Μισθοφόροι με… γλειφιτζούρια στη Γάζα: Το σχέδιο Αμερικανοϊσραηλινού επιχειρηματία να επιβάλει την τάξη
Βιομετρικά συστήματα, κανόνια νερού, πάνοπλοι μισθοφόροι σε τεθωρακισμένα οχήματα και όχι μόνο είναι πολύ πιθανόν να αντικαταστήσουν τον ΟΗΕ στη Γάζα.
Τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα –δηλαδή 193 κράτη- αδυνατεί να σταματήσει τη συνέχιση των εγκλημάτων πολέμου ενός κράτος του Ισραήλ στη Γάζα, το Τελ Αβίβ απεργάζεται φόρμουλα που όχι μόνο θα αντικαταστήσει τον ΟΗΕ, αλλά βάσει αυτής, πάνοπλοι μισθοφόροι θα ύοντας βετεράνους μισθοφόρους. Πρώτος υποψήφιος παραχωρησιούχος είναι ένας Αμερικανοεβραίος επιχειρηματίας.
Το Ισραήλ εξετάζει να προσλάβει ιδιωτικές εταιρείες για να εξασφαλίσει και να ελέγχει το ίδιο την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, και όχι ο ΟΗΕ, ώστε, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, να μην μπορεί να εκτραπεί από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες. Αν και είναι γνωστό ότι η ανθρωπιστική βοήθεια σαμποτάρεται από τις Ισραηλινές αρχές, το Ισραήλ στην πραγματικότητα σχεδιάζει την μεταπολεμική Γάζα, αν και κατοχική δύναμη.
Το θέμα συζητήθηκε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, ενόψει της αναμενόμενης ψηφοφορίας στην Κνεσέτ την επόμενη εβδομάδα για δύο νομοσχέδια που θα απαγόρευαν την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ (UNRWA), να λειτουργεί στο Ισραήλ. Εάν περάσουν τα νομοσχέδια θα ακρωτηριαστεί η μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέχρι σήμερα. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «συμφώνησε να εξετάσει» το σχέδιο την περασμένη εβδομάδα.
Η διανομή θα γινόταν από ελαφρά οπλισμένες ομάδες σε μικρά θωρακισμένα φορτηγά. Θα είχαν εξοπλισμό ελέγχου ταραχών για να δαμάσουν το πλήθος
Με δεδομένη την ισοπέδωση της Λωρίδας από τον Ισραηλινό στρατό, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για την επόμενη μέρα. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο τμήμα της διεθνούς κοινότητα έχει προτείνει να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή τη διανομή βοήθειας με απώτερο σκοπό την αποκατάσταση της διακυβέρνησής στη Γάζα, δίχως βέβαια να έχει και εκλογική νομιμοποίηση. Ακόμα και αυτή η ιδέα απορρίφθηκε από το Τελ Αβίβ, απορρίπτοντας ξανά το μοντέλο λύσης δύο κρατών που προβλέπει και ο ΟΗΕ.
Ποιος θα μπορούσε όμως να συνδυάσει τη διανομή τροφής φαρμάκων και πάνοπλων στρατιωτών έτοιμων να χτυπήσουν στο «ψαχνό».
Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth ανέφερε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, ότι ο Ισραηλινός Στρατός επέλεξε την εταιρεία Global Delivery Company (GDC), του Αμερικανοεβραίου Μορντεκάι Καχάνα η οποία βέβαια δεν έχει λάβει ακόμα επιβεβαίωση. Ο ίδιος είχε υποβάλλει προσφορά για τη σύμβαση παράδοσης βοήθειας στη Γάζα, λέγοντας ότι το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο δεν αποφάσισε επίσημα τη Κυριακή με την αιτιολογία ότι εξαρτάται από το υπουργείο Άμυνας και τον Ισραηλινό Στρατό.
Το σχέδιο: «Ο Ισραηλινός στρατός έκανε τον κόσμο να φρικάρει»
Ο Καχάνα προέρχεται από τη βιομηχανία ενοικίασης αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και είναι γνωστός για την οργάνωση αποστολών βοήθειας ειδικά σε εβραίους που έχουν κινδυνεύσει σε πολέμους, όπως στη Συρία και το Αφανιστάν.
Ο επιχειρηματίες κατηγόρισε μεν τη Χαμάς ότι λεηλάτησε τις προμήθειες του ΟΗΕ, δίχως όμως να θέτει και τον ισραηλινό στο απυρόβλητο. Ο Καχάνα ισχυρίστηκε ότι οι παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα λεηλατήθηκαν και οι προμήθειες έπεφταν στα χέρια της Χαμάς.
Ήδη από τον Μάιο, η GDC είχε προτείνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο οι προμήθειες θα μεταφέρονται μέσω του σημείου διέλευσης του Ερέζ σε μια προστατευόμενη αποθήκη στο Μπέιτ Χανούν στο βόρειο τμήμα της Γάζας και θα οδηγούνται από εκεί σε κοντινά σημεία διανομής. Η διανομή θα γινόταν από ελαφρά οπλισμένες ομάδες σε μικρά θωρακισμένα φορτηγά. Θα είχαν εξοπλισμό ελέγχου ταραχών για χρήση στον έλεγχο του πλήθους, συμπεριλαμβανομένων πλαστικών σφαιρών και κανονιών νερού. Αλλά θα υπήρχε μια δύναμη αναμονής γρήγορης αντίδρασης σε απόσταση ενός χιλιομέτρου ή λιγότερο, η οποία θα επενέβαινε με βαρύτερα όπλα εάν οι ομάδες διανομής δέχονταν επίθεση.
Οι στρατιώτες «φρικάρουν», όχι οι μισθοφόροι
Ο Καχάνα είπε ότι ο Ισραηλινός Στρατός δεν ήταν εξοπλισμένος ή εκπαιδευμένος για τέτοιες παραδόσεις βοήθειας, θυμίζοντας τη «σφαγή του αλευριού» στις 29 Φεβρουαρίου στη Γάζα, κατά την οποία τα στρατεύματα των Ισραηλινών στρατευμάτων άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους Παλαιστινίων αμάχων, σκοτώνοντας 118 Παλαιστίνιοι και τραυματίζοντας 760. «Δεν χρειάζεται να δίνουν γλειφιτζούρια σε παιδιά 18, 19 ετών και να πηδήξουν πάνω τους 100 παιδιά», είπε ο Καχάνα. «Αν έχεις στρατιώτη εκεί, θα φρικάρει και θα αρχίσει να πυροβολεί και θα πεθάνουν άνθρωποι».
Το σχέδιο της GDC προβλέπει ότι οι περιοχές διανομής θα επεκταθούν σε «περιφραγμένες κοινότητες» υπό ένοπλη φρουρά, ένα ασφαλές μέρος για τη διανομή βοήθειας. «Είναι το ίδιο με μια κοινότητα που κλείνει το Μαϊάμι, αλλά χωρίς πισίνα, γήπεδο τένις και γήπεδο γκολφ ή οτιδήποτε άλλο», είπε ο Καχάνα. «Η ιδέα είναι ότι είναι κλειστό, είναι ασφαλές. Απλώς παρέχουμε την ασφάλεια και οι άνθρωποι διαχειρίζονται τη ζωή τους και μεταφέρουν ανθρωπιστικές προμήθειες στις κοινότητές τους».
Βρετανοί κομάντος στο «πλευρό» της βοήθειας
Ο ίδιος δήλωσε ότι εάν δοθεί στη GDC η σύμβαση, οι πραγματικές παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα θα πραγματοποιούνταν από μια βρετανική εταιρεία ασφαλείας που εργάζεται τώρα στο Ιράκ, την οποία είπε ότι δεν μπορούσε να κατονομάσει μέχρι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. «Πρόκειται για βρετανικές ειδικές δυνάμεις», είπε. «Ξέρουν τι κάνουν». Ο επιχειρηματίσας προσέθεσε ότι ο βρετανός εταίρος θα χρειαστεί 30 ημέρες για να αναπτυχθεί μόλις δοθεί το πράσινο φως.
Ο Καχάνα είπε ότι οραματίζεται η GDC να είναι υπεύθυνη για τη διανομή βοήθειας από τα συνοριακά περάσματα σε συγκεκριμένες πόλεις στη Γάζα. Ήταν σε επαφή με μια βρετανική εταιρεία που αποτελείται από πρώην στρατιώτες από δυτικούς στρατιώτες που θα ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των νηοπομπών μαζί με τις κοινότητες που λαμβάνουν τη βοήθεια. Αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα του εργολάβου ασφαλείας προτού οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες.
Ο Καχάνα είπε ότι το έργο θα κόστιζε 200 εκατομμύρια δολάρια για έξι μήνες και περιέγραψε ότι το ποσό είναι πολύ μικρότερο από τα 320 εκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν οι ΗΠΑ σε μια προβλήτα προσωρινής βοήθειας, την οποία αναγκάστηκαν να αποσυναρμολογήσουν μετά από λιγότερο από δύο μήνες λόγω ζημιών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.
Μεταξύ των στόχων του Καχάνα είναι να δημιουργήσει μια «περιφραγμένη κοινότητα» στη Γάζα όπου οι Παλαιστίνιοι θα υποβάλλονται σε βιομετρικούς ελέγχους προκειμένου να λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Η πιλοτική πρόταση της GDC περιλαμβάνει ένα σχέδιο συνεργασίας με την Constellis, διάδοχης της παρίφημης αμερικανικής εταιρείας μισθοφόρων Blackwater. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο Ισραήλ βάσει σύμβασης με το Πεντάγωνο για την παροχή ασφάλειας για το προσωπικό των ΗΠΑ που εργάζεται σε μια διακριτική εγκατάσταση ραντάρ στην έρημο Νεγκέθ στο Ισραήλ.
Υπάρχουν και εναλλακτικές
Για μήνες, στο Ισραήλ συζητείται η δημιουργία «ανθρωπιστικών φούσκες» στη βόρεια Γάζα, όπου θα μπορούσε να διανεμηθεί βοήθεια αφού οι ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι οι μαχητές της Χαμάς έχουν εξαλειφθεί από τις περιοχές. Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ υποστήριξε την ιδέα, ωστόσο, όπως σημειώνει ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Yaniv Cogan, δεν είναι σαφές εάν η ισραηλινή κυβέρνηση εξετάζει πράγματι τη συγκεκριμένη προσφορά του ή διερευνά εναλλακτικούς ιδιωτικούς εργολάβους ασφαλείας.
«Μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας των ΗΠΑ θα χρειαζόταν έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να προσφέρει ένοπλες υπηρεσίες σε ξένη οντότητα ή στην ισραηλινή κυβέρνηση» λέει ο δημοσιογράφος.
Μισθοφόροι, μια καταστροφική επιλογή
Την ίδια στιγμή, όμως, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αντιστέκονται στο να είναι μέρος στρατιωτικοποιημένων κομβόι, κρατικών ή ιδιωτικών, από φόβο μήπως στοχοποιηθούν ως συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση.
«Υπάρχει λόγος που οι φορείς ανθρωπιστικής βοήθειας δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο», είπε Τζέρεμι Κόνιντικ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος αρωγής στην κυβέρνηση Μπάιντεν, τώρα πρόεδρος του Refugees International. «Οι ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της εποχής του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», πειραματίστηκαν περιστασιακά με στρατιωτικούς εργολάβους και αυτού του είδους τη στρατιωτικοποιημένη παράδοση βοήθειας, και ήταν πάντα μια καταστροφή».
Ο Κόνιντικ πρόσθεσε: «Οι εργολάβοι που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ που ακολούθησαν μια προσέγγιση ένοπλης ασφάλειας χτυπήθηκαν πολύ επειδή θεωρήθηκαν ως μαχητές».
Με πληροφορίες από The Guardian, Times of Israel, Haaretz
- Ουζουνίδης: «Χάσαμε δίκαια, ήμασταν παθητικοί»
- Σύλληψη Ικάρων έξω από την Αγία Σοφία – Ύψωσαν την ελληνική σημαία
- Ακίνητα: Αναρτήθηκαν οι προκηρύξεις για τα νέα προγράμματα «Σπίτι μου» ΙΙ και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»
- Μεξικό: Άγιος Βασίλης και Γκρίντς έπαιξαν ξύλο για τα φιλοδωρήματα και κατέληξαν στο τμήμα
- Πανσερραϊκός – Ολυμπιακός 55-75: Πρωταθλήτριες χειμώνα οι Ερυθρόλευκες
- Αθώος δηλώνει ο Λουίτζι Μαντζιόνε για την δολοφονία του CEO