Σε μια κλειστή, ελεγχόμενη εγκατάσταση στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, πολύχρωμες πεταλούδες ρουφούν χυμό από φέτες πορτοκαλιού, προστατευμένες από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής που απειλούν τα έντομα στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Η άνοδος της θερμοκρασίας κάνει δύσκολη τη ζωή για τα 237 είδη πεταλούδων που έχουν καταγραφεί στη χώρα. Καθώς τα λουλούδια λιγοστεύουν και η περίοδος ανθοφορίας συντομεύει, οι εντομολόγοι υποψιάζονται ότι οι πεταλούδες γίνονται όλο και μικρότερες.

«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις πεταλούδες… που εξαρτώνται από τη θερμοκρασία για αναγκαίες δραστηριότητες όπως το ζευγάρωμα, η αναπαραγωγή, η ανάπτυξη και η πρόσληψη τροφής» λέει στο Reuters ο αγρονόμος Κωνσταντίνος Αναγνωστέλης.

Χρυσαλίδες, πεταλούδες που μεταμορφώνονται στο κουκούλι τους, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (REUTERS/Stelios Misinas/)

Ο Αναγνωστέλης είναι μέλος του προγράμματος MEIOSIS του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο προβλέπει τη μέτρηση του βάρους περισσότερων από 50.000 πεταλούδων σε διάστημα ενός αιώνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν μεταβολές λόγω των εξελικτικών πιέσεων.

Η ζέστη αναγκάζει τις πεταλούδες να καταφεύγουν σε πιο δροσερά μέρη, όπου η τροφή είναι πιο περιορισμένη. Οι πυρκαγιές επιδεινώνουν την κατάσταση καταστρέφοντας τις χορτολιβαδικές εκτάσεις με αγριολούλουδα.

Τα μορφομετρικά χαρακτηριστικά κάθε πεταλούδας μετρώνται σε ψηφιακές φωτογραφίες (MEIOSIS)

Όπως είπε ο Αναγνωστέλης, «αν τα φυτά καούν υπάρχει κίνδυνος άμεσης θνησιμότητας για τις προνύμφες και μπορεί να μην υπάρχουν ενήλικες πεταλούδες για να αναπαραχθούν».

Σύμφωνα με μελέτη του 2019 στην επιθεώρηση Biological Conservation, το 40% των εντόμων σε όλο τον κόσμο απειλείται σήμερα με εξαφάνιση.

Η καταστροφή ενδιαιτημάτων, η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και τα γεωργικά εντομοκτόνα θεωρούνται κύριες αιτίες της παρακμής.