World Pasta Day: Γιορτάζουμε κάνοντας «pin eat» με όσους αγαπάμε

Bonus: Ο μεγάλος διαγωνισμός της Barilla με δώρο ένα ταξίδι αξίας 1.000 ευρώ για να έρθουμε πιο κοντά και άλλα πλούσια δώρα!

Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που μοιράστηκες ένα γεύμα; Πότε βρέθηκες σε ένα τραπέζι με δικούς σου ανθρώπους, απολαμβάνοντας το φαγητό και την παρέα τους; Καλώς ή κακώς, οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, μερικές φορές και η ίδια η ζωή, μας απομακρύνουν άθελά μας από εκείνους που είναι πραγματικά σημαντικοί για εμάς. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος να χαρούμε τη συντροφιά τους, την απόλαυση του να μοιραζόμαστε μαζί τους στιγμές που έχουν τη γεύση και το άρωμα του αγαπημένου μας πιάτου.

Οι καθημερινές και διαχρονικές στιγμές που καταφέρνουμε να βρισκόμαστε όλοι μαζί, πλάι πλάι γύρω από ένα τραπέζι, να γευόμαστε την ίδια νοστιμιά και την ίδια χαρά, είναι στιγμές πολύτιμες και αναγκαίες για να είμαστε και να νιώθουμε κοντά. Βλέπεις, από καταβολής κόσμου το φαγητό λειτουργεί ως μία γέφυρα που μας ενώνει.

Στις πρώτες κοινωνίες, η εύρεση και η συλλογική προετοιμασία του φαγητού ήταν βασικά μέσα για να χτίσουν οι ομάδες ισχυρούς δεσμούς. Κατά κάποιον τρόπο, το τραπέζι για τους ανθρώπους ήταν το κέντρο του κόσμου τους.

Επιστρέφοντας στο σήμερα και σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Barilla τον Αύγουστο του 2023, το 63% των ανθρώπων δηλώνουν πως συνήθως γευματίζουν μόνοι, ενώ το 60% παρατηρεί μία αύξηση αυτής της τάσης. Άρα, η ανάγκη για ουσιαστική σύνδεση με αφορμή το φαγητό, μοιάζει πιο επιτακτική από ποτέ. Η έρευνα και η μελέτη που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα απέδειξαν πως τα κοινά γεύματα δεν είναι απλώς για να μοιραζόμαστε τροφή, αλλά συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας.

Ναι, οι άνθρωποι που μοιράζονται κοινά γεύματα βιώνουν μεγαλύτερη ευημερία και πιο ουσιαστική σύνδεση με τους γύρω τους. Και τελικά, ίσως το μόνο που χρειαζόμαστε για να επανασυνδεθούμε, είναι μία λαχταριστή αφορμή, ένα μπολ mac ‘n’ cheese για παράδειγμα, ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά, ένα κομμάτι από το μαμαδίστικο παστίτσιο που μόλις βγήκε από τον φούρνο.

Και επειδή ένα ή καλύτερα, δύο κουτιά ζυμαρικών Barilla, μπορούν όντως να μας φέρουν πιο κοντά, όπως και ο μεγάλος διαγωνισμός της Barilla, «Αγόρασε 2, διεκδίκησε ταξίδι για 2», συνέχισε να διαβάζεις το κείμενο που ακολουθεί. Όχι μόνο επειδή θα σου αποκαλύψουμε πώς θα διεκδικήσεις ένα ταξιδιωτικό set και ένα ταξίδι αξίας 1.000 ευρώ, αλλά επειδή στρώνουμε τραπέζι, μοιράζουμε την απόσταση και βρισκόμαστε κάπου στη μέση με όσους αγαπάμε. Ναι, φέτος στην Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, στις 25 Οκτωβρίου, γιορτάζουμε το comfort food που μας ενώνει, κάνουμε… pin eat και συμμετέχουμε σε μία γιορτή της ανθρώπινης επαφής, σύνδεσης και κοινής απόλαυσης.

 

Let’s Pin Eat…

Αφού συνεχίζεις να διαβάζεις, σημαίνει πως μάλλον σου έχει ανοίξει και εσένα η όρεξη να μοιραστείς αυτή την ημέρα (εντάξει ίσως και κάποια άλλη, κοντινή ημέρα), απολαμβάνοντας τα αγαπημένα σου ζυμαρικά, με αυτούς που αγαπάς, όσο κοντά ή όσο μακριά και αν είναι.

Μάλιστα, το ίδιο πάθαμε και εμείς, για αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε ένα «ταξίδι» μέσα από τη γεύση. Να πάμε από το Παγκράτι στην Νέα Υόρκη, από τη Νέα Σμύρνη στην Αλεξανδρούπολη και από το Χαλάνδρι στην Κρήτη. Έτσι, θα γιορτάσουμε μαζί, παρέα, το πιο δημοφιλές και διαχρονικό comfort food, δηλαδή το φαγητό που μας ενώνει.

Τι κάνουμε λοιπόν; Pin eat! Ανοίγουμε τον χάρτη και αναζητάμε όσους μας έχουν λείψει. Τους στέλνουμε την πιο απολαύστικη πρόσκληση για ένα γεύμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών και δεν ξεχνάμε πως υπάρχει πάντα η πιθανότητα να κερδίσουμε τον διαγωνισμό της Barilla.

Μαρία φέρε το κρασί και εγώ βάζω τα Barilla να βράζουν

Από: Έλενα Τ., Αθήνα
Προς: Μαρία Κ., Αλεξανδρούπολη

Λοιπόν, δεν ξέρω αν το έχεις συνειδητοποιήσει, αλλά σύντομα κλείνουμε 15 χρόνια γνωριμίας, 15 χρόνια από όταν ήμασταν φοιτήτριες. Τι κι αν ζούμε χιλιόμετρα μακριά; Οφείλουμε να το γιορτάσουμε φίλη μου, για αυτό σε περιμένω σπίτι μου στις 25 Οκτωβρίου που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών.

Μην ξεχάσεις να φέρεις το κρασί και την καλύτερή σου διάθεση, ενώ εγώ θα βάλω τα Barilla στην κατσαρόλα και θα πατήσω «play» στην αγαπημένη μας 90’s playlist, όπως παλιά. Μέχρι να προσγειωθείς με το αεροπλάνο, η πιο αυθεντική, creamy Ιταλική καρμπονάρα που έχεις φάει ποτέ, θα σε περιμένει στο τραπέζι!

Σε περιμένω και ανυπομονώ!

ΥΓ1. Εννοείται πως για όσο αποφασίσεις να μείνεις Αθήνα, μπορείς όπως πάντα να κάνεις… κατάληψη στο σαλόνι μου.

ΥΓ2. Μπορούμε να λάβουμε μέρος και στον διαγωνισμό της Barilla! Ποιος ξέρει; Μπορεί να είμαστε μέσα στους 100 τυχερούς που θα κερδίσουν branded ταξιδιωτικά set από την Barilla σε συνεργασία με την Tucano ή μέσα στους 10 τυχερούς που θα κερδίσουν ένα ταξίδι αξίας 1.000 ευρώ σε έναν προορισμό της επιλογής τους. Έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε περισσότερο χρόνο μαζί! Πώς θα λάβούμε μέρος; Είναι πολύ απλό, αγοράζοντας δύο κουτιά ζυμαρικών Barilla και έπειτα, ανεβάζοντας την απόδειξη στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα του διαγωνισμού.

 

«τα κοινά γεύματα δεν ενισχύουν μόνο τις ανθρώπινες σχέσεις,
αλλά έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στην ψυχική ευημερία»

Γιώργο μην αργείς και σε περιμένει το πιο λαχταριστό, μαμαδίστικο παστίτσιο

Από: Αντιγόνη Π., Αθήνα
Προς: Γιώργο Π., Κρήτη

Αγάπη μου γλυκιά, περιμένουμε πώς και πώς την 28η Οκτωβρίου με τον πατέρα σου για να έρθεις στο σπίτι! Σου κλείσαμε αεροπορικό εισιτήριο για την Παρασκευή στις 25 Οκτωβρίου και εφόσον θα είσαι εδώ στην Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, αποφασίσαμε να το γιορτάσουμε με το αγαπημένο σου φαγητό.

Παστίτσιο, δηλαδή το φαγητό που σου έφτιαχνα τις Κυριακές όταν έμενες μαζί μας και δεν έλειπε ποτέ από τα οικογενειακά τραπέζια που σκαρώναμε στο σπίτι της γιαγιάς, παρέα με τους θείους και τα ξαδέρφια σου. Έτσι και αλλιώς, ξέρεις καλά πως home is… όπου έχει άρωμα μαμαδίστικο παστίτσιο.

Αυτό το λαχταριστό, βουτυρένιο άρωμα από μπεσαμέλ με κιμά, νότες κανέλας, μοσχοκάρυδο και σέλερι, το άρωμα που θα γίνει η πιο νόστιμη αφορμή για να βρεθούμε ξανά μαζί απαρτία γύρω από το τραπέζι!

YΓ. Μην ξεχάσεις να φέρεις τα άπλυτά σου, αλλά και τα τάπερ για να πάρεις μαζί σου παστίτσιο φεύγοντας.

 

«το φαγητό γίνεται το μέσο για να επανασυνδεθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα,
ακόμη και σε μια εποχή που οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας μας απομακρύνουν»

Αλίκη σήμερα θέλω την παρέα σου και ένα ταψί σουφλέ ζυμαρικών

Από: Νίκος Γ., Αθήνα
Προς: Αλίκη Γ., Νέα Υόρκη

Λογικά τώρα που σου γράφω, εσύ θα μπαινοβγαίνεις σε meetings. Εγώ μόλις μπήκα σπίτι από γραφείο και gym, και ειλικρινά, το μόνο που θα ήθελα αυτή τη στιγμή είναι ένα δείπνο μαζί σου στο Queens, όπως τα βράδια που αράζαμε στο σπίτι σου.

Μερικές φορές μου λείπουν οι ατελείωτες ώρες που καθόμασταν στο τραπέζι της κουζίνας, χαζεύοντας τους φωτισμένους ουρανοξύστες της περιοχής, πίνοντας κρασί, τσιμπολογώντας και συζητώντας ατελείωτες ώρες για τα πάντα, τη δουλειά, τις σχέσεις, τη ζωή, τα μικρά και μεγάλα όνειρά μας. Σήμερα, χρειάζομαι ακριβώς αυτό, ένα ταψί σουφλέ ζυμαρικών και την παρέα της αδερφούλας μου.

Και επειδή, πραγματικά, ανυπομονώ όσο τίποτα για να μοιραστώ ξανά μαζί σου ένα γεύμα, αποφάσισα να αναλάβω δράση και να λάβω μέρος στον μεγάλο διαγωνισμό της Barilla, ο οποίος δωρίζει σε 10 τυχερούς ένα ταξίδι αξίας 1000 ευρώ, έπειτα από κλήρωση. Μην ξεχάσεις να δηλώσεις και εσύ συμμετοχή, έτσι ώστε να έχουμε ακόμη περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουμε. Τι θα χρειαστεί να κάνεις για να λάβεις μέρος; Να αγοράσεις δύο κουτιά ζυμαρικών Barilla και να ανεβάσεις την απόδειξη αγοράς τους στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα του διαγωνισμού.

ΥΓ. Δεν πρέπει με τίποτα να χάσουμε  την ευκαιρία, γιατί έτσι θα απολαύσουμε το επόμενο γεύμα μας στη Νέα Υόρκη, την Ελλάδα ή κάπου αλλού, όπου εσύ θες! Άλλωστε, ξέρει ότι δεν σου χαλάω ποτέ χατίρι.

«η συχνότητα των γευμάτων με άλλους ανθρώπους διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της διάθεσης και της ευτυχίας μας»

Η έρευνα της Barilla, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2023, καθώς και η μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2024 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, μας προσφέρουν σημαντικά δεδομένα για τον ρόλο των κοινών γευμάτων στις ανθρώπινες σχέσεις και την ευημερία. Ναι, οι άνθρωποι τρώνε όλο και πιο συχνά μόνοι λόγω της πολυάσχολης καθημερινότητάς τους, αλλά πιστεύουν πως τα κοινά γεύματα έχουν θετική επίδραση στις σχέσεις τους. Μάλιστα, αποδείχθηκε πως όσο αυξάνεται ο αριθμός των κοινών γευμάτων εβδομαδιαία, παρατηρείται και βελτίωση στην ψυχική υγεία των ατόμων.

Τι είναι αυτό, λοιπόν, που αξίζει να κρατήσουμε από αυτά τα ευρήματα; Το γεγονός πως δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις αφορμές που μας φέρνουν κοντά με τον πιο λαχταριστό τρόπο, είτε πρόκειται για την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, είτε για τον μεγάλο διαγωνισμό της Barilla «Αγόρασε 2, διεκδίκησε ταξίδι για 2». Γιορτές που ενισχύουν την ανθρώπινη επαφή και σύνδεση, όπως η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, δεν είναι απλώς μία ακόμη Παρασκευή, αλλά ένας λόγος για να κάνουμε pin eat, να δώσουμε ραντεβού με κάποιο πρόσωπο που αγαπάμε για να ζήσουμε μαζί του ένα πρωτόγνωρο, γαστρονομικό ταξίδι με συνοδοιπόρο τη μοναδική γεύση και την αξεπέραστη ποιότητα που μας προσφέρουν τα ζυμαρικά Barilla.