Airbnb: Η Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς για τα Χριστούγεννα [γραφήματα]
Υψηλή ζήτηση για καταλύματα τύπου Airbnb στην Αθήνα τα Χριστούγεννα – Τι δείχνουν τα στοιχεία της AirDNA
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Στην 6η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων που καταγράφουν την υψηλότερη ζήτηση για τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς βρίσκεται η Αθήνα σύμφωνα με μετρήσεις της AirDNA για τις τάσεις στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου AirBnB.
Ειδικότερα η ελληνική πρωτεύουσα καταγράφει διψήφιο ποσοστό αύξησης της ζήτησης στο 31% σε μία λίστα που στην κορυφή βρίσκεται το Ροβανιέμι στη Φινλανδία (90%) και ακολουθούν οι Βασιλεία στην Ελβετία με 53%, Κρακοβία με 50%, Βουδαπέστη στην Ουγγαρία (45%) και στην πέμπτη η Πράγα στην Τσεχία (33%).
Αυξημένη κίνηση για Airbnb τα Χριστούγεννα
Φέτος, παρά το γεγονός ότι τα Χριστούγεννα πέφτουν Τετάρτη αντί για Δευτέρα, η τρέχουσα ζήτηση αυξάνεται το Σαββατοκύριακο πριν από τα Χριστούγεννα. Παρόμοια με πέρυσι, η ζήτηση κλιμακώνεται μεταξύ του Σαββατοκύριακου πριν από τα Χριστούγεννα και της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.
Παραμένει αυξημένη μέχρι λίγες ημέρες μετά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο τρέχων ρυθμός ζήτησης για τις 2 εβδομάδες γύρω από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου, είναι αυξημένος κατά 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αναφέρει η AirDNA.
Η ζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο
Η ζήτηση πανευρωπαϊκά, παραμένει αυξημένη αν και σε χαμηλότερα ποσοστιαία επίπεδα μέχρι και τον Απρίλιο. Ειδικότερα το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου εμφανίζεται αυξημένη κατά 20%, ενώ το πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης αποκλιμακώνεται και διαμορφώνεται στο 9% για να διατηρηθεί στο 6% τον Μάρτιο και να ενισχυθεί εκ νέου τον Απρίλιο, όταν και θα εορταστεί το Πάσχα, με το σχετικό ποσοστό να φτάνει το 26% σε ετήσια βάση.
Στο μεταξύ παρά την πτώση της ζήτησης κατά 30% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το Αύγουστο, οι συνολικές διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 17,3% σε ετήσια βάση.
Υποχωρεί η μέση τιμή ανά δωμάτιο
Η αύξηση της μέσης τιμής (ADR) έχει επιβραδυνθεί από την κορύφωσή της τον Ιούλιο του 2023, εναρμονιζόμενη με την γενικότερη πτώση του πληθωρισμού, ενώ η σχετικά ισχυρή ζήτηση τον Σεπτέμβριο βοήθησε να διατηρηθεί θετική η αύξηση της πληρότητας. Η μέση πληρότητα έφτασε το 55%, αυξημένη κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Η μέση τιμή δωματίου (ADR) έδειξε επίσης μια δυναμική σημειώνοντας αύξηση 9% σε ετήσια βάση σε μέσο όρο στα 164 ευρώ. Ως αποτέλεσμα, οι Ευρωπαίοι οικοδεσπότες κέρδισαν κατά μέσο όρο 90 ευρώ ανά διαθέσιμη ενοικιαζόμενη νύχτα τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας αξιοσημείωτη αύξηση 10,7% σε ετήσια βάση.
Σε σύγκριση με το 2023, οι περισσότερες από τις 20 κορυφαίες χώρες με βραχυχρόνια καταλύματα παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης φέτος. Ωστόσο, η ισχυρή ζήτηση του Σεπτεμβρίου σήμαινε ότι πέντε χώρες -η Κροατία, η Ουγγαρία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία- είδαν μικρότερη πτώση της ζήτησης φέτος από ό,τι πέρυσι.
Πέταξε ψηλα ο Σεπτέμβριος
Στην Ελλάδα, μάλιστα πληρότητα των καταλυμάτων τύπου Airbnb σημείωσε άνοδο 6,6% σε ετήσια βάση χάρη στις υψηλές επιδόσεις του Σεπτεμβρίου και τη μικρή απόκλιση που παρουσιάζει η ζήτηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Αύγουστο.
Η Κροατία με αύξηση της πληρότητας σε ποσοστό 8,8%, η Ουγγαρία στο συν 7,9% και η Ισπανία με άνοδο 6,9% είναι οι τρεις χώρες οι οποίες κατέγραψαν υψηλότερη πληρότητα από την Ελλάδα, παρουσιάζοντας μικρότερη πτώση της ζήτησης από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με πέρυσι. Την πέμπτη θέση στη σχετική λίστα των 20 υπό εξέταση ευρωπαϊκών χωρών κατέλαβε η Πορτογαλία (+4,3%).
Airbnb και πληρότητα
Στον αντίποδα, οι χώρες που σημείωσαν σημαντική πτώση στη ζήτηση από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, τη στιγμή που η αύξηση της προσφοράς παρέμεινε ισχυρή, παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο μείωση πληρότητας σε ετήσια βάση. Ως εκ τούτου, τη μεγαλύτερη υστέρηση σημείωσε η Τσεχία (-9%) και ακολούθησαν Αυστρία (-4%), Σουηδία (-2,2%), Πολωνία (-1,7%) και Νορβηγία (-0,5%).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις