Πρωτοχρονιά και Δευτέρες… δεν κάνουν καλό στην υγεία – Αύξηση των αυτοκτονιών έδειξε έρευνα
Ο κίνδυνος αυτοκτονίας κορυφώθηκαν τις Δευτέρες σε όλες τις χώρες
- Το 67% των νοικοκυριών μόλις τα βγάζουν πέρα - Το 8% χρωστάει
- Τέμπη: Καρυστιανού και Ασλανίδης ζητούν την αντικατάσταση του εφέτη ανακριτή – Το υπόμνημα που κατέθεσαν
- «Αν δεν επιστραφούν οι Ισραηλινοί όμηροι θα γίνει χαμός», υπόσχεται ο Τραμπ
- Εκτός λειτουργίας οι ανελκυστήρες σε επτά σταθμούς του μετρό Θεσσαλονίκης
Αυξήθηκε ο κίνδυνος αυτοκτονίας τις Δευτέρες από οποιαδήποτε άλλη μέρα της εβδομάδας, κάτι που φαίνεται να συμβαίνει επίσης την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με μια παγκόσμια ανάλυση των αυτοκτονιών για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.
Ενώ οι κίνδυνοι αυτοκτονίας κορυφώθηκαν τις Δευτέρες σε όλες τις χώρες, υπήρχαν επίσης διαφορές σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ και ανέλυσε 1,7 εκατομμύρια αυτοκτονίες σε 26 χώρες μεταξύ 1971 και 2019.
Πολλές χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης είδαν λιγότερες αυτοκτονίες τα Σαββατοκύριακα, αλλά ο κίνδυνος αυτοκτονίας το Σαββατοκύριακο αυξήθηκε σε χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, στη Φινλανδία και στη Νότια Αφρική.
Οι ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη είναι η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Εργασιακή πίεση και αλκοόλ
Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς οδηγεί αυτές τις τάσεις. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι η αυξημένη εργασιακή πίεση στην αρχή της εβδομάδας, η κατανάλωση αλκοόλ το Σαββατοκύριακο και η κοινωνική απομόνωση στις διακοπές -ιδιαίτερα για τους άνδρες- θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο.
Ο αριθμός των θανάτων από αυτοκτονίες στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 13% σε μια δεκαετία
Ο αυξημένος κίνδυνος την Πρωτοχρονιά θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει στον φόβο ή το άγχος που μερικές φορές συνοδεύει ένα hangover, ο Brian O’Shea, επίκουρος καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham στο Ηνωμένο Βασίλειο που μελετά τις εποχιακές τάσεις στην αυτοκτονία , αλλά δεν ήταν συμμετείχε στη νέα μελέτη, δήλωσε στο Euronews Health.
«Πιθανώς το πιο λογικό πράγμα είναι ότι οι άνθρωποι πίνουν πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως την Πρωτοχρονιά, και αν αντιμετωπίζετε ήδη κάποιο συναισθηματικό στρες και πρέπει επίσης να αντιμετωπίσετε τις φυσιολογικές αποσύρσεις από το αλκοόλ, αυτό μπορεί να συνδυαστεί και να ωθήσει εσύ πέρα από την άκρη», είπε ο O’Shea.
Αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σοβαροί για τους άνδρες, οι οποίοι τείνουν να πίνουν περισσότερο και έχουν πιο αδύναμα κοινωνικά δίκτυα από τις γυναίκες, πρόσθεσε.
Κίνδυνος αυτοκτονίας κοντά σε άλλες γιορτές
Σημειωτέον, δεν υπήρξαν παγκόσμια συμπεράσματα για την ημέρα των Χριστουγέννων. Οι αυτοκτονίες συνήθως αυξήθηκαν τα Χριστούγεννα σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής καθώς και στη Νότια Αφρική και μειώθηκαν σε χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης.
Το επίπεδο κινδύνου την ημέρα της Πρωτοχρονιάς εξαρτιόταν επίσης από τη χώρα, με αυτόν τον συσχετισμό να είναι πιο αδύναμος στην Ιαπωνία και ισχυρότερος στη Χιλή.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την επίδραση της σεληνιακής Πρωτοχρονιάς για την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας μειώθηκε μόνο στη Νότια Κορέα εκείνη την ημερομηνία.
Οι αυτοκτονίες γενικά μειώθηκαν ελαφρώς σε άλλες εθνικές εορτές – αν και μερικές φορές αυξήθηκαν μια ή δύο μέρες αργότερα.
Οι συγγραφείς της μελέτης είπαν ότι οι ισχυρότεροι οικογενειακοί και κοινωνικοί δεσμοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση του χαμηλότερου κινδύνου αυτοκτονίας κατά τις γιορτές, αλλά ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες επειδή τα ποσοστά αυτοκτονιών διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ των χωρών.
Aλλοι λόγοι μπορεί να συμβάλλουν στον κίνδυνο;
Παράγοντες όπως το αλκοόλ, η απομόνωση και το εργασιακό άγχος θα μπορούσαν επίσης να είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικοί σε μια συγκεκριμένη χώρα με βάση τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον χρόνο των μεγάλων διακοπών και τις προσδοκίες γύρω από την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σύμφωνα με τον Martin Plöderl, κλινικό ψυχολόγο και ερευνητή πρόληψης αυτοκτονιών. στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Paracelsus στην Αυστρία που δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.
«Πρέπει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στους κοινωνικο-πολιτιστικούς παράγοντες που διαφέρουν μεταξύ των περιοχών», δήλωσε ο Plöderl στο Euronews Health.
Προηγουμένως εντόπισε παρόμοιες τάσεις στην Αυστρία, διαπιστώνοντας ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξάνονται τις Δευτέρες, την άνοιξη και το καλοκαίρι και μετά από μεγάλες διακοπές και μειώνονται τα Σαββατοκύριακα και τον Δεκέμβριο, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο τα Χριστούγεννα πριν κορυφωθούν την Πρωτοχρονιά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις