Φτώχεια: Εκτεθειμένος σε κίνδυνο 1 στους 4 που στην παιδική του ηλικία ζούσε σε φτωχά νοικοκυριά
Η κοινωνική και οικονομική κατάσταση κατά την εφηβεία μπορεί να επηρεάσει την πιθανότηα έκθεσης στη φτώχεια στην ενήλικη ζωή
Το 26,1% των Ελλήνων πολιτών ηλικίας 25 έως 59 ετών, που ανέφεραν ότι είχαν κακή οικονομική κατάσταση στο νοικοκυριό τους όταν βρισκόταν περίπου στην ηλικία των 14 ετών, διέτρεχαν κίνδυνο να βιώσουν φτώχεια, το έτος 2023, σε σύγκριση με το 14,9% όσων περιέγραψαν την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους σε αυτή η ηλικία ως καλή.
Δηλαδή εκτεθειμένος σε κίνδυνο φτώχειας ήταν 1 στους 4 πολίτες που στην παιδική τους ηλικία ήταν σε φτωχά νοικοκυριά, ενώ αντίθετα μόλις 1 στους 7 πολίτες που είχαν μεγαλώσει σε νοικοκυριό με καλή οικονομική κατάσταση, διέτρεχαν ανάλογο κίνδυνο, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat.
Η κοινωνική και οικονομική κατάσταση κατά την εφηβεία μπορεί να επηρεάσει το βιοτικό επίπεδο στην ενήλικη ζωή
Σε επίπεδο ΕΕ, για το 2023, κίνδυνο φτώχειας διέτρεχε το 20,0% των ενηλίκων ηλικίας 25 έως 59 ετών που ανέφεραν ότι μεγάλωσε σε νοικοκυριό με κακή οικονομική κατάσταση (σε ηλικία 14 ετών), σε σύγκριση με το 12,4% όσων περιέγραψαν την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους σε αυτή η ηλικία ως καλή.
Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση κατά την εφηβεία
Το συμπέρασμα που επισημαίνει η Eurostat είναι πως τα πιο πάνω δεδομένα δείχνουν ότι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση κατά την εφηβεία μπορεί να επηρεάσει το βιοτικό επίπεδο στην ενήλικη ζωή.
Φτώχεια: «Μαύρη» πρωτιά για τη Βουλγαρία
Σε εθνικό επίπεδο, η Βουλγαρία ανέφερε τις μεγαλύτερες ανισότητες στον κίνδυνο έκθεσης στη φτώχεια λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού κατά την εφηβεία του ερωτώμενου: το 48,1% όσων ανέφεραν κακή οικονομική κατάσταση στο νοικοκυριό τους γύρω στην ηλικία των 14 ετών διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας, σε σύγκριση με μόλις 14,4% από αυτούς που ανέφεραν καλή οικονομική κατάσταση. Η Ρουμανία παρουσίασε παρόμοια μεγέθη, με 42,1% και 14,6%, αντίστοιχα. Ακολούθησε η Ιταλία με 34,0% έναντι 14,4%.
Αντίθετα, η Δανία ήταν η μόνη χώρα όπου οι ενήλικες που ζούσαν σε οικονομικά μειονεκτούντα νοικοκυριά δεν αντιμετώπισαν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας αργότερα της ζωής τους ως ενήλικα άτομα: 8,5% ήταν εκτεθεμένοι σε κίνδυνο φτώχειας και προέρχονταν από νοικοκυριά με κακή οικονομική κατάσταση έναντι 8,9% για εκείνους που προέρχονται από νοικοκυριό με καλή οικονομική κατάσταση. Οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων ενηλίκων ήταν επίσης μικρές στη Σλοβενία (10,9% και 10,4%) και στη Φινλανδία (10,1% και 9,2%).
Πηγή: OT.gr
- Βηθλεέμ χωρίς Χριστούγεννα και χωρίς τουρισμό
- Ο Ραφίνια επέστρεψε στην Κοριτίμπα μετά από 19 χρόνια (pic)
- Τριχόπτωση παντού – Στα τάρταρα η ψυχολογία
- Αλέξης Τσίπρας: Να διαμορφώσουμε μαζί ένα κοινό μέλλον με ελπίδα
- IMDB: Οι (άλλες) καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες που έγιναν ποτέ
- Καρατομήθηκε ο Μουτίνιο από την Athens Kallithea μετά την κόκκινη με τον Παναθηναϊκό! Το σκάνδαλο με τον πρώην παίκτη του Κομπότη (vid)