Ο Μικρός Πρίγκιπας (Le Petit Prince) του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί είναι ένα από τα πλέον εμβληματικά λογοτεχνικά κείμενα του εικοστού αιώνα.

Το σπάνιο δαχτυλογραφημένο αντίτυπο που διατίθεται προς πώληση αντί 1,25 εκατ. δολ. παρουσιάζεται στο Abu Dhabi Art, την ετήσια έκθεση τέχνης που πραγματοποιείται στα τέλη Νοεμβρίου.

Στις σελίδες του υπάρχουν εκτενείς χειρόγραφες διορθώσεις του συγγραφέα και αποκαλύπτουν τη διαδικασία που εμπνεύστηκε μια φράση που πέρασε στην ιστορία.

Στο βιβλίο που είναι και Ιερό Δισκοπότηρο για συλλεκτες σπάνιων βιβλίων, ο πιλότος και συγγραφέας Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί σημειώνει χειρόγραφα: «On ne voit bien qu’avec le cœur. L’essentiel est invisible pour les yeux».

Ένα πραγματικό φαινόμενο λογοτεχνικής και εμπορικής αξίας ο Μικρός Πρίγκιπας έχει πουλήσει περισσότερα αντίτυπα από το The Hobbit του Τζ. Ρ. Ρ. Tόλκιεν και το Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος της Τζ. K. Ρόουλινγκ μαζί.

Η φράση που μεταφράζεται στο «Μόνο με την καρδιά μπορεί κανείς να δει σωστά. Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια», είναι και ένα από τα πλέον σημαντικά και γνωστά αποφθέγματα του λογοτεχνικού ήρωα με τα ξανθά μαλλιά και την αλεπού για φίλη.

Σε προηγούμενα προσχέδια, ο Εξιπερί «έπαιζε και γυρνούσε αυτή τη φράση πίσω και μπροστά στο κεφάλι του», εξηγεί στον The Guardian ο Σάμι Τζέι,Senior Literary Specialist του οίκου Peter Harrington Rare Books με έδρα το Λονδίνο που φέρει το αντίτυπο προς πώληση.

Το αντίτυπο είναι το μόνο που ο Εξιπερί είχε κρατήσει ως δικό του αντίγραφο εργασίας.

Παγκόσμιο φαινόμενο εν τη γενέσει

«Μπορώ να πω, χωρίς επιφύλαξη, ότι αυτό είναι το πιο συναρπαστικό, πιο πολύτιμο και πιο σημαντικό λογοτεχνικό ντοκουμέντο με το οποίο είχα το προνόμιο να ασχοληθώ» είπε στο Artnet News ο Τζέι.

«Γίνεσαι μάρτυρας ενός κρίσιμου σταδίου στη δημιουργική γένεση μιας ιστορίας που είναι πλέον, 80 χρόνια από τη δημοσίευσή της, ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Το να μπορείς να φτάσεις τόσο κοντά στη δημιουργική διαδικασία του Εξιπερί είναι απλά συναρπαστικό, συγκινητικό. Το γεγονός ότι οι μόνες άλλες σωζόμενες εκδόσεις χειρογράφων και δακτυλόγραφων είναι ήδη εξασφαλισμένες ως εθνικοί θησαυροί μεγάλων μουσείων στη Γαλλία και την Αμερική υπογραμμίζει τη βαθιά σημασία αυτού του θησαυρού όσο και την εξαιρετική σπανιότητά του» πρόσθέτει.

Σε αυτή την έκδοση «μπορείτε πραγματικά να δείτε τον συγγραφέα να κάνει αυτή την ανακάλυψη και να γράφει αυτή την πλήρη πρόταση για πρώτη φορά» προσθέτει.

Στον ίδιο τόμο βρίσκονται δύο πρωτότυπα σκίτσα του πρίγκιπα φιλοτεχνημένα με μολύβι καθώς και ένα προσχέδιο για την τελική εικονογράφηση του βιβλίου του πρίγκιπα που επιστρέφει στο σπίτι. Επιπλέον συνοδεύεται και από μία επιταγή που φέρει την υπογραφή του Εξιπερί.

«Έχει γεμίσει το δακτυλογραφημένο κείμενο με τους δικούς του χειρόγραφους σχολιασμούς, διορθώσεις, προσθήκες, για την τελειοποίηση και την οριστικοποίηση του κειμένου», λέει ο επιμελητής για το σπάνιο αντίτυπο που φέρει στις σελίδες του ίχνη δημιουργίας -στις περισσότερες σελίδες ο Εξιπερί δίνει το δικό του τόνο για τον ήρωα του που είναι έμπνευση παραδίδοντας μαθήματα ζωής από την πρώτη έκδοση του.

Μόλις ένα από τρία

Το αντίτυπο είναι μόλις ένα από τα τρία δακτυλογραφημένα έργα της συγκεκριμένης έκδοσης και διατίθεται για πρώτη φορά στην αγορά.

Ο Μικρός Πρίγκιπας εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 1943 στα γαλλικά και στα αγγλικά –με τον τίτλο «Ο Μικρός Πρίγκιπας»– και στη Γαλλία το 1946.

Μετά τα θρησκευτικά κείμενα, το Le Petit Prince είναι το πιο μεταφρασμένο βιβλίο στον κόσμο.

Το κλασικό βιβλίο για παιδιά, γραμμένο από τον Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1943.

Το βιβλίο έχει πουλήσει περισσότερα αντίτυπα από το The Hobbit του Τζ. Ρ. Ρ. Tόλκιεν και το Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος της Τζ. K. Ρόουλινγκ μαζί.

Το αγαπημένο βιβλίο έχει εμπνεύσει θεματικά καφέ, καθηλωτικές εκθέσεις, μπαλέτο, ταινίες, σειρές και θεματικό πάρκο.

Τα άλλα δύο αντίτυπα της συγκεκριμένης έκδοσης βρίσκονται στο Harry Ransom Center στο Ώστιν του Τέξας και στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού.