Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Novartis: Αυτά είναι τα αληθινά ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων

Novartis: Αυτά είναι τα αληθινά ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων

Στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο προστατεόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis

Στην άρση του καθεστώτος προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», στην υπόθεση της Novartis, προχώρησε σήμερα (24/10) η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο, τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων του σκανδάλου Novartis, που είχαν τα ονόματα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Μαρία Μαραγγέλη εντάχθηκε σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα το 2017 και το επόμενο έτος ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.

Πρόκειται για πρώην στελέχη της Novartis, τα οποία είχαν καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή.

Η Μαρία Μαραγγέλη είχε εργαστεί κοντά στον τότε επικεφαλής της Novartis στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Φρουζή.

Από την πλευρά του, ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, επίσης πρώην στέλεχος της Novartis, είχε αντιμετωπίσει νομικές εκκρεμότητες για άλλες υποθέσεις, οι οποίες ήρθαν στο φως τον Ιανουάριο του 2023.

«Η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε σήμερα μία απόφαση – σταθμό, βγάζοντας τις «κουκούλες» από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μετά την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες.

Προσφυγές από πολιτικούς για την υπόθεση Novartis

Μετά την σοβαρή αυτή εξέλιξη, πολιτικοί που ενοχοποιήθηκαν ως δωρολήπτες από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, οι οποίοι είχαν προσφύγει κατά της προστασίας των μαρτύρων, καθώς και άλλοι πολιτικοί που είχαν ενοχοποιηθεί από τους εν λόγω μάρτυρες, αναμένεται να κινηθούν δικαστικά εναντίον τους.

Από τον Σαμαρά η πρώτη αντίδραση

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας, με την οποία αίρεται το καθεστώς δικαστικής προστασίας και ανωνυμίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι πλέον ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη και επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας της Novartis, καθώς όπως είπε θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας.

Καταλήγοντας, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει: «Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή την εξέλιξη. Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα και για όλους».

Γεωργιάδης: Είναι μια μέρα δικαίωσης

Την άρση της προστασίας των μαρτύρων στην υπόθεση Novartis σχολίασε και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Με ανάρτησή του στο X, χαρακτηρίζει τους μάρτυρες «συκοφάντες», κάνοντας λόγο για «ημέρα δικαίωσης».

«Το μείζον εδώ είναι να αποκαλύψουν ποιοι τους έβαλαν, διότι αποκλείεται μόνοι τους να σκέφθηκαν τέτοια τερατώδη ψεύδη», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Γεωγιάδης.

Λοβέρδος: Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου

«Η Δικαιοσύνη έλαμψε», τονίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος, που σχολίασε την απόφαση με ανάρτησή του.

«Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου. Η επιλογή μου να εμπιστευθώ τη Δικαιοσύνη και να μην κρυφτώ πίσω από βουλευτικά προνόμια ήταν ακλόνητη. Πέρασα χίλιους κόπους, βάσανα και θυσίες αλλά η Δικαιοσύνη έλαμψε», γράφει ο κ. Λοβέρδος.

ΣΥΡΙΖΑ: Ταφόπλακα στο σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως μπαίνει «ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων, που εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη, κι όχι μόνο, γιατί προάγει την απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος».

Όπως σημειώνει η Κουμουνδούρου, «ο θεσμός άλλωστε των προστατευόμενων μαρτύρων, ή μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, ήταν που συντέλεσε στην αποκάλυψη του διεθνούς σκανδάλου Novartis».

Σημειώνει, μάλιστα, ότι «οι πανηγυρισμοί της ΝΔ και του κυβερνητικού εκπροσώπου αποπροσανατολίζουν από τη μεγάλη εικόνα» και εξηγεί πως «χάρη στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων (και των μαρτύρων που συνεργάστηκαν με την αμερικανική δικαιοσύνη) η Novartis υποχρεώθηκε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο ύψους 345 εκατ. δολαρίων. Από αυτά τα 310 εκατ. αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν στράφηκε ποτέ εναντίον της πολυεθνικής».

Και υπογραμμίζει πως «το δρόμο για τη σημερινή εξέλιξη άνοιξε φυσικά η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ με τη φετινή τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων, όπως άλλωστε υπενθύμισε με δήλωσή του σήμερα ο Π. Μαρινάκης. Η κυβέρνηση δηλαδή έφτιαξε το πλαίσιο και το περιβάλλον για να παρθεί η απόφαση-ταφόπλακα στο καθεστώς της προστασίας μαρτύρων».

Only in

Σφυριά και πρόκες

Αν έχεις μόνο ένα σφυρί, τότε τείνεις να βλέπεις όλα τα προβλήματα σαν καρφιά. Οπότε αποβολές και διαγραφές για αιώνιους φοιτητές και κόφτες και ό,τι άλλο χρειαστεί για μην γίνει συζήτηση για την αναγκαία αύξηση δαπανών

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024