Ισραήλ: Έρευνα του FBI για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων – Στοχοποιήθηκε υπάλληλος ιρανικής καταγωγής
Το FBI διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει πού οφείλεται η διαρροή των απόρρητων εγγράφων με τις προετοιμασίες της επίθεσης του Ισραήλ
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Το FBI δήλωσε την Τρίτη ότι ερευνά τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων σχετικά με την προετοιμασία του Ισραήλ για την προαναγγελθείσα επίθεση αντιποίνων στο Ιράν.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι ακόμη σίγουρη αν οι διαβαθμισμένες πληροφορίες διέρρευσαν ή παραβιάστηκαν, αλλά ότι οι αξιωματούχοι δεν έχουν καμία ένδειξη προς το παρόν ότι «άλλα έγγραφα πρόκειται να διαρρεύσουν».
Στο Πεντάγωνο, ο υποστράτηγος Πατ Ράιντερ δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε με τον ομόλογό του, τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, για τη δημοσιοποίηση των εγγράφων. Αλλά ο Ράιντερ, ο οποίος είναι γραμματέας Τύπου, δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες ή να πει πότε έγινε η συζήτηση.
Τα έγγραφα αποδίδονται στην Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών και στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και αναφέρουν λεπτομερώς τις προετοιμασίες σε στρατιωτικές βάσεις στο Ισραήλ ενώ δίνουν και δεδομένα για τα όπλα που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Τελ Αβίβ.
Η στοχοποίηση υπαλλήλου και η διάψευση
Χαρακτηρισμένα ως άκρως απόρρητα, τα έγγραφα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο διαδίκτυο την Παρασκευή στο Telegram και δημοσιεύτηκαν από φιλοϊρανικά κανάλια της εφαρμογής.
Ο Ράιντερ δήλωσε ότι «η έρευνα βρίσκεται στις πρώτες ημέρες της, οπότε είναι σημαντικό να την αφήσουμε να κάνει την πορεία της»,και πρόσθεσε ότι το τμήμα λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του τη διαφύλαξη των ευαίσθητων πληροφοριών και θα συνεχίσει να το κάνει.
Εντωμεταξύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε δημοσιεύματα ΜΜΕ είχε ήδη κυκλοφορήσει το όνομα μιας αξιωματούχου του Πενταγώνου ως ύποπτης για τη διαρροή. Πρόκειται για Αμερικανίδα ιρανικής καταγωγής.
Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές είχαν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η εν λόγω υπάλληλος επηρεαζόταν από την Τεχεράνη και ένας από αυτούς χθες ανέφερε ότι απορεί για ποιο λόγο παραμένει στη θέση της.
Ερωτηθείς ωστόσο ο Ράιντερ για την εν λόγω υπάλληλο δήλωσε ότι η ίδια «δεν αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος και το τμήμα παραμένει πλήρως δεσμευμένο να υποστηρίξει την έρευνα».
Η αξιωματούχος του Πενταγώνου, Αριάνε Ταμπαταμπάι, έχει στοχοποιηθεί πολλές φορές στα social media λόγω της καταγωγής της.
Ποια είναι η Ταμπαταμπάι
Η ίδια είναι πολιτική επιστήμονας, συγγραφέας και ανώτερη σύμβουλος πολιτικής στο Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι απόφοιτη του King’s College του Λονδίνου και κόρη του Τζαβάντ Ταμπαταμπάι, Ιρανού φιλοσόφου και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.
Η Tabatabai είναι επίσης πρώην ερευνήτρια της δεξαμενής σκέψης RAND Corporation, διευθύντρια του προγράμματος σπουδών και αναπληρώτρια καθηγήτρια σπουδών ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Georgetown, διεθνής πολιτικός σύμβουλος του ΝΑΤΟ ενώ συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα.
Η Ταμπαταμπάι, σε άρθρο της στο περιοδικό Foreign Policy πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η οικονομία του Ιράν είναι εύθραυστη και θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί, να συμφωνήσει και να κάνει παραχωρήσεις, απαιτώντας από τον νικητή υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ να μην επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία και να πιέσει για περισσότερα σημεία.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Μπάιντεν, τον Ιανουάριο του 2021, εντάχθηκε στην ομάδα διαπραγμάτευσης των ΗΠΑ στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν, αλλά μαζί με τον Ρίτσαρντ Νίφιου αποχώρησε από την ομάδα μετά από λίγους μήνες λόγω διαφωνιών με τον Ρόμπερτ Μάλεϊ, τον επικεφαλής της αμερικανικής διαπραγματευτικής ομάδας, αλλά και επειδή πίστευε ότι οι ΗΠΑ θα άρουν πάρα πολλές κυρώσεις στο Ιράν και κατά συνέπεια η πιθανή συμφωνία δεν θα είναι αρκετά ισχυρή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις