέσης τους για να χαρακτηριστούν ανάπηροι και να αποφύγουν τη στράτευσή τους. «Ανακαλύφθηκαν πολλές επαίσχυντες πράξεις κατάχρησης» στην εισαγγελία στην Ουκρανία, έγραψε ο Άντριι Κόστιν.
«Στην κατάσταση αυτή, θεωρώ ότι είναι σωστό να ανακοινώσω την παραίτησή μου», πρόσθεσε. Αξιωματούχοι «διαφορετικών κρατικών οργάνων» δήλωσαν «πλασματικές αναπηρίες» ώστε να αποφύγουν τη στράτευσή τους, δήλωσε επικαλούμενος τα συμπεράσματα έρευνας των δυνάμεων της τάξης και των υπηρεσιών ασφαλείας (SBU). Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι υπάρχουν «προσωπικές ευθύνες» επικαλούμενος κυρίως τις ευθύνες του γενικού εισαγγελέα, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ.
Οι ανακοινώσεις αυτές εκδίδονται έπειτα από σειρά σκανδάλων στα οποία εμπλέκονταν ιατρικοί αξιωματούχοι που κατηγορούνταν για την έκδοση πλαστών εγγράφων αναπηρίας κυρίως για να επιτρέπουν σε ανυπότακτους να ξεφύγουν από την επιστράτευση.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι ανακάλυψαν «μεγάλης κλίμακας» σύστημα διαφθοράς στη στράτευση. Το 2024, 64 υπεύθυνοι κρίθηκαν ύποπτοι για τις εγκληματικές αυτές πράξεις και άλλοι εννέα παραδέχτηκαν την ενοχή τους, σύμφωνα με τη SBU. Σχεδόν 4.100 πιστοποιητικά αναπηρίας διαγράφηκαν γιατί βασίζονταν σε «πλαστά έγγραφα», εξήγησαν οι υπηρεσίες αυτές.
Πώληση ιατρικών πιστοποιητικών αναπηρίας των ίδιων ή προστατευόμενων μελών
Υπεύθυνοι των ειδικών ιατρικών επιτροπών θεωρούνται ύποπτοι για την πώληση πλαστών ιατρικών πιστοποιητικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Στις αρχές Οκτωβρίου, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέσχεσαν ποσό που ισοδυναμεί με σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά στο σπίτι της επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής της περιφέρειας Χμελνίτσι, στη δυτική Ουκρανία. Παρόμοιες περιπτώσεις ανακαλύφθηκαν και σε άλλες περιφέρειες.
Μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι περισσότεροι από 50 εισαγγελείς της περιφέρειας Χμελνίτσι χαρακτηρίστηκαν ανάπηροι χάρη στις υπηρεσίες αυτής της αξιωματούχου, γεγονός που τους επέτρεψε να πάρουν πολύ υψηλές συντάξεις.
Η Ουκρανία, που μαστίζεται από μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, δεσμεύτηκε να εντείνει την πάταξη των πρακτικών αυτών στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται πως η αναπηρία παιδιού ή σύζυγου, χαρίζει αναβολή επιστράτευσης.
Ωστόσο αρκετές ανάλογες υποθέσεις ξέσπασαν από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, κυρίως στο υπουργείο Άμυνας και στον στρατό, οι οποίες οδήγησαν στην αποπομπή και σε συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
Οργή σε όλη την Ουκρανία για τα πλαστά πιστοποιητικά
Το γραφείο του Κόστιν συγκλονίστηκε πρόσφατα από καταγγελίες ότι δεκάδες τοπικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων εισαγγελέων, φέρεται να έκαναν κατάχρηση της θέσης τους για να αποκτήσουν καθεστώς αναπήρου.
Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα αντιμετώπισε σε μεγάλο βαθμό τη δημόσια οργή για το σκάνδαλο, μετά τη δημοσίευση είδησης από Ουκρανό δημοσιογράφο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία 50 εισαγγελείς στη δυτική περιφέρεια περιφέρειας Χμελνίτσι είχαν καταγραφεί ως ανάπηροι. Στη συνέχεια, ο Κόστιν διέταξε έρευνα, η οποία ανακάλυψε ότι ο αριθμός των εισαγγελέων με αναπηρίες στην περιφέρεια αυτή ανερχόταν σε 61 και ότι 50 από αυτούς είχαν καταγραφεί ως ανάπηροι πριν από τον πόλεμο.
Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την αποφυγή επιστράτευσης, αλλά περιπτώσεις υπαλλήλων των τελωνείων, της φορολογικής υπηρεσίας, του Ταμείου Συντάξεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν αδικαιολόγητα πιστοποιητικά αναπηρίας και πληρώνονται μεγαλύτερους μισθούς.
Τι δήλωσε ο Ζελένσκι για το σκάνδαλο με τα πλαστά πιστοποιητικά
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας αντιμετώπισε πολυάριθμες περιπτώσεις παραβιάσεων και δόλιες αναπηρίες μεταξύ αξιωματούχων. Παρεμπιπτόντως, δεν πρόκειται μόνο για εισαγγελείς. Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις σαφώς αδικαιολόγητων αναπηριών μεταξύ υπαλλήλων στα τελωνεία, την εφορία, το σύστημα συνταξιοδοτικών ταμείων και τις τοπικές διοικήσεις. Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν διεξοδικά και γρήγορα. Το σύστημα MSEC (Επιτροπές Ιατρικών και Κοινωνικών Εμπειρογνωμόνων) πρέπει να καταργηθεί.
Αλλά για πραγματική και ολοκληρωμένη αλλαγή, πρέπει να ψηφιοποιηθούν πλήρως όλα τα στάδια της διαδικασίας αξιολόγησης της αναπηρίας, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι – στο Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, στην ψηφιακή ομάδα του Υπουργείου Άμυνας – έχουν τη δύναμη να διασφαλίσουν τις σχετικές αλλαγές.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι οι υπάλληλοι χρησιμοποιούν τις διασυνδέσεις τους για να αποκτήσουν το καθεστώς αναπηρίας, όπως τονίζει ο Ουκρανός πρόεδρος. Το πρόβλημα είναι επίσης ότι τα άτομα με πραγματική αναπηρία, ιδίως τα άτομα με αναπηρία στη μάχη, συχνά αδυνατούν να αποκτήσουν το κατάλληλο καθεστώς και δίκαιες πληρωμές. Η κυβέρνηση δεν έχει πολύ χρόνο για να το διορθώσει αυτό.
Κλείνοντας ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να υπάρξει προσωπική ευθύνη και αποφάσεις προσωπικού με βάση αυτή την κατάσταση στις κεντρικές αρχές κατά μήκος της κάθετης του ελέγχου του MSEC. Η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας προβλέπει τώρα πλήρη έλεγχο των συντάξεων και άλλων δεδουλευμένων, για όλους τους υπαλλήλους που έχουν «κανονίσει» καθεστώς αναπηρίας για τον εαυτό τους.
- Nara Smith: Τελικά είναι παραδοσιακή σύζυγος ή απλά της αρέσει να μαγειρεύει για την οικογένεια;
- Η Μπαρτσελόνα «έκλεισε» τον Ταχ
- «Στη λίστα του ΠΑΟΚ ο Οσούτζι» (pic)
- Είναι αυτό το αρχαιότερο αλφάβητο του κόσμου;
- ΣτΕ: Σφραγίδα νομιμότητας στην προσωρινή διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου
- Μαρία Ζαχάροβα: Το τηλεφώνημα που δέχθηκε σε ζωντανή σύνδεση – «Μην σχολιάσεις το πλήγμα στην Ουκρανία»