Υπερτουρισμός: Ο ευρωπαϊκός θυμός έφτασε και στην Ελλάδα – Στον δρόμο οι εργαζόμενοι, διεκδικούν αυξήσεις
Ο ευρωπαϊκός θυμός για τον υπερτουρισμό έφτασε και στην Ελλάδα - Στον δρόμο οι εργαζόμενοι, διεκδικούν αυξήσεις
Ο υπερτουρισμός και η οργή των εργαζομένων τους ώθησαν στους δρόμους να διαμαρτύρονται για καλύτερους μισθούς, όπως αναφέρει σε άρθρο του το Fortune.
«Οι εργαζόμενοι στον ελληνικό τουριστικό τομέα διαμαρτύρονται, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και μικρότερες εβδομάδες εργασίας» αναφέρει το άρθρο.
«Ζητάμε αύξηση 12% για τα επόμενα δύο χρόνια, δηλαδή 6% για κάθε έτος. Ζητάμε επίσης -το 2024- να εφαρμοστεί και σε εμάς η εβδομάδα εργασίας των πέντε ημερών και των 40 ωρών», δήλωσε ο Γιώργος Χοτζόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό Ελλάδος, στο Euronews σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.
Η απεργία είναι η πρώτη την Ελλάδα μετά από ένα καλοκαίρι αντιτουριστικών αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη.
Η απεργία των εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό είναι η πρώτη την Ελλάδα μετά από ένα καλοκαίρι αντιτουριστικών αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη. Αυτό το καλοκαίρι, η Βαρκελώνη και η Τενερίφη είδαν ένα κύμα οργής να ξεσπά στους δρόμους των πόλεων, αφού η εισροή τουριστών ώθησε τον αριθμό των επισκεπτών σε επίπεδα ρεκόρ.
Η Ελλάδα έχει ίσως γίνει μάρτυρας της χειρότερης πλευράς του τουρισμού, μιας βιομηχανίας στην οποία η οικονομία της στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό. Μεταξύ 25% και 30% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται πλέον από δραστηριότητες που συνδέονται με τον τουρισμό- σε ορισμένα νησιά, το ποσοστό αυτό φτάνει το 90%.
Υπερτουρισμός: Ο αντίκτυπος στην Ελλάδα
Παρόλα αυτά, είναι δύσκολο να παραβλέψουμε τον αντίκτυπο του μαζικού τουρισμού στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Έχει κατηγορηθεί για την επιδείνωση της έλλειψης στέγασης και πόρων.
Πέρυσι, η χώρα υποδέχθηκε σχεδόν 33 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες – πάνω από τρεις φορές το μέγεθος του πληθυσμού της Ελλάδας.
Παρά τον εντυπωσιακό αυτό αριθμό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει υπερτουρισμό. Αντίθετα, πρέπει να βελτιώσει τη διαχείριση των περιοχών που έχουν μετατραπεί σε τουριστικά κέντρα.
«Είναι πολύ επικίνδυνο να παρουσιάζουμε την Ελλάδα ως ένα μέρος που δεν είναι φιλόξενο για τους τουρίστες», δήλωσε ο Μητσοτάκης στους Financial Times τον περασμένο μήνα.
Ο τουρισμός σαφώς δεν έχει δείξει σημάδια ύφεσης. Πρόσφατα κυβερνητικά στοιχεία στην Ελλάδα δείχνουν ότι τα έσοδα από τον κλάδο έχουν μειωθεί φέτος παρά την αύξηση των αφίξεων.
Υπερτουρισμός: Η μάχη της Ευρώπης
Οι κάτοικοι των πόλεων βιώνουν τον υπερτουρισμό έχουν υποστηρίξει ότι η κάποτε θετική δύναμη πλήττει πλέον την ποιότητα ζωής των πολιτών, καθώς ανεβάζει το κόστος στέγασης και μετατρέπει τις τοπικές γειτονιές σε τουριστικά αξιοθέατα.
Η Ελλάδα δεν είναι καθόλου μόνη της στην κρίση που αντιμετωπίζει και πολλές χώρες έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους.
Η Ουγγαρία εξετάζει μέτρα για την παύση της έκδοσης βραχυπρόθεσμων αδειών Airbnb στην πρωτεύουσά της, τη Βουδαπέστη.
Εν τω μεταξύ, η Βενετία εισήγαγε τον λεγόμενο τουριστικό φόρο, απαγόρευσε τα μεγάφωνα και όρισε ανώτατο όριο στις ομάδες επισκεπτών στα 25 άτομα φέτος, με την ελπίδα να διατηρήσει υπό έλεγχο τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού.
Όχι πολύ μακριά, το Άμστερνταμ σχεδιάζει να μειώσει στο μισό τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που ελλιμενίζονται στην πόλη για να περιορίσει την τουριστική όχληση.
- Καιρός: «Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει 48ωρη βαρυχειμωνιά και στον ευρωπαϊκό νότο» λέει ο Τσατραφύλλιας
- Μαζεύουν το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης – Τα νέα δεδομένα και τα προνόμια του ΠΑΣΟΚ
- ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται με αλήθειες για τους λίγους και με ψέματα για τους πολλούς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις