ΝΔ: ο αντίπαλος εξ ευωνύμων και ο «πειρασμός» εκ δεξιών
Η ύπαρξη ενός αντιπάλου, τον οποίο μάλιστα ορίζει η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ, δίνει στο κυβερνών κόμμα τη δυνατότητα να επανασυσπειρώσει τα γαλάζια ακροατήρια
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
H πρώτη κοινοβουλευτική «μάχη» ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς μετά το καλοκαίρι μάλλον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κρίσιμη και χρήσιμη. Πρώτα απ’ όλα γιατί συζητήθηκαν θέματα που αφορούν σημαντικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας αλλά και γιατί η «μετωπική» αντιπαράθεση ενίσχυσε -έστω στιγμιαία- έναν «άνευρο» και απαξιωμένο από μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας κομματικό ανταγωνισμό μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης είναι ακόμη νωπό, με την αποχή να καταγράφεται ως ο αδιαφιλονίκητος νικητής.
Συγχρόνως, άπαντες συνομολογούν ότι έγινε ορατή η στρατηγική που θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου εφεξής όσον αφορά τους πολιτικούς του αντιπάλους. Η αποχώρηση του Πρωθυπουργού από την αίθουσα της Ολομέλειας όταν ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και η επιστροφή του κατά την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη μάλλον αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά highlight της συνεδρίασης.
Από την εξίσωση πάντως δεν μπορεί να λείπει το ανοιχτό «μέτωπο» Μητσοτάκη-Σαμαρά, καθώς τα «ήρεμα νερά» του Αιγαίου φαίνεται πως δημιουργούν μεγαλύτερες γαλάζιες «φουρτούνες». Οι αιχμές του Πρωθυπουργού απέναντι στον πρώην Πρωθυπουργό περί χαριεντισμού με τον Νίκο Παππά απέδειξαν εκ νέου ότι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές και συγκεκριμένο: η περίοδος σιωπής τελείωσε.
Η διπλή απαξίωση προς τον ΣΥΡΙΖΑ
«Εμείς δεν επιλέγουμε αντίπαλο» τόνισαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές στο in, σχολιάζοντας τα όσα έλαβαν χώρα στη Βουλή, ενώ υπογράμμιζαν ότι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην συνομιλήσει με τον Νίκο Παππά ήταν θέση αρχής.
«Είναι ζήτημα θεσμικό» συμπλήρωναν. Εξ ου και η αναφορά του ότι «δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το ειδικό δικαστήριο».
Επί της ουσίας, τα τελευταία 24ωρα το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχείρησε μία διπλή απαξίωση απέναντι στην Κουμουνδούρου, καθώς πριν την αποχώρηση Μητσοτάκη και την αιχμηρή αναφορά του από το βήμα της Βουλής, είχε προηγηθεί το ειρωνικό σχόλιο του Παύλου Μαρινάκη ενάντια στον Αλέξη Τσίπρα περί Πινόκιο και αλήθειας.
Βέβαια, η πρόσφατη παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για την οικονομία και την ακρίβεια, δείχνει ότι όποτε ο ίδιος το επιθυμεί μπορεί να τραβά τους προβολείς της δημοσιότητας, θέτοντας συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα σε εχθρούς και φίλους.
Το «μέτωπο» με το ΠΑΣΟΚ
Από την άλλη, οι ευθείες «βολές» εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι με την επιστροφή του κατά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα κυβερνητικά έδρανα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε αντίπαλο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις και μελετούν την ανοδική τάση που καταγράφει η Χαριλάου Τρικούπη.
Πάντως, αυτό που αποτυπώθηκε ευκρινώς από τη σύγκρουση στη βουλή είναι ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στη γραμμή ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης παρά την νέα εκλογή του λειτουργεί με τρόπο οπισθοδρομικό και χαρακτηρίζεται από στείρα άρνηση. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο κυβερνητικών στελεχών ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λειτουργεί αντι-μεταρρυθμιστικά».
Βέβαια, διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να ανοίξει «μέτωπο» με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ξέχωρη σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στα δεξιά της ΝΔ. Κι’ αυτό γιατί η έλλειψη ανταγωνιστικού πόλου προς το κυβερνών κόμμα, αφενός δημιουργεί συνθήκες ανισορροπίας στο πολιτικό σύστημα, αφετέρου, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, αυξάνει τις διαρροές προς τα δεξιά του.
Κατ’ επέκταση η ύπαρξη ενός αντιπάλου, τον οποίο μάλιστα ορίζει η ίδια η κυβέρνηση, δίνει στο κυβερνών κόμμα τη δυνατότητα να επανασυσπειρώσει τα γαλάζια ακροατήρια, τα οποία, όπως αποτυπώθηκε στις ευρωεκλογές, φυλλορροούν.
Οι απαντήσεις στα δεξιά της δεξιάς
Υπό αυτό το πρίσμα, το γεγονός ότι η κυβέρνηση μπήκε στον «πειρασμό» προ εβδομάδας να απαντήσει με καυστικό τρόπο στις κατηγορίες της Αφροδίτης Λατινοπούλου, δεν ήταν για πολλούς μία τυχαία επιλογή. Το ερώτημα παραμένει: Για ποιον λόγο το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να δώσει ορατότητα στην κ. Λατινοπούλου;
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν fake news που αναπαράγονται από την ακροδεξιά. Ειδικότερα μάλιστα όταν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά τρέχουν. Σημειωτέον ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει από τις Βρυξέλλες για «πατριώτες της φακής», στέλνοντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση.
Συγχρόνως, στο κυβερνητικό επιτελείο υποδέχθηκαν με ανακούφιση το γεγονός ότι οι γαλάζιοι βουλευτές έφυγαν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.
Βέβαια, για να απαντηθεί το αρχικό ερώτημα, ίσως θα έπρεπε κανείς να κοιτάξει και σε άλλα κόμματα της ακροδεξιάς και δη σε αυτό του Κυριάκου Βελόπουλου. Η «Ελληνική Λύση» καταγράφει διαρκώς ανοδικές τάσεις, κάτι το οποίο de facto προκαλεί πονοκέφαλο στα κυβερνητικά έδρανα. Πάντως, η ορατότητα της Λατινοπούλου είναι ηλίου φαεινότερο ότι συμπιέζει το κόμμα Βελόπουλου. Είναι επίσης δεδομένο ότι ο κατακερματισμός εκ δεξιών της ΝΔ αμβλύνει τους κινδύνους για την Πειραιώς.
Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι το βασικό της όπλο είναι το πρόγραμμα της, εκτιμώντας ότι μέχρι το 2027 -εκλογές γαρ- θα αποδώσει, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις