Βουλή: Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση για τις φωτιές – Δεν ανέλαβε καμία ευθύνη ο Μητσοτάκης παρά την έντονη κριτική
«Πυρ ομαδόν» στην κυβέρνηση από σύσσωμη την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών, στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή
Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης που διεξάγεται στην Ολομέλεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και τους κυβερνητικούς χειρισμούς απέναντι στις καταστροφικές πυρκαγιές.
Η συζήτηση, πάντως, σημαδεύτηκε από την επιδεικτική αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του και με το που ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Παππάς, με τον πρωθυπουργό να επιστρέφει για την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη και να εξηγεί πως δεν αναγνωρίζει τον κ. Παππά ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ προσέθεσε – σε μία ευθεία παρέμβαση στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ – πως «έχουμε να κάνουμε με έναν μεταβατικό αρχηγό και δεν ξέρουμε εκ μέρους ποιου ομιλεί: του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου ή του κ. Γκλέτσου».
Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, δεν ανέλαβε καμία ευθύνη εκ μέρους της κυβέρνησής του για το γεγονός, για παράδειγμα, που μία φωτιά ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έσβησε στο… Χαλάνδρι, ενώ για μία ακόμη φορά έριξε το «μπαλάκι» των ευθυνών στην κλιματική κρίση, υποστηρίζοντας πως «από εδώ και στο εξής θα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής. Βρεθήκαμε σε βαθμό επικινδυνότητας 4 και 5 νωρίτερα από άλλες χρονιές. Είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για ένα εξάμηνο και δύσκολες πυρκαγιές στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, που δεν είχαμε στο παρελθόν συνηθίσει να έχουμε τέτοιου είδους έντονες φωτιές».
Το θέμα είναι, βέβαια, ότι ο κ. Μητσοτάκης – και όχι μόνον – έχει επικαλεστεί τόσες πολλές φορές την κλιματική αλλαγή που είναι να απορεί κανείς γιατί κάθε χρονιά, λοιπόν, δεν είμαστε όλο και πιο έτοιμοι για να την αντιμετωπίσουμε…
Μητσοτάκης: Κάηκαν λιγότερα στρέμματα φέτος
Συνολικά, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο «αγαπημένο» θέμα της ατομικής ευθύνης, «είχαμε 9.101 φωτιές φέτος. Σε σχέση με 7.163 πέρυσι. Πέρυσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα, φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο τα τελευταία 20 χρόνια κάτι παραπάνω από 500.000 στρέμματα. Ήμασταν δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας», όπως είπε.
«Δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος να δέχεται πως θα περάσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές στη χώρα. Αυτό αντιβαίνει και στην κοινή λογική», ανέφερε και τόνισε πως «στα στρέμματα που καίγονται το θέμα είναι το να μην χάνουμε παραγωγικά δάση. Είχαμε λιγότερα στρέμματα ανά πυρκαγιά: 48 στρέμματα αντί του 58 κατά μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας. Και ναι, είχαμε και φέτος πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις».
Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική, χωρίς να πει λέξη για την πρωτοφανή κατάληξη της φωτιάς λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα: «Πχ στην Αττική, από τα 100.000 στρέμματα που κάηκαν τα 10.000 ήταν πραγματικό δάσος. Τα υπόλοιπα ήταν βραχώδης θαμνώδεις εκτάσεις, πιο εύκολες τουλάχιστον ως προς τη φυσική αναγέννηση», δήλωσε τονίζοντας πως στην Πορτογαλία, μέσα σε 4 μέρες, κάηκαν 1,3 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πυρκαγιά στο Τέξας των ΗΠΑ.
Η «κουλτούρα» των εκκενώσεων
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εκκενώσεις και το 112, κάνοντας λόγο, μάλιστα, για «κουλτούρα εκκενώσεων».
«Προφανώς, αξιοποιήσαμε και πάλι το «112» για να μπορέσουμε να κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις εκεί όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Θέλω να ελπίζω ότι σε αυτή την αίθουσα μπορούμε να συμφωνήσουμε, επιτέλους, στην αναγκαιότητα να γίνονται τέτοιες εκκενώσεις και να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι η χώρα μας πια έχει αποκτήσει μία κουλτούρα εκκενώσεων, η οποία θέτει την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε απόλυτη πρώτη προτεραιότητα», υπογράμμισε.
Παράλληλα, μίλησε για «σημαντική επένδυση στις δομές και στους ανθρώπινους πόρους που αφορούν το μέλλον», αναφερόμενος στο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ». Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «είναι η πρώτη φορά που η χώρα διαθέτει ένα οργανωμένο, αυτοτελές πρόγραμμα για την ενίσχυση των υποδομών της Πολιτικής Προστασίας», ενώ απαντώντας στις κατά καιρούς αιχμές της αντιπολίτευσης για την απορρόφηση των πόρων του προγράμματος, σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Είναι ένα πρόγραμμα ύψους συνολικά 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Διαπιστώνω από τις ερωτήσεις σας ότι έχετε ανησυχία για την απορρόφηση των συγκεκριμένων πόρων. Κακώς, όμως. Έχουν ήδη δημοπρατηθεί έργα ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρόκειται για πολύ ‘βαριά’ προγράμματα, τα οποία πάντα απαιτούν διεθνείς διαγωνισμούς και από τη φύση τους, προφανώς, γίνονται συχνά χρονοβόρα. Όμως, τα έργα αυτά προχωρούν».
Νέα Καναντέρ και προσλήψεις
Δήλωσε πως η χώρα μας «θα είναι η πρώτη, η οποία ελπίζουμε το 2027 – και το λέω το ‘ελπίζουμε’, γιατί δεν εξαρτάται από εμάς αυτό, εξαρτάται από τον κατασκευαστή – να μπορεί να εντάξει στον στόλο της τα πρώτα από τα επτά καινούργια Canadair, τα οποία θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε», ενώ προσέθεσε πως στο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» θα ενταχθεί και «ένας σημαντικός αριθμός, 13 τον αριθμό, καινούργιων ελικοπτέρων μεσαίου τύπου. Είναι ελικόπτερα τα οποία έχουν δυνατότητα να κάνουν και ρίψεις νερού, αλλά ταυτόχρονα να μεταφέρουν και έναν μικρό αριθμό προσωπικού, σε περίπτωση που χρειάζεται μία ομάδα ΕΜΟΔΕ να πάει να κάνει παρέμβαση μέσα σε μία φωτιά», εξήγησε.
Επιπλέον, έκανε λόγο για «ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της Πυροσβεστικής», σημειώνοντας πως «μετά τις 500 προσλήψεις δασοκομάντος που έγιναν τον τελευταίο χρόνο, το 2022, άλλοι 650 το 2023, για το 2025 θα έρθουν άλλοι 300 νέοι δασοκομάντος σε τέσσερις μονάδες: στη Χαλκίδα, στη Ζάκυνθο, στον Πύργο και στα Χανιά».
Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ να αναδεικνύει τις δικές σας αμαρτίες
«Θέλετε να πείσετε τον ελληνικό λαό να μην ξανακοιτάξει αριστερά, σας βεβαιώνουμε όμως πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ να αναδεικνύει τις δικές σας αμαρτίες», τόνισε ο Νίκος Παππάς, θυμίζοντας τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλεθτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και διερωτήθηκε γιατί δεν εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης «γιατί η φωτιά στην Αττική έφτασε στον αστικό ιστό», ενώ αντέκρουσε την κριτική προς την αντιπολίτευση πως τα όσα υποστηρίζει είναι «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».
Αναφερόμενος στον αριθμό των 4 εκατ. στρεμμάτων που έχουν καεί από το 2019, στα 3.500 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική, στην πλειοψηφία των οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι «ηλικίας άνω των 20 και 30 ετών», καθώς και στις υπερκοστολογημένες δαπάνες μίσθωσης και αγοράς αεροσκαφών, τόνισε πως «η Ελλάδα πλήρωσε 8 εκατ. δολάρια για κάθε ένα από τα τρία αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης, όταν η Αυστρία τα απέκτησε με 1,2 εκατ. δολάρια το ένα».
Και ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Τι από αυτά είναι προϊόν φαντασίας;», ενώ υπογράμμισε πως ο λαός δεν πείθεται πως ότι «όλα πάνε ρολόι».
Ο κ. Παππάς, στη συνέχεια, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση με τις πολιτικές της επιλογές, οδηγεί τη χώρα να μη μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πολλαπλών κρίσεων που υπάρχουν. «Η κλιματική κρίση, η δημογραφική κρίση, η οικονομική κρίση θα οδηγήσουν την κοινωνία σε νέα πολλαπλά αδιέξοδα», είπε, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα ζητήματα της Οικονομίας, με την ανάκαμψη να είναι αναιμική και να αφορά λίγους, και τη χώρα να είναι τελευταία σε αγοραστική δύναμη.
«Στοχευμένη επιλογή της κυβέρνησης η κρίση της ακρίβειας»
Ο Νίκος Παππάς τόνισε το χαμηλό ύψος επενδύσεων και τη μείωση των εξαγωγών «που αποτυπώνει τη χαμηλή κι επιδεινούμενη ανταγωνιστικότητα με αρνητικό αποτέλεσμα στα εισοδήματα και την απασχόληση», ενώ σημείωσε ότι δεν μειώνονται οι φόροι, όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός, αντίθετα, όπως είπε, «το 2025 θα πληρώσουμε 2,5 δισεκατομμύρια περισσότερους φόρους, 1,5 δισ. περισσότερο ΦΠΑ και 1 δισ. περισσότερο φόρο εισοδήματος».
«Η μερίδα του λέοντος από αυτόν τον παραπάνω φόρο εισοδήματος θα είναι από το χαράτσι που επιβάλατε στους μικρομεσαίους στο τέλος της περασμένης χρονιάς. Τα φορολογικά έσοδα από το 2021 έχουν αυξηθεί κατά 40%, ενώ τα έσοδα από ΦΠΑ κατά 50%. Έχετε αφήσει την κρίση της ακρίβειας να πέσει στα κεφάλια των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια στοχευμένη επιλογή», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδιαίτερη μνεία στα εθνικά ζητήματα έκανε ο κ. Παππάς, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις. «Τι συζητιέται με την Τουρκία; Για ποιες εξελίξεις μιλάει η τουρκική ηγεσία; Πώς μπορούν τα ‘ήρεμα νερά’ να είναι συμβατά με τη στρατηγική της ‘γαλάζιας πατρίδας’; Αν είναι το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας και των προτεραιοτήτων μας; Αν είναι η συμφωνία που κάναμε για την ΑΟΖ με την Κύπρο οριστική ή όχι; Διότι και τέτοια υπονοούμενα ακούσαμε και βεβαίως, εάν το επιτρέπει η ευγένεια του κυρίου Μητσοτάκη, να μας ενημερώσει κιόλας για το τι έχει συζητήσει με τον Τούρκο πρόεδρο και για το ποια θα είναι η ατζέντα της συζήτησης του κυρίου Γεραπετρίτη με τον κ. Φιντάν», σημείωσε.
«Εσείς εγγυάστε την ανατροφοδότηση και τον πολλαπλασιασμό των κρίσεων»
Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας την πρόταση ο επόμενος ΠτΔ να προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. «Υπάρχουν προσωπικότητες, οι οποίες μέσα στην πορεία της κρίσης των τελευταίων ετών απέδειξαν με την πολιτεία τους ότι μπορούν να προστατεύσουν την κοινωνία», όπως είπε.
Τέλος, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει τις ευθύνες του και «να μην κρύβεται άλλο»: «Η χώρα έχει ανάγκη μια προοδευτική αλλαγή. Ο προοδευτικός κόσμος δεν έχει ανάγκη από μεσσίες, δεν προσδοκά κατακερματισμούς. Ζητά τόλμη και ειλικρίνεια υπέρβασης κάθε κομματικής αυτάρκειας. Δεν ζητά εκ των υστέρων δικαίωση μιας σύμπλευσης με τη Δεξιά. Αναζητά το πολιτικό μέτωπο που θα κερδίσει τη Δεξιά, όπως έγινε στη Γαλλία υπό την πίεση των γεγονότων και με ηγετικές πρωτοβουλίες», σημείωσε.
Για να καταλήξει πως «σε αυτή την κατεύθυνση, μόνο ένας ισχυρός και συγκροτημένος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να είναι ο καταλύτης για τη στήριξη της κοινωνίας, την ενίσχυση της οικονομίας, την προστασία της Δημοκρατίας. Κύριε Μητσοτάκη, εσείς εγγυάστε την ανατροφοδότηση και τον πολλαπλασιασμό των κρίσεων. Η προοδευτική παράταξη, η Αριστερά, μπορεί να εγγυηθεί την υπέρβασή τους. Και αυτό θα γίνει όταν ο λαός αναζητήσει τις λύσεις».
Ανδρουλάκης για ακροδεξιά: Πολλές και περιέργες συμπτώσεις κ. Μητσοτάκη
«Θα ξεκινήσω την ομιλία μου από τη χθεσινή αδιανόητη και αντιφατική στάση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την τροπολογία για τη χρηματοδότηση των ‘Σπαρτιατών’. Η στάση σας εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Χρηματοδοτήσατε ένα κόμμα, που είναι κέλυφος εγκληματικής οργάνωσης. Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις φορές. Ακόμα και για τις ευρωεκλογές, ενώ είχαν αποκλειστεί από τη Δικαιοσύνη! Δώστε μας ένα λόγο, μία καθαρή απάντηση για τον οποίο δεν κάνατε αποδεκτή την τροπολογία που καταθέσαμε. Αλλά και για τα μπρος-πίσω, καθώς προχθές διαρρέατε στα ΜΜΕ ότι θα την υιοθετήσετε, αλλά χθες την απορρίψατε. Προς τι αυτή η ανακολουθία;», ρώτησε τον πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως ανέφερε, μάλισρα, «οφείλεται στο ότι αποκαλύφθηκε η αδράνειά σας ή μήπως θα συνεχίσετε να έχετε στα πούπουλα τα ‘παράγωγα’ της Χρυσής Αυγής, για τις… καλές εκδοχές της οποίας μιλούσε πρώην βουλευτής;».
«Το ΠΑΣΟΚ αξιακά και πολιτικά από την πρώτη στιγμή στάθηκε απέναντι στους νεοναζιστές δολοφόνους της Χρυσής Αυγής και τα ‘παράγωγά’ της. Χωρίς ναι μεν αλλά και χωρίς αστερίσκους. Η κυβέρνηση μπορεί αλλά δεν θέλει να δώσει άμεση λύση. Τορπιλίζετε τη συναίνεση», προσέθεσε.
Για να υπογραμμίσει: «Και κάτι ακόμη: την ώρα που υποτίθεται ότι δίνετε μάχη απέναντι στην ακροδεξιά, έχετε στα ψηφοδέλτια που το κόμμα σας στηρίζει στα επιμελητήρια, άνθρωπο που κατέβαινε υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα των Σπαρτιατών μέχρι αυτό να αποκλειστεί από τον Άρειο Πάγο. Πολλές και περίεργες συμπτώσεις».
«Χαμένος χρόνος, χαμένες ευκαιρίες, χαμένοι πόροι για τη χώρα»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού απάντησε στην κυβέρνηση που κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ επειδή δεν ψήφισε το νόμο για το ΑΣΕΠ, ρωτώντας τον αρμόδιο υπουργό εάν «οι 10.000 άνθρωποι που είναι υπό ομηρία, με το νομοθέτημά σας, βρίσκουν λύση;» και απαντώντας πως «καμία λύση δεν βρίσκουν. Γι’ αυτό, λοιπόν, καλώς καταψηφίσαμε επί της αρχής και ψηφίσαμε τα άρθρα που έπρεπε για να βελτιωθεί η όποια κατάσταση υπάρχει σήμερα», αντέτεινε χαρακτηριστικά:
«Μιας και μιλάμε για το υπουργείο Εσωτερικών, δεν άκουσα σήμερα τον κ. Λιβάνιο, τον κ. Μαρινάκη και τον πρωθυπουργό να μας πουν μια κουβέντα για το πρόστιμο, που ‘έφαγε’ η Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της από τις Ανεξάρτητες Αρχές για το σκάνδαλο των emails. Καμία κουβέντα!», όπως είπε.
Περνώντας στο αντικείμενο της συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως «όταν θες να είσαι μια προηγμένη κοινωνία, κάνεις μεταρρυθμίσεις στο κράτος για να μπορούν οι πολίτες να νιώθουν ασφάλεια, όταν προκύπτει οικονομική κρίση, όταν υπάρχει κλιματική κρίση, όταν υπάρχει πανδημική κρίση. Το κράτος μας έχει αλλάξει, έχει βελτιωθεί; Είστε περήφανοι για ό,τι έχετε καταφέρει εδώ και πεντέμισι χρόνια; Αυτή είναι η πραγματική συζήτηση, η ανθεκτικότητα το ελληνικού κράτους;», ρώτησε την κυβέρνηση.
Και προσέθεσε πως όλοι, ακόμη και ακραιφνείς υποστηρικτές της κυβέρνησης, «αντιλαμβάνονται ότι εδώ και πεντέμισι χρόνια δεν μεταρρυθμίζετε το κράτος, δεν ενισχύετε την ανθεκτικότητα, δεν δημιουργείτε συνθήκες δικαιοσύνης, αλλά συμπεριφέρεστε στο κράτος ως λάφυρο αναπαραγωγής της εξουσίας. Αυτό το νιώθουν οι πολίτες, γι’ αυτό και σας έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές».
«Κύριε Μητσοτάκη, τα τελευταία έξι χρόνια κυβερνάτε χωρίς μνημόνια, με δημοσιονομική ευελιξία και την προίκα των δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Κι όμως τα πεπραγμένα σας συνοψίζονται σε λίγες λέξεις: Χαμένος χρόνος, χαμένες ευκαιρίες, χαμένοι πόροι για τη χώρα και την κοινωνία!», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Απόδοση δικαιοσύνης για τα Τέμπη δεν υπάρχει»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, όμως, και στην εθνική τραγωδία των Τεμπών, μιλώντας για τα πρόσφατα περιστατικά που παρ’ολίγο να οδηγήσουν σε νέα δυστυχήματα.
«Πέρασαν 20 μήνες από την τραγωδία στα Τέμπη και το συλλογικό τραύμα παραμένει. Απόδοση δικαιοσύνης δεν υπάρχει. Εκατομμύρια πολίτες περιμένουν να δουν, αν θα πληρώσει κάποιος από αυτούς που ευθύνονται γι’ αυτή την τραγωδία. Δεν ανταποκριθήκατε ούτε στο στοιχειώδες: στο αυτονόητο αίσθημα ασφάλειας. Πόσες ακόμη παρ’ ολίγον τραγωδίες θα ζήσουμε μέχρι να κάνουμε πράξη το ‘ποτέ ξανά’ που υποσχεθήκατε; Από τον περσινό Δεκέμβριο ως σήμερα έχουμε μετρήσει 9 παρ’ ολίγον δυστυχήματα!», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε ότι «τρένα μπήκαν στην ίδια γραμμή με τον κίνδυνο μετωπικής σύγκρουσης, προσέκρουσαν σε πεσμένα δέντρα και το τελευταίο και πιο πρόσφατο, αν είναι δυνατόν, ο προαστιακός μπήκε στις γραμμές του μετρό! Έχετε να πείτε κάτι γι’ αυτό; Μόνο ο κ. Σταϊκούρας φαίνεται ότι βλέπει να κινούνται… στη ‘σωστή’ κατεύθυνση τα μέτρα ασφάλειας στον σιδηρόδρομο, όπως δήλωσε 20 μέρες πριν. Ποια είναι λοιπόν η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την κατάσταση; Κάθε φορά που έχουμε ένα παρ’ ολίγον δυστύχημα, να στήνει επικοινωνιακά σόου στον Άρειο Πάγο; Είστε κατ’ επανάληψη βαρύτατα εκτεθειμένοι, ασυγχώρητοι και αμετανόητοι», υπογράμμισε.
Και σημείωσε πως για το ΠΑΣΟΚ, «η τραγωδία στα Τέμπη και η ασφάλεια στις μεταφορές δεν είναι ‘μπαγιάτικο θέμα’, όπως με θράσος είπε η υπουργός σας, η κυρία Βούλτεψη, όταν κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας, αλλά είναι ένα τεράστιο ηθικό και πολιτικό ζήτημα».
«Η εμμονή σας στο λάθος οδηγεί σε καταστροφές»
«Η κυβέρνηση περνάει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας, διότι η αντίληψή της είναι απολύτως διαχειριστική, συγκεντρωτική και πελατειακή. Αυτό που περιγράφεται ως ‘επιτελικό κράτος’. Ειδικά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, η εμμονή στο λάθος οδηγεί κάθε χρόνο σε καταστροφές σε φυσικό κεφάλαιο και περιουσίες», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε πως «είναι προφανές, λοιπόν, ότι δεν είναι δυνατό η κυβέρνηση σας να επιλέγει εμμονικά – εδώ και έξι χρόνια – την ίδια αναποτελεσματική τακτική και να περιμένει διαφορετικό αποτέλεσμα. Είναι διάχυτη η άποψη στην κοινωνία ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στον τομέα της πρόληψης, του έγκαιρου σχεδιασμού και της προστασίας από τις πυρκαγιές».
Παραδέχτηκε ότι φέτος υπάρχουν λιγότερες καταστροφές, «δεν το αρνείται κανείς. Αυτό λένε τα επίσημα στοιχεία», όπως είπε, για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Όμως, δεν μπορεί το μέτρο σύγκρισης να είναι ο περσινός όλεθρος, όταν στη χώρα μας, στη Δαδιά, είχαμε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει συμβεί σε ευρωπαϊκό έδαφος».
«Θεωρείτε άραγε, επιτυχία το γεγονός ότι τον Αύγουστο η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα μπήκε στον αστικό ιστό της Αθήνας και έσβησε στο Χαλάνδρι; Τι συνέβη; Δεν πρέπει κάποιος να απαντήσει με ευθύνη; Τουλάχιστον ο αρμόδιος υπουργός. Με αυτή την πυρκαγιά, για να βάλουμε όλον τον καμβά, μέσα σε 8 χρόνια έχει καεί συνολικά το 37% των δασικών εκτάσεων της Αττικής, γεγονός που προκαλεί – και θα προκαλεί και στο μέλλον – πολύ σοβαρές επιπτώσεις», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, παραθέτοντας εκτενώς τη θεσμοθέτηση ενός «εθνικού σχεδίου δράσης για την ανθεκτικότητα του περιβάλλοντος», που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.
Κουτσούμπας: Ηχηρή απάντηση το απεργιακό μπαράζ σε όσους προβληματίζονται αν υπάρχει αντιπολίτευση
Την πολιτική της κυβέρνησης που στηρίζεται στην ατομική ευθύνη, αλλά και «στην εξυπηρέτηση εκ μέρους του κράτους των επιχειρηματικών συμφερόντων», κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές.
Ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στο μεγάλο απεργιακό μπαράζ σήμερα (23/10) από τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στον επισιτισμό, τους ναυτεργάτες, τους λιμενεργάτες, τους εργάτες της Ζώνης, που απεργούν φέρνοντας στο προσκήνιο τις ανάγκες των εργαζομένων και παίρνοντας τη σκυτάλη από τους απεργούς υγειονομικούς και ντελιβεράδες τις προηγούμενες μέρες.
«Στις 6 Νοέμβρη ακολουθούν οι οικοδόμοι και στις 20 Νοέμβρη η πανελλαδική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», σημείωσε, καλώντας την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των χιλιάδων απεργών εργαζομένων. «Αυτό το απεργιακό μπαράζ είναι ηχηρή απάντηση σε όσους υποκριτικά προβληματίζονται για το εάν υπάρχει αντιπολίτευση, αλλά και στην κυβέρνηση που λέει ότι θέλει αντιπολίτευση για να γίνεται καλύτερη! Ε τότε, ικανοποιήστε τα αιτήματα των απεργών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.
Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα το ΚΚΕ για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, ενώ τα άλλα κόμματα, όπως τόνισε, «δεν έβγαλαν άχνα!».
«Πίσω από κάθε καταστροφή κρύβεται το κέρδος»
Όσον αφορά τις πυρκαγιές, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατέρριψε τα επιχειρήματα που κατά καιρούς επικαλείται η κυβέρνηση για να καλύψει τις «ευθύνες της» σχετικά με την «πολιτική κόστους – οφέλους που εφαρμόζει», όχι μόνο στις πυρκαγιές αλλά συνολικά στα φυσικά φαινόμενα, όπως σημείωσε, «θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του κέρδους από το επιλεκτικά ανίκανο κράτος».
«Η σύγκριση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το έγκλημα στο Μάτι, η ‘κλιματική αλλαγή’ που έγινε ‘κλιματική κρίση’, τα ‘ακραία καιρικά φαινόμενα’, το ‘μόνο η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική ξέφυγε’, οι ‘λίγοι πληγέντες κάτοικοι’, η ‘μορφολογία του εδάφους’, η ‘καταστροφή λιγότερων στρεμμάτων σε σύγκριση με άλλες χρονιές’ και τόσα άλλα είναι δικαιολογίες της κυβέρνησης, για να καλύψει το κύριο, που είναι πως στη λογική του κόστους – οφέλους, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ, δεν κατασκευάζει έργα πρόληψης και προστασίας του λαού, τα οποία δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ γιατί δεν έχουν κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους», εξήγησε.
Σχολιάζοντας τα περί «ατομικής ευθύνης», ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε πως αυτή εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς, «από τον καθαρισμό των οικοπέδων που πρέπει να γίνεται, αλλά με το κόστος να επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες, έως την ασφάλιση των σπιτιών που η κυβέρνηση σκοπεύει να την κάνει υποχρεωτική. Την ίδια ώρα, το κράτος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του για καθαρισμό των δασών, για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, για αντιπυρικές δομές, για τη φύλαξη των δασών».
Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα, ότι ακόμα και σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ικανοποιούν το αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου του Βαρνάβα να τοποθετήσουν μια γεννήτρια για να έχουν ρεύμα τα αντλιοστάσια και να δίνουν νερό στους κρουνούς.
«Το κράτος είναι επιλεκατικά ανίκανο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής»
Κατήγγειλε ακόμη ότι «στα Δασαρχεία λείπουν 1.500 δασάρχες και 10 χιλιάδες δασεργάτες, στην Πυροσβεστική πάνω από 4.000, ενώ στο τέλος του μήνα απολύονται 2.500 καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους και η κυβέρνηση δεν τους μονιμοποιεί, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Ο γραμματέας του ΚΚΕ έκανε λόγο για «μπίζνες που προωθεί η κυβέρνηση στα δάση, παραδίδοντας τον φυσικό πλούτο, μέσω των αναδασώσεων, σε επιχειρηματικά συμφέροντα των ξυλοβιομηχάνων και των ξυλεμπόρων, αλλά και στα συμφέροντα της δήθεν ‘πράσινης ανάπτυξης’, που λυμαίνονται τα βουνά της χώρας – ακόμα και τον Γράμμο έβαλαν στο μάτι – ενώ το ρεύμα πουλιέται πανάκριβα στο λαό».
Καταλήγοντας, μίλησε για το μεγαλείο της προσφοράς του λαού που αναδείχθηκε και φέτος στις πυρκαγιές, υπογραμμίζοντας ότι «ο λαός σώζει τον λαό, ενώ το αστικό κράτος είναι επιλεκτικά ανίκανο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά ικανότατο όταν θέλει να πετάξει ανθρώπους από τα σπίτια του και να στέλνει φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα και F-16 σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις».
- Η κληρονομιά του πατέρα της ήταν 10.000 δίσκοι – Τους ανεβάζει στο διαδίκτυο, τον θρηνεί και τον γνωρίζει
- Τρινκιέρι: «Δεν έχει αδυναμίες ο Παναθηναϊκός»
- Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στο ενδεχόμενο αύξησης στα τέλη παρεπιδημούντων
- Τουρκία: Σε ρινγκ μετατράπηκε το κοινοβούλιο – Υπουργός πιάστηκε στα χέρια με βουλευτές της αντιπολίτευσης
- Λίβανος: Ξεσπά η μητέρα της ποδοσφαιρίστριας που έπεσε σε κώμα μετά από επίθεση του Ισραήλ