Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Kατονόμασε 6 δημοσιογράφους του Al Jazeera ως μέλη της Χαμάς ή του Ισλαμικού Τζιχάντ

Ισραήλ: Kατονόμασε 6 δημοσιογράφους του Al Jazeera ως μέλη της Χαμάς ή του Ισλαμικού Τζιχάντ

Το Ισραήλ έβγαλε στη φόρα τα στοιχεία Παλαιστίνιων δημοσιογράφων του Al Jazzera που βρίσκονται στη Γάζα - Για κατασκευασμένες κατηγορίες κάνει λόγο το Al Jazeera

Ο στρατός του Ισραήλ κατονόμασε χθες, Τετάρτη, έξι Παλαιστίνιους δημοσιογράφους του Al Jazeera που βρίσκονται στη Γάζα ως μέλη της Χαμάς ή του Ισλαμικού Τζιχάντ, έναν ισχυρισμό τον οποίο το τηλεοπτικό δίκτυο απέρριψε ως απόπειρα να φιμωθούν οι δημοσιογράφοι.

«Το Al Jazeera καταδικάζει τις κατηγορίες του Ισραήλ εις βάρος των δημοσιογράφων του στη Γάζα και προειδοποιεί να μην γίνουν αυτές δικαιολογία για να στοχοθετηθούν», τόνισε το τηλεοπτικό δίκτυο σε ανακοίνωσή του.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα τα οποία, όπως ανέφερε, εντόπισε στη Γάζα και τα οποία αποδεικνύουν ότι οι άνδρες αυτοί συνδέονται με παλαιστινιακές οργανώσεις ανταρτών.

Δεν επιβεβαιώνεται η αυθεντικότητα των εγγράφων

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των εγγράφων.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, μεταξύ των εγγράφων ήταν κατάλογοι της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στους οποίους περιλαμβάνονταν λεπτομέρειες για τα μέλη του, μισθοί και προγράμματα εκπαίδευσης ανταρτών, τηλεφωνικοί αριθμοί και αναφορές για τραυματισμούς.

 «Πρόκειται μια κατάφωρη προσπάθεια να φιμώσουν τους λίγους εναπομείναντες δημοσιογράφους στην περιοχή, αποκρύπτοντας έτσι τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου από το παγκόσμιο κοινό»

«Τα έγγραφα αυτά αποτελούν απόδειξη της διείσδυσης τρομοκρατών της Χαμάς στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ al Jazeera», εκτίμησε ο ισραηλινός στρατός.

«Κατασκευασμένες κατηγορίες»

Η απάντηση του  Al Jazeera ήταν άμεση, δηλώνοντας σε ανακοίνωσή του πως «θεωρεί αυτές τις κατασκευασμένες κατηγορίες κατάφωρη απόπειρα να φιμωθούν οι λίγοι εναπομείναντες δημοσιογράφοι στην περιοχή και κατά συνέπεια να συγκαλυφθεί η σκληρή πραγματικότητα του πολέμου από το κοινό παγκοσμίως».

Πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές ενέργειες εις βάρος του είναι εγκληματικές, δρακόντειες και ανεύθυνες και εκτίμησε ότι οι πιο πρόσφατες κατηγορίες εις βάρος δημοσιογράφων του εντάσσονται «σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εχθρότητας» απέναντί του.

Το μέσο δήλωσε επιπλέον πως οι ισραηλινοί ισχυρισμοί ακολουθούν μια πρόσφατη αποκάλυψη του Al Jazeera σχετικά με τα «πιθανά εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Η ανακοίνωση επεσήμανε επίσης αναφορές για εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης που φέρονται να σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου και διαβεβαίωσε τη δέσμευσή του να «φέρει στο φως την αλήθεια» στην περιοχή της Γάζας.

Το al Jazeera τονίζει ότι δεν συνδέεται με ένοπλες ομάδες και έχει κατηγορήσει τις ισραηλινές δυνάμεις ότι έχουν σκοτώσει σκοπίμως δημοσιογράφους του στη διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους ο Σάμερ Αμπού Ντάκα και ο Χάμζα αλ Νταχντούχ.

Στοχοποίηση

Από την πλευρά του το πρόγραμμα για τη Μέση Ανατολή της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) εκτίμησε στο Χ ότι οι κατηγορίες αυτές του Ισραήλ ισοδυναμούν με δυσφήμηση των Παλαιστίνιων δημοσιογράφων «με τον ανυπόστατο χαρακτηρισμό ‘τρομοκράτες’».

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό το al Jazeera ότι είναι φερέφωνο της Χαμάς. Νωρίτερα φέτος οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο να δραστηριοποιείται στο Ισραήλ, έχουν πραγματοποιήσει επιδρομές στα γραφεία του και έχουν κατάσχει εξοπλισμό του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Al Jazeera

Only in

Προβληματική εφαρμογή του νόμου για το lobbying στην Ελλάδα: Διαφάνεια στα… χαρτιά

Τα ερωτήματα που γεννά η νέα έρευνα για το lobbying στην Ελλάδα από τον ίδιο τον φορέα που συμμετείχε στη σύνταξη του Κώδικα Δεοντολογίας των εκπροσώπων συμφερόντων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024