Goldman Sachs: Χαμένη δεκαετία η επόμενη για τις μετοχές; – Οι εκτιμήσεις της και τα περιθώρια λάθους
Η Goldman Sachs βλέπει τον S&P 500 να αποδίδει μόλις 3% ετησίως για την επόμενη δεκαετία
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Σε… οροπέδιο θα βρεθούν πολύ σύντομα οι αγορές, κατά την Goldman Sachs, η οποία βλέπει να τελειώνει μια μεγάλη εποχή. Μια εποχή που οι αποδόσεις των μετοχικών αγορών, ειδικά των ΗΠΑ, ήταν εντυπωσιακές.
Βέβαια, δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις που βλέπουν την Goldman Sachs να κάνει λάθος, ειδικά στο μέτωπο του S&P 500. Η Goldman βλέπει τον S&P 500 να αποδίδει μόλις 3% ετησίως για την επόμενη δεκαετία και 1% μετά την προσαρμογή του πληθωρισμού.
Αυτά είναι μόνο εκτιμήσεις, φυσικά, αλλά συνεπάγονται μια χαμένη δεκαετία για τις μετοχές και μια από τις χειρότερες περιόδους από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.
Η ουσία της προοπτικής της είναι η ασυνήθιστη συγκέντρωση της αγοράς μεταξύ λίγων μετοχών – αστέρων, κυρίως των Magnificent Seven. Η αγορά είναι πιο συγκεντρωμένη από ό,τι τα τελευταία 100 χρόνια, σύμφωνα με την Goldman.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιαδήποτε εταιρεία να διατηρήσει υψηλά επίπεδα αύξησης πωλήσεων και περιθωρίων κέρδους για μια σταθερή χρονική περίοδο», εξηγούν οι αναλυτές της Goldman.
Η Goldman θεωρεί επίσης αυτή την αγορά ως υπερτιμημένη με βάση την κυκλικά προσαρμοσμένη αναλογία τιμής προς κέρδη, η οποία χρησιμοποιεί τα μέσα υστερούντα 10ετή κέρδη προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό. Όπως εξηγεί η αναλογία CAPE του S&P 500 κατατάσσεται στο 97ο εκατοστημόριο από το 1930.
Ο αντίλογος της Goldman Sachs
Από τότε που διατύπωσε την εκτίμησή της η Goldman Sachs, αρκετοί αναλυτές διαφώνησαν. Η DataTrek, μια ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών, χαρακτήρισε την πρόβλεψη της «ασυνήθιστα απαισιόδοξη».
Ενώ η χρηματιστηριακή αγορά έχει υπομείνει δεκαετίες με αποδόσεις 3%, αυτές έτειναν να ακολουθούν «πολύ συγκεκριμένους καταλύτες», όπως η Μεγάλη Ύφεση, το πετρελαϊκό σοκ του 1973-1974 ή η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σημείωσε η DataTrek.
«Δεν έχουμε διαβάσει τίποτα που να περιγράφει ποια κρίση οραματίζονται οι ερευνητές της Goldman Sachs», έγραψε η DataTrek.
Επίσης, ο στρατηγικός αναλυτής Ed Yardeni διαφώνησε με τις προειδοποιήσεις της Goldman σχετικά με τη συγκέντρωση της αγοράς. Μόλις δύο τομείς, η τεχνολογία και οι υπηρεσίες επικοινωνιών, αποτελούν πλέον περίπου το 40% του S&P 500, λίγο πολύ εκεί που ήταν στο αποκορύφωμα της φούσκας των dot-com, παραδέχτηκε ο Yardeni.
Ωστόσο, η Goldman μπορεί να χάνει την τεράστια εμβέλεια της τεχνολογίας στην ευρύτερη οικονομία. «Αυτές τις μέρες όλες οι εταιρείες μπορούν να θεωρηθούν ως εταιρείες τεχνολογίας», έγραψε ο Yardeni.
«Η τεχνολογία δεν είναι απλώς ένας τομέας στο χρηματιστήριο, αλλά μια ολοένα και πιο σημαντική πηγή υψηλότερης αύξησης της παραγωγικότητας, χαμηλότερου πληθωρισμού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και υψηλότερων περιθωρίων κέρδους για όλες τις εταιρείες».
Ακόμη και ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Robert Shiller, ο οποίος έκανε δημοφιλή την αναλογία CAPE, έχει παραδεχτεί τα τελευταία χρόνια ότι χρήζει τελειοποίησης. Έτσι, μια από τις συστάσεις της Goldman αξίζει να επανεξεταστεί.
Οι συστάσεις
Η επενδυτική προτείνει στους επενδυτές να εξετάσουν ισομέρειας της έκθεσης αντί για τις παραδοσιακές εκδόσεις του S&P 500 με στάθμιση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, οι οποίες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις επιδόσεις εάν οι σημερινές βασικές μετοχές δουν χαμηλές αποδόσεις. Το Invesco S&P 500 Equal Weight ETF, ένα ταμείο δείκτη που χρησιμοποιεί αυτήν την στρατηγική, είναι μια επιλογή.
Επίσης, η Goldman προτιμά τα ομόλογα, τα οποία λέει ότι έχουν καλές πιθανότητες να ξεπεράσουν τις μετοχές τα επόμενα 10 χρόνια.
Θυμίζεται εδώ ότι το 10ετές ομόλογο του Δημοσίου αποδίδει πλέον 4,24%. Η προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό απόδοση είναι περίπου 2%. Είναι καλύτερο από το τίποτα, αλλά οι μετοχές θα πρέπει να πάνε καλύτερα, ακόμα κι αν τις αγοράσει κανείς για μερίσματα και κάνει επανεπενδύσεις με την πάροδο του χρόνου.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις