Κι όμως, η Ελλάδα έχει πρόγραμμα πυρηνικής σύντηξης – Οι λεπτομέρειες σε ημερίδα
Ελληνικά πανεπιστήμια και ινστιτούτα συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUROFusion για την αξιοποίηση μιας ανεξάντλητης πηγής ενέργειας.
- Αυτά είναι τα όπλα και τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στη γιάφκα στο Παγκράτι - Πολυβόλα, σφαίρες και χειροβομβίδες
- Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το 2024
- Εκπαιδευτικός έκανε 20 φορές σεξ με 14χρονο μαθητή της - Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
Ο ευρωπαϊκός οδικός χάρτης για μια ανεξάντλητη, καθαρή πηγή ενέργειας θα βρεθεί επί τάπητος στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου για τα 25 χρόνια του ελληνικού προγράμματος πυρηνικής σύντηξης.
Αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας EUROFusion θα αναλύσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αξιοποίηση της σύντηξης, ενώ ερευνητές των ελληνικών πανεπιστημίων και ινστιτούτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα παρουσιάσουν τις εξελίξεις σε επιμέρους τεχνικούς τομείς.
Η πυρηνική σύντηξη είναι το αντίθετο της σχάσης: κάτω από συνθήκες ακραίας πίεσης και θερμοκρασίας, ελαφρά άτομα όπως το υδρογόνο ενώνονται και σχηματίζουν βαρύτερα στοιχεία όπως το ήλιο, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες ενέργειας.
Παρά τις προσπάθειες δεκαετιών, κανείς δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει τις αντιδράσεις σύντηξης έτσι ώστε το σύστημα να παράγει περισσότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώνει.
Σήμερα, το μεγαλύτερο σχεδιαζόμενο πείραμα σύντηξης είναι ο Διεθνής Πειραματικός Θερμοπυρηνικός Αντιδραστήρας, ITER, ο οποίος κατασκευάζεται στο Κανταράς της Γαλλίας και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την επόμενη δεκαετία.
Στην ημερίδα θα αναδειχθούν επίσης οι ευκαιρίες για τους ιδιωτικούς φορείς και την ελληνική βιομηχανία στην προσπάθεια παραγωγής ενέργειας μέσω σύντηξης.
Στο πρόγραμμα EUROFusion συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς ο Δημόκριτος, το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το ΕΜΠ, τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Πατρών, Θεσσαλίας, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το ΙΤΕ.
H ημερίδα θα πραγματοποποιηθεί στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αμφιθέατρο Ι. Δρακόπουλος), Πανεπιστημίου 30, από τις 09.30 έως τις 17.00.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις