Βουλή: Η επιλογή αντιπάλου από Μητσοτάκη, η αντίδραση Σαμαρά και το πρέσινγκ του κέντρου στον Ανδρουλάκη
Σκληρή σύγκρουση έγινε στη Βουλή στην πρώτη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη νέα κοινοβουλευτική σύνοδο
Με την ξεκάθαρη επιλογή πολιτικού αντιπάλου, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρόσωπο του προσφάτως αναβαπτισμένου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ολοκληρώθηκε η πρώτη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη νέα κοινοβουλευτική σύνοδο. Μια συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από την ξεκάθαρη απάντηση συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά στους υπαινιγμούς του κ. Μητσοτάκη για το θερμό χαιρετισμό μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Παππά.
Η συζήτηση στη Βουλή ήταν κάτι παραπάνω από έντονη
Ο πρωθυπουργός που είχε απέναντι του για πρώτη φορά και τον Νίκο Παππά, αποχώρησε από το έδρανό του, τη στιγμή που ο νέος πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο βήμα να μιλήσει.
Μάλιστα, για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του, όταν κλήθηκε να απευθύνει τη δευτερολογία του, ξεκαθάρισε πως δεν αναγνωρίζει τον κ. Παππά και άφησε και αιχμές που αμέσως ερμηνεύτηκαν ως μήνυμα κατά του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά που πριν από λίγες μέρες είχε θερμό εναγκαλισμό με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Προστατεύω το πολίτευμα»
“Απόρησαν κάποιοι γιατί δεν παρακολούθησα την τοποθέτηση του κ. Παππά. Να είμαι απολύτως σαφής: δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος”, είπε και συνέχισε με νόημα: “ Ούτε θα συνομιλήσω, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του. Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή μου την στάση”.
Λίγη ώρα αργότερα βέβαια, ο Αντώνης Σαμαράς, έβαλε κυριολεκτικά φωτιά, σχολιάζοντας μέσω συνεργατών του τις αναφορές του πρωθυπουργού στους χαριεντισμούς. “ Είναι προφανές ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρα όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση…
Άλλωστε η δήλωση του κ. Σαμαρά για τη σκευωρία Νοβάρτις, ότι θα πάει όλους τους υπεύθυνους «μέχρι τέλος», ισχύει στο ακέραιο.
Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Όπως αυτή μόλις τώρα, με τη νέα Navtex της Τουρκίας. Που μας ανακοίνωσε ότι όχι μόνον η Κάσος αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα!
Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια «σύμφωνα φιλίας» και υποκλίσεις”, ανέφεραν χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.
“Δεν υποχρεούται να με συμπαθεί, έχει ο ίδιος ιστορικό προσπαθειών ανάμειξης στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Τώρα θέλει να επιλέγει με ποιους και με ποιο τρόπο θα ασκεί το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. δεν δικαιούται να συμπεριφέρεται ως κακομαθημένο παιδί”, απάντησε ο κ. Παππάς που με νόημα σημείωσε πως δεν θα απαντήσει στην αναφορά περί χαριεντίσματος επειδή δεν αναφέρεται σε αυτόν.
Θέση υπέρ του κ. Παππά πάντως πήρε και ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε πως χρειάζεται θεσμική ενσυναίσθηση ότι κανείς έχει απέναντι του εσωκομματικές διαδικασίες (ΣΥΡΙΖΑ). “ Το σημερινό δεν ήταν το καλύτερο δυνατό”, είπε.
Η συναίνεση με Ανδρουλάκη και οι Ανεξάρτητες Αρχές
Ο πρωθυπουργός επίσης απευθύνθηκε και προς τον κ. Ανδρουλάκη προσπαθώντας να τον πρεσάρει αναφορικά με την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, στηλίτευσε την επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ και του ζήτησε προτάσεις για σειρά ζητημάτων.
“ Πολλά από αυτά που είπατε είναι ακριβώς αυτά που κάνουμε. Άρα μπορούμε να βρούμε βηματισμό έστω και αν το περιτύλιγμα είναι αυστηρής κριτικής. Αποφασίστε τι είδους αντιπολίτευση θέλετε να κάνετε, ουσιαστική, παραγωγική και βελτιωτική ή την “όχι σε όλα” που δεν είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα”, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έψαξε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, να μην ψηφίζει- προκειμένου να σχηματιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5- την κυβερνητική πρόταση για τον επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη. Μάλιστα προειδοποίησε πως αν δεν μπορέσει να βρει τις απαιτούμενες συναινέσεις, ενδεχομένως να χρειαστεί η κατάργηση των 3/5 στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.
«Αρνείστε μεγάλες προοδευτικές αλλαγές»
“Στα ζητήματα αυτά όταν λέτε όχι σε τέτοιο νομοσχέδιο στέλνετε μήνυμα ότι στην προσπάθεια να καταστείτε πόλος απέναντι στην κυβέρνηση, αρνείστε μεγάλες προοδευτικές αλλαγές και μετά μην απορείτε γιατί οι προοδευτικοί συμπολίτες σας γυρίζουν στη πλάτη. Το δίλημμά σας είνα στείρο “όχι σε όλα” ή προσπάθεια να χτίσετε εναλλακτική πρόταση με συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτό που έχω δει είναι ότι επιμένετε σε αυτή τη γραμμή που με ανάγκασε στο παρελθόν να αποκαλέσω ΠΑΣΟΚ πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Εύχομαι για το καλό της δημοκρατίας να διαψευστώ. Έχετε ευκαιρία να αποδείξετε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες συναίνεσης εκεί που το Σύνταγμα τις απαιτεί”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “3 μήνες προσπαθεί ο πρόεδρος της Βουλής να βρει πλειοψηφία για τον συνήγορο του Πολίτη που έχει λήξει 7 μήνες. Τι θέλετε να καταργήσουμε τα 3/5 της πλειοψηφίας ”.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας αναμένεται να θέσει εκ νέου ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων την πρόταση του για τον νέο επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη με στόχο να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 3/5. Σε δηλώσεις του πάντως σε δημοσιογράφους, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε πως για να υπάρξει συναίνεση σε αυτό ο ζήτημα θα πρέπει η αρχή να ολοκληρώσει την έρευνα της για το ναυάγιο στη Πύλο με τη παρούσα σύνθεση και μετά να γίνει η αλλαγή στην ηγεσία της.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις