Ο Φραγκογιάννης ξεκινά «θετική ατζέντα» με την Αλβανία
Η επίσκεψη Φραγκογιάννη στην Αλβανία και η στόχευση στην οικονομία για την αναθέρμανση των σχέσεων
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Δρόμο αναθέρμανσης και θεραπείας των σχέσεων αναζητούν Ελλάδα και Αλβανία. Στόχος να σπάσει ο πάγος που δημιούργησε η υπόθεση Μπελέρη.
Στην προσπάθεια πρωτοβουλία αναλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες του in ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος φιλοδοξεί να ξεκινήσει «θετική ατζέντα» με την Αλβανία.
Η αρχή αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο στην επίσκεψη Φραγκογιάννη στα Τίρανα με αφορμή το Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Αλβανίας που διοργανώνει το ΕΒΕΑ, ο ΣΕΒ και το Επιμελητήριο Τιράνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη Φραγκογιάννη στα Τίρανα θα γίνει στις 30 και 31 Οκτωβρίου. Στην επιχειρηματική αποστολή θα συμμετάσχουν περί τις 25 εταιρείες που από τους κλάδους των κατασκευών, της διαχείρισης ακινήτων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της εστίασης και της φιλοξενίας, της οργάνωσης εκδηλώσεων, των τροφίμων και ποτών, της τεχνολογίας, της ασφάλειας και του φαρμάκου.
Θετική ατζέντα
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας, στο πλαίσιο της παραμονής του στην Αλβανία θα έχει επαφές τόσο με τον ομόλογο του, όσο και με άλλους κυβερνητικούς παράγοντες που δύνανται να εμπλακούν σε ζητήματα που αφορούν την «θετική ατζέντα».
Ο Φραγκογιάννης έχοντας την εμπειρία της ανάπτυξης της «θετικής ατζέντας» με την Τουρκία, θεωρεί σύμφωνα με πληροφορίες ότι μπορεί να προχωρήσει μέσω των οικονομικών ζητημάτων, στην αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας – Αλβανίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «θετική ατζέντα» έχει συμβάλει σημαντικά στον ελληνοτουρκικό διάλογο, αποτελώντας και τον κορμό του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Με την συνεργασία σε οικονομικά ζητήματα να στρώνουν το έδαφος και για τις πιο δύσκολες συνομιλίες πολιτικού χαρακτήρα.
Το κεφάλαιο των Αλβανικής κοινότητας
Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές στο in για τον Υφυπουργό Εξωτερικών σημαντικό στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας – Αλβανίας είναι και η αξιοποίηση του κεφαλαίου της κοινότητας των Αλβανών μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην χώρα έχοντας ενταχθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί.
ΕΕ και Αλβανία
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη συνεδρίαση της διάσκεψης προσχώρησης ΕΕ – Αλβανίας, σε υπουργικό επίπεδο, στο Λουξεμβούργο.
Η συνεδρίαση χρησίμευσε για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία σχετικά με την ομάδα κεφαλαίων 1: «Θεμελιώδη πεδία», συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων τομέων και διαπραγματευτικών κεφαλαίων:
Λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών
Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης
Κεφάλαιο 23 – Δικαστικό σύστημα και θεμελιώδη δικαιώματα
Κεφάλαιο 24 – Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια
Οικονομικά κριτήρια
Κεφάλαιο 5 – Δημόσιες συμβάσεις
Κεφάλαιο 18 – Στατιστικά στοιχεία
Κεφάλαιο 32 – Δημοσιονομικός έλεγχος
Η ΕΕ καθόρισε επίσης ενδιάμεσα κριτήρια αξιολόγησης, τόσο σε οριζόντιο επίπεδο για την ομάδα κεφαλαίων όσο και για τα κεφάλαια 23 και 24 (κεφάλαια για το κράτος δικαίου), τα οποία θα πρέπει να επιτευχθούν πριν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για αυτήν την ομάδα κεφαλαίων.
Να σημειωθεί ότι η παρακολούθηση της προόδου ως προς την ευθυγράμμιση με το κεκτημένο της ΕΕ και τα σχετικά ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς και ως προς την εφαρμογή τους, θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα εξέφρασε την ικανοποίηση της για το κείμενο της κοινής ευρωπαϊκής θέσης καθώς υπήρξε ειδική αναφορά στην προώθηση των δικαιωμάτων ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, αλλά και στο περιουσιακό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις