Αναδρομικά: Με τόκο 6% και έως €4.000 για 370.000 συνταξιούχους
Αφορά την έντοκη επιστροφή των περικοπών του 11μήνου Μαΐου 2015 - Ιουνίου 2016 για όσους συνταξιούχους είχαν προσφύγει μέχρι 31/7/2020 - Προσαύξηση έως 7,2% σε άλλους 45.000 - 50.000 με διπλή ασφάλιση
Το επόμενο δίμηνο – και πάντως πριν από την εκπνοή του έτους – κρίνονται τα δύο νέα πακέτα αναδρομικών για περίπου 410.000 συνταξιούχους.
Ειδικότερα, θέμα ημερών ή εβδομάδων είναι η ανακοίνωση της απόφασης του ΑΕΔ (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) για τις διεκδικήσεις περίπου 370.000 παλιών συνταξιούχων, αναφορικά με τις περικοπές σε δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων του 11μήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016).
Τα αναδρομικά έως 4.000 ευρώ θα αφορούν όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη έως 31/7/2020 και θα είναι έντοκα με τόκο έως 6% τον μήνα. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η διάσκεψη του ΑΕΔ και αναμένεται να δημοσιευτεί το επόμενο διάστημα η απόφαση. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαχειριστεί τη σχετική απόφαση και τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών, με πιθανότερη την καταβολή σε δόσεις (750 εκατ. ευρώ).
Παράλληλα, αναμένονται και τα αναδρομικά για τους 45.000 διπλοσυνταξιούχους (π.χ. σύνταξη γήρατος και σύνταξη θανάτου), οι οποίοι είχαν παράλληλη ασφάλιση κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Αυτή η κατηγορία των συνταξιούχων είναι «θύμα» της δυσλειτουργίας του ΕΦΚΑ και γι’ αυτό δεν υπάρχει ακριβής ενημέρωση από πλευράς διοίκησης για το πότε ακριβώς θα γίνει η καταβολή των χρημάτων.
Οι κατηγορίες
Πιο συγκεκριμένα, οι δύο κατηγορίες συνταξιούχων που αναμένουν αναδρομικά είναι οι εξής:
Ενα βήμα πριν από το ταμείο, για να λάβουν έντοκα (έως 6% μηνιαίως) αναδρομικά έως 4.000 ευρώ, βρίσκονται οι 370.000 συνταξιούχοι που έχουν καταθέσει προσφυγές στη Δικαιοσύνη, καθώς αναμένεται η θετική απόφαση του ΑΕΔ. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016. Το συνολικό κόστος ανέρχεται περίπου στα 750 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι η απόφαση θα αφορά μόνο όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη έως τις 31 Ιουλίου 2020. Οι υπόλοιποι, που είτε δεν προσέφυγαν, είτε προσέφυγαν καθυστερημένα, δεν δικαιούνται αναδρομικά, καθώς οι αξιώσεις τους έχουν παραγραφεί διά νόμου. Η απόφαση της Δικαιοσύνης, κατά τους νομικούς, είναι οιονεί νόμος και η κυβέρνηση οφείλει να την εφαρμόσει άμεσα και μάλιστα έντοκα.
Εντός του έτους, σχεδιάζεται από τον ΕΦΚΑ να πιστωθούν τα αναδρομικά ποσά σε περίπου 45.000 – 50.000 συνταξιούχους με διπλή ασφάλιση, όπως ΙΚΑ-ΟΑΕΕ, ΟΓΑ-ΙΚΑ, Δημόσιο-ΙΚΑ, Δημόσιο-ΟΑΕΕ κ.λπ. Για τους συγκεκριμένους συνταξιούχους που έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, έγινε ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους τον Οκτώβριο του 2023, ώστε να λάβουν αυξημένες συντάξεις βάσει των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης που προβλέπει ο ν. 4670/2020 (νόμος Βρούτση). Εκκρεμούν ωστόσο τα αναδρομικά, τα οποία θα καταβληθούν. Ο επανυπολογισμός του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης έγινε με βάση την αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Συγκεκριμένα, για όσους είχαν 31 έτη ασφάλισης, η προσαύξηση ξεκινά από 1,08% επί της ανταποδοτικής σύνταξης, ενώ για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 40 έτη ασφάλισης, η προσαύξηση φτάνει το 7,2%. Οσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με ενδιάμεσους χρόνους θα λάβουν αντίστοιχα ποσοστά προσαύξησης.
- Meteo: 294 νεκροί από ακραία καιρικά φαινόμενα σε 25 χρόνια – 633 επεισόδια με κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις
- Τραμπ: «Φίλε δεν καταλαβαίνω τι κάνεις με τη Γροιλανδία» – Ο αμερικανός φέρνει στο φως προσωπικά μηνύματα του Μακρόν
- Σάντος: «Σκληρή ομάδα ο Ολυμπιακός»
- Χανιά: Υπάλληλος σούπερ μάρκετ «ξάφριζε» το ταμείο
- Σάμος: Εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε στον 47χρονο εκπαιδευτικό για διακεκριμένη προσβολή ανηλίκων
- Μαρούσι: Τηλεφώνημα για βόμβα σε δημοσιογραφικό όμιλο
- Αμαρτωλός πρόεδρος ο Τραμπ – Δεν εγκρίνουν την βίαιη εξωτερική πολιτική του οι… καθολικοί ιερείς
- Πότε θα παίξει η Σάκκαρη κόντρα στην Αντρέεβα για τον δεύτερο γύρο του Australian Open
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)




















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442